sâmbătă | 20 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


BVB si World Pensions Council organizeaza prima editie a CEE Pension Investment Forum

26.05.2015

In data de 5 iunie, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) impreuna cu World Pensions Council vor organiza prima editie a “Central & Eastern European Pension Investment Forum” la Bucuresti. Evenimentul va fi organizat anual, iar la editia din acest an va gazdui institutii de pensii, institutii de tipul “reserve funds”, banci centrale, asiguratori si administratori de fonduri din Romania, Austria, Europa Centrala, tarile baltice, din Balcani, Europa de Est, Turcia, Rusia si Asia Centrala.

Participantii vor discuta despre subiecte importante care vor modela industria pensiilor in aceasta regiune, precum cele mai recente evolutii in privinta alocarii activelor si schimbarile la nivelul reglementarii, despre investitii in actiuni si obligatiuni, precum si despre managementul riscului. 

Europa Centrala si de Est a devenit una dintre cele mai dinamice regiuni pentru fondurile de pensii din Emisfera Nordica, cu un ritm rapid de crestere a sistemelor de pensii publice si private.

Evolutia sistemelor de pensii din regiune se desfasoara intr-un context marcat de speranta de viata mai mare, imbatranirea populatiei, provocari pe pietele financiare si evolutia macroeconomica si a reglementarilor la nivel national si la nivelul UE.

“Cu o industrie locala a fondurilor de pensii in crestere de la 1,6 miliarde euro in 2011 la 4,5 miliarde euro in 2014, se poate spune cu siguranta ca cresterea activelor a contribuit la dezvoltarea bursei si a influentat structura acesteia. In mod clar speram ca aceasta crestere sa continue, iar fondurile de pensii de Pilon II si Pilon III sa isi mareasca expunerea pe actiuni. Acum este de aproximativ 20%, dar nu trebuie sa uitam ca pragul maxim este de 50%. Pentru aceasta trebuie sa crestem numarul de companii listate la bursa, iar privatizarea companiilor de stat joaca un rol important in aceasta directie. Daca alte piete europene au reusit privatizari de succes si dezvoltarea pietei fondurilor de pensii, cred ca si Romania poate realiza aceste lucruri daca autoritatile romane doresc sa le realizeze. De asemenea, este foarte importanta ajustarea limitelor privind investitiile pe care le pot realiza fondurile de pensii, pentru a crea sinergii intre universul fondurilor de pensii si cel al fondurilor de investitii, prin cresterea nivelului limita pana la care fondurile de pensii pot investi in unitati de fond emise de fondurile de investitii”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

CEE Pension Investment Forum este deschis inregistrarii investitorilor institutionali. Mai multe informatii si inregistrarea se obtin la adresa register@eurocouncil.org.

Evenimentul este organizat cu suportul asociatiilor si fondurilor de pensii din Europa Centrala si de Est:

_____________________
Bursa de Valori Bucuresti administreaza piete de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative, si furnizeaza o gama variata de servicii participantilor la pietele financiare. Bursa de Valori Bucuresti este o companie listata pe propria piata din 2010. Pentru informatii suplimentare vizitati www.bvb.ro.  

Pentru informatii suplimentare pentru presa, va rugam sa contactati pe:       
Stefan Musgociu, Specialist PR, +40.730.255.030, stefan.musgociu@bvb.ro