vineri | 19 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Evenimente


'BestInvest Romania' Investment Forum in New York

28.09.2015

In data de 28 septembrie, Camera de Comert Romano-Americana in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Bursa de Valori Bucuresti si ALIANTA organizeaza la New York cel mai mare forum de investitii din istoria Romaniei, "BestInvest Romania".

Dezvoltarea Romaniei are un impact de anvergura asupra Uniunii Europene, Statelor Unite si a economiei globale. La editia de anul acesta a forumului "BestInvest Romania", o delegatie oficiala a Guvernului, reprezentati din sectorul public si privat, impreuna cu directori executivi ai bancilor globale de investitii vor discuta despre reformele si evolutia economica a Romaniei. De asemenea, vor fi dezbatute si cele mai recente trenduri ale pietelor de capital, cu accent pe subiecte precum finante banci, investitii si private equity, energie, exploatarea petrolului si a gazelor, sanatate, dezvoltarea infrastructurii, aparare, telecomunicatii, piata imobiliara si transporturi.

Agenda zilei de 28 septembrie:

8:00 AM – 5:00 PM Forum si pranz

7:30 – 10:30 Gala si socializare

Locatie: St. Regis Hotel - Versailles Rooms, 2 East 55th Street, New York, New York 10022

Rezumatul discursului Directorului General al BVB, Dr. Ludwik Sobolewski, sustinut la Forumulul de investitii de la New York, organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, pe 28 septembrie 2015:

"In scrisoarea presedintelui Romaniei, Excelenta Sa Klaus Iohannis, prezentata de domnul Cosmin Marinescu, am putut auzi trei fraze, trei expresii, care consider ca definesc cele mai importante provocari cu care toti ne confruntam: “guvernanta”, “reforme structurale”, “privatizare”.

In opinia mea, aceasta triada reprezinta ceea ce este esential pentru cresterea economica a Romaniei si ceea ce este crucial si indispensabil pentru dezvoltarea sectorului financiar si al pietei de capital.

In aceasta sala sunt prezente cateva mari companii din Romania, listate la Bursa de Valori Bucuresti. Pentru noi este important ce se intampla acum si care va fi evolutia in toate cele trei domenii mentionate.

Guvernanta corporativa in mediul de afaceri s-a imbunatatit semnificativ in ultimii ani. Bursa de Valori Bucuresti, impreuna cu participantii la piata, joaca un rol foarte activ in implementarea celor mai bune practici de catre institutiile financiare si emitentii de instrumente financiare.

Reformele structurale, in ceea ce priveste piata de capital, inseamna: accelerarea eliminarii oricaror bariere care impiedica implicarea investitorilor internationali si pe care le stim. Un progres semnificativ a fost inregistrat, insa cu toate acestea inca mai este loc pentru a duce piata de capital din Romania la nivelul pietelor dezvoltate, in ceea ce priveste deschiderea catre investitori. Vom continua acest efort.

Probabil ca cea mai importanta provocare si misiune este reluarea procesului de privatizare. Este ceva ce va defini atat viitorul Romaniei, cat si al pietei de capital. Vreau sa atrag atentia asupra unui exemplu, care este o lectie pentru noi: Nigeria si Bursa de Valori din Nigeria. Toti stiu ca Nigeria este cea mai mare economie a Africii, cu o populatie uriasa si o crestere economica rapida, si a fost, cum se mai spune, o “iubita a investitorilor”. Bursa din Nigeria are o lista impresionanta cu peste 180 de companii, cu o capitalizare bursiera de 58 miliarde dolari americani la mijlocul anului 2015. Totusi, rulajul bursei din Nigeria este doar la nivelul de 20 milioane dolari pe zi. Cum este posibil? Cum se poate explica faptul ca o mare poveste de investitii, asa cum este Nigeria, are o lichiditate atat de redusa, in ciuda capitalizarii bursiere care este de aproximativ 3 ori mai mare decat a BVB? Exista doar o explicatie: Nigeria este clasificata ca piata de frontiera. La fel ca Romania. Totusi, in opinia mea, Romania are un profil de risc mult mai bun pentru investitori, are o arhitectura de tranzactionare si post-tranzactionare buna – totul este mai bine in Romania decat in Nigeria, din acest punct de vedere. Cu toate acestea, suntem in acelasi cos si inregistram tranzactii de 8 – 10 milioane dolari pe zi. Luati exemplul Bursei de Valori din Varsovia. Piata poloneza se confrunta cu multe probleme. Capitalizarea sa bursiera este de circa 3 ori mai mare decat cea a bursei din Nigeria. Dar, rulajul zilnic inregistrat in Varsovia nu este mai mare de 3 ori, ci de 10 pana la 20 de ori mai mare decat cel din Lagos. Acesta este fenomenul pietelor emergente, asa cum este cazul Poloniei.

Trebuie sa fim realisti: Romania nu va deveni piata emergenta daca nu este reluat procesul de privatizare si nu se va desfasura intr-o maniera mai curajoasa. In mod simplu si concret, trebuie sa avem un numar suficient de blue-chip-uri. Altfel, aceasta reclasificare a Romaniei nu va avea loc vreodata.

Sa fii o piata emergenta, printr-un proces consecvent de privatizare a economiei, va fi nu doar in beneficiul companiilor aduse pe piata publica, dar va fi si in beneficiul toturor stakeholder-ilor pietei de capital – al tuturor companiilor listate si al tuturor institutiilor financiare. Exemplele pe care le-am dat demonstreaza acest fapt."