vineri | 19 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


Noi operatiuni posibile din 2 august pe piata de capital din Romania

29.07.2016

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Depozitarul Central (DC) anunta posibilitatea de a derula operatiuni de imprumut de instrumente financiare, vanzare in lipsa si cumparari in marja din 2 august 2016 intr-un cadru de reglementare nou si flexibil, care va permite investitorilor sa beneficieze de orice tendinta a pietei. BVB si DC au parcurs toate etapele necesare modificarii reglementarilor proprii si au primit toate avizele necesare de la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Banca Nationala a Romaniei (BNR). Participantii la sistemul de tranzactionare si decontare vor avea posibilitatea de a oferi aceste operatiuni.

 “Vanzarea in lipsa reprezinta un element indispensabil unei piete de capital dezvoltate. Aceasta creeaza noi posibilitati pentru investitori, prin protejarea valorii investitiilor si prin sansa de a castiga din tranzactionarea speculativa intensiva. Imprumutul de instrumente financiare va genera noi venituri pentru creditori si o siguranta a vanzarilor in lipsa pentru piata. Incheierea procesului de reglementare marcheaza o realizare semnificativa in modernizarea pietei de capital romanesti si deschide calea participantilor la piata sa utilizeze aceste posibilitati mult asteptate”, a declarat Ludwik Sobolewski, Director General Bursa de Valori Bucuresti.

Printre cele mai importante modificari aduse reglementarilor BVB sunt:

• Posibilitatea de a efectua operatiuni de vanzare in lipsa pentru instrumentele financiare admise la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti, indiferent de tipul si caracteristicile acestora;

• Posibilitatea de a introduce ordine de vanzare in lipsa fara restrictii de pret, volum minim sau tip de ordin;

• Eliminarea obligativitatii marcarii specifice a ordinelor de vanzare in lipsa.

“Aceasta noua realizare imbunatateste calitatea infrastructurii pietei de capital, facand-o mai competitiva fata de alte piete din Europa de Est si atrage atentia jucatorilor internationali. Trecerea Romaniei din antecamera fluxurilor globale de capital spre familia pietelor economiei libere si deplin functionale reprezinta un parcurs istoric si asteptam cu nerabdare continuarea cooperarii productive cu participantii la piata, cu Autoritatea de Supraveghere Financiara si cu factorii de decizie politica”, a spus Lucian Anghel, Presedinte Bursa de Valori Bucuresti.

Printre cele mai importante modificari aduse reglementarilor DC sunt:

• Eliminarea obligatiei utilizarii unui contract standard de imprumut si transmiterea acestuia la Depozitarul Central;

• Posibilitatea de a efectua operatiuni de imprumut cu toate instrumentele financiare inregistrate in sistemul Depozitarului Central;

• Constituirea de garantii pe o arie mai larga de instrumente financiare;

• Extinderea scopurilor pentru care se pot realiza operatiuni de imprumut;

• Eliminarea numarului maxim de zile lucratoare aferente unui imprumut de instrumente financiare;

“Varianta imbunatatita a serviciului de imprumut de actiuni aduce flexibilitate, raspunde cerintelor pietei si asigura cadrul necesar cresterii lichiditatii, o cerinta pe care piata romaneasca de capital trebuie sa o indeplineasca pentru a trece la statutul de piata emergenta. Acest proiect este rezultatul efortului tuturor actorilor pietei – reglementatori, infrastructuri, intermediari – fiind o dovada a faptului ca scopul comun de a dezvolta piata financiara din Romania pune la aceeasi masa toate partile implicate si genereaza o cooperare eficienta”, a declarat Silvia Buicanescu, Director General Depozitarul Central.

Din anul 2014, Depozitarul Central a pus la dispozitia participantilor o noua facilitate pentru operatiunile de imprumut de instrumente financiare, ce permite vizualizarea ofertelor de imprumut si a caracteristicilor acestora.

Vanzarea in lipsa presupune vanzarea unor titluri pe care un investitor nu le detine, cu anticiparea de a realiza profit din diferenta de pret dintre vanzarea in lipsa si cumpararea viitoare a instrumentelor financiare. Vanzarea in lipsa implica un imprumut prealabil de actiuni sau alte instrumente financiare prin intermediul unui cont in marja si vanzarea lor, urmand ca ulterior, aceste actiuni sa fie cumparate din piata si restituite brokerului. Cumpararile in marja se efectueaza pe baza unui credit acordat de broker clientului, astfel incat investitorul sa poata realiza achizitii.

 

Despre Bursa de Valori Bucuresti

Bursa de Valori Bucuresti administreaza piete de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative de tranzactionare si furnizeaza o gama variata de servicii participantilor la pietele financiare.  Bursa de Valori Bucuresti este o companie listata pe propria piata din 2010.

www.bvb.ro | comunicare@bvb.ro | +40(0) 21 307 95 00

 

Despre Depozitarul Central

Depozitarul Central asigura compensarea si decontarea tranzactiilor cu instrumente financiare, precum si evidenta registrelor societatilor emitente. In plus, Depozitarul Central ofera o serie de servicii destinate detinatorilor de instrumente financiare, de la distribuirea dividendelor direct in contul bancar, eliberarea extraselor de cont care evidentiaza instrumentele financiare detinute, pana la istoricul contului, modificarea datelor de identificare sau efectuarea de transferuri directe de proprietate asupra instrumentelor financiare, in diverse situatii prevazute in regimul juridic aplicabil.

www.depozitarulcentral.ro | PublicRelations@depozitarulcentral.ro | +40(0) 21 408 58 00