sâmbătă | 20 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


Bursa de Valori Bucuresti devine partener al Initiativei ONU Sustainable Stock Exchanges

27.03.2015

In data de 27 martie 2015, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a devenit bursa de valori partenera a initiativei Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) Sustainable Stock Exchanges (SEE). Initiativa SEE a fost lansata de Secretarul general al ONU Ban Ki-moon in anul 2009. Este o platforma de invatare peer-to-peer pentru a explora modul in care bursele, in colaborare cu investitorii, reglementatorii si companiile, pot intari transparenta corporativa - si in cele din urma performata - in ceea ce priveste probleme legate de mediu, probleme sociale si de guvernanta, dar si cum pot incuraja investitiile durabile. Initiativa este co-sustinuta de Principiile pentru Investitia Responsabila, Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), Initiativa Financiara a Programului de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP FI) si UN Global Compact.

BVB este al 19-lea membru care s-a alaturat acestei initiative globale si a patra bursa europeana alaturi de Deutsche Borse, London Stock Exchange si Warsaw Stock Exchange.

“Participarea BVB la acest proiect marcheaza angajamentul Bursei pentru crearea unui mediu durabil nu doar pentru companiile listate, ci si pentru investitori”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

In prezent, Bursa de Valori Bucuresti se afla in proces de transformare a pietei de capital din Romania intr-o destinatie atractiva pentru investitii in regiunea Europei Centrale si de Est, iar imbunatatirea sustenabilitatii pietei este unul dintre punctele cheie. Incepand din 2014, BVB impreuna cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au depus eforturi pentru remodelarea Codului de Guvernanta Corporativa si intentioneaza sa il implementeze pana la jumatatea anului 2015. Totodata, BVB se pregateste sa lanseze un indice de guvernanta corporativa care va analiza companiile listate in functie de transparenta acestora, calitatea raportarilor, conformitatea cu principiile Codului de Guvernanta Corporativa, precum si de predictibilitatea dividendelor si a previziunilor.

“Pe masura ce Uniunea Europeana continua activitatea de promovare a responsabilitatii corporative si a investitiei responsabile, bursele sunt parteneri importanti pentru transpunerea politicilor publice in realitatile pietei”, a afirmat James Zhan, Director al UNCTAD Investment and Enterprise Division. “Uram bun venit Bursei de Valori Bucuresti in initiativa SSE si astepam cu nerabdare sa cooperam pentru a ajuta la promovarea pietelor de capital care depun eforturi pentru dezvoltarea durabila.”

Prin participarea la initiativa SSE, BVB intentioneaza sa isi consolideze angajamentul de a crea un mediu durabil si transparent pentru toti stakeholderii, precum si sa participe la forumuri globale si proiecte derulate in multiple tari, pentru a discuta cele mai bune practici si a invata de la bursele partenere si de la alti stakeholderi cheie.

 

______________________
Bursa de Valori Bucuresti administreaza piete de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative, si furnizeaza o gama variata de servicii participantilor la pietele financiare. Bursa de Valori Bucuresti este o companie listata pe propria piata din 2010. Pentru informatii suplimentare vizitati www.bvb.ro.  

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati pe:                      

Stefan Musgociu, Specialist PR, +40.730.255.030, stefan.musgociu@bvb.ro