sâmbătă | 20 aprilie, 2024 |

Primul eveniment Romania Investors Day in tarile nordice

23.10.2018

Raiffeisen Centrobank (RCB) si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au organizat pe 18 octombrie in Stockholm primul eveniment Romania Investors Day dedicat investitorilor din tarile nordice. Evenimentul a reunit investitori din Suedia si companii romanesti blue chips.

Adrian Tanase, directorul general al BVB, a declarat: „Ne angajam sa ne extindem activitatile de atragere de noi investitori pe piata de capital din Romania, iar experienta nordica arata ca rentabilitatea financiara buna, crearea de valoare pe termen lung si guvernanta corporativa sunt factori-cheie pentru decizia de investitii de portofoliu.”

Ozgur Guyuldar, director vanzari si tranzactionare piete emergente la Raiffeisen Centrobank, a subliniat importanta pietei de capital din Romania pentru strategia Grupului Raiffeisen si intreaga regiune europeana: „Vedem in mod constant cresterea interesului investitorilor fata de companiile romanesti listate la bursa, nu numai in Europa, cat si in SUA. Recunoscand potentialul acestei piete, suntem incantati sa prezentam noi oportunitati pentru activitatile de acces corporativ si sa construim relatii de business cu societatile din Romania si reprezentantii pietei de capital din Romania.”

In urma cresterii interesului pentru Romania in ultimii ani, Raiffeisen Centrobank a decis sa organizeze prima zi dedicata Romaniei pentru investitorii din Stockholm, pe18 octombrie 2018, unde cinci companii romanesti si-au prezentat povestea de investitie catre investitorii locali. Acest eveniment de o zi a oferit o oportunitate unica investitorilor de a avea intalniri bilaterale cu firmele romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Prezent la eveniment, Ionut Mastacaneanu, director taxe, KPMG Romania, a explicat: „Mediul fiscal din Romania faciliteaza accesul investitorilor straini pe piata locala de capital, deoarece acestia pot beneficia de reteaua extinsa de conventii pentru evitarea dublei impuneri pe care Romania o are (peste 90 de acorduri), precum si de o cota redusa a impozitului pe dividende (5%). Cu toate acestea, stabilitatea si predictibilitatea pe termen lung a legislatiei fiscale, precum si minimizarea procedurilor de conformare cu cerintele fiscale, sunt esentiale pentru atragerea de noi fluxuri de investitii.”

Raiffeisen Centrobank AG este divizia de equity a Raiffeisen Bank International si una dintre cele mai mari societati de brokeraj din Europa Centrala si de Est. Banca se concentreaza in principal pe pietele de actiuni, atat in ceea ce priveste vanzarile, cat si tranzactionarea de actiuni si instrumente financiare derivate. Vanzarea de actiuni catre investitorii institutionali romani si straini, inclusiv evenimentele actuale de pe piata si acoperirea interna cu analize pentru a dezvolta solutii personalizate pentru clientii companiei. „Angajatii nostri au o relatie stransa cu pietele noastre principale: cunoastem particularitatile pietelor individuale, vorbim limba locala si beneficiem de prezenta locala a grupului nostru bancar pe toate pietele financiare relevante din <<Europa emergenta>>,” au declarat reprezentantii RCB.

Piata de capital din Romania a inregistrat progrese importante in ultimii ani, potrivit RCB. „Infrastructura de piata a fost adaptata si dezvoltata pentru a raspunde cerintelor sofisticate ale clientilor internationali. Echipa Raiffeisen Centrobank a adunat feedback-ul pozitiv din partea investitorilor institutionali, atat din tara cat si din strainatate, prin urmare vom continua marketingul amplu si promovarea companiilor romanesti, prin intermediul roadshow-urilor si a evenimentelor dedicate investitorilor, catre o gama larga de investitori institutionali,” au adaugat reprezentantii RCB.