vineri | 29 martie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Comunicate de presa


Romania se afla pe podiumul cresterilor din Europa dupa ce valoarea tranzactiilor cu actiuni a urcat cu peste 30 de procente in primele noua luni

19.10.2017

  • Piata romaneasca de capital isi intareste pozitia pe podium in regiune si urmeaza Polonia, recent reclasificata ca Piata Dezvoltata, scrie presa straina
  • Bursele din Varsovia si Bucuresti au avut cele mai mari cresteri ale valorii tranzactiilor cu actiuni din Europa din randul pietelor de capital semnificative, cu valori de peste 1 miliard de euro: Polonia a crescut cu 35%, Romania cu 31%
  • PARKIET, ziar financiar polonez: Orice piata de capital poate invidia astfel de cresteri. Singura bursa care poate tine pasul cu bursa de valori poloneza este Bursa de Valori Bucuresti

 

Investitorii si-au intensificat activitatea de tranzactionare in Europa de Est, atrasi de castigurile de doua cifre raportate de bursele de valori importante, cu un nivel al valorii tranzactiilor cu actiuni de peste 1 miliard de euro, cum e cazul Poloniei si Romaniei. Bursele de valori din Varsovia si Bucuresti se afla in topul cresterii valorii tranzactiilor cu actiuni la nivel european cu un avans al acestui indicator de peste 30 de procente dupa primele noua luni din acest an, se arata intr-o analiza realizata de PARKIET, un prestigios cotidian financiar polonez dedicat investitorilor, pe baza datelor Federatiei Europene a Valorilor Mobiliare (FESE). 

Valoarea tranzactiilor cu actiuni a crescut cu 35,6% la sfarsitul primelor noua luni ale acestui an in Polonia, singura piata din Europa Centrala si de Est (CEE) reclasificata recent de FTSE Russell la statutul de Piata Dezvoltata, comparative cu primele noua luni ale anului anterior. Romania, care este o Piata de Frontiera, a urmat trendul si a raportat o crestere a acestui indicator cu 31,5%. Analiza PARKIET arata ca Polonia si Romania au avut o rata de crestere care a fost cu mult peste ritmul altor piete de capital care au avut cresteri de doua cifre cum e cazul Austriei (+18,8%), Ungariei (+13,7%) sau Elvetiei (+11,4%). De partea cealalta, valul cresterilor nu a cuprins toata Europa, iar Bursa de Valori din Praga a inregistrat un declin de 7,1% dupa primele trei trimestre ale acestui an.

„Orice piata de capital poate invidia astfel de cresteri. Singura bursa care poate tine pasul cu bursa de valori poloneza este Bursa de Valori Bucuresti,” se arata in articolul publicat in PARKIET, cel mai respectabil ziar financiar din Polonia care acopera pietele de capital din 1994.

Investitorii de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au fost mai activi in acest an, iar activitatea lor a facut ca valoarea tranzactiilor cu actiuni sa depaseasca 1,8 miliarde de euro la finalul lunii septembrie din 2017. Este vorba de o majorare cu aproape o treime comparativ cu primele trei trimestre ale anului precedent, cand acelasi indicator arata un nivel de 1,4 miliarde de euro.

Romania a fost una dintre vedetele pietelor de capital in functie de valoarea ofertelor publice initiale care au avut loc in Europa in primele noua luni. Bursa de Valori din Varsovia ocupa prima pozitie atat in functie de numarul IPO-urilor, cat si in functie de valoarea acestora, fiind urmata de Bursa de Valori Bucuresti cu doua IPO-uri – DIGI Communications si AAGES – care au avut o valoare cumulata de 208 milioane euro. Piata de capital romaneasca a fost si mai atractiva pentru emisiunile de obligatiuni corporative, care au totalizat aproape 822 milioane de euro. Astfel, dupa primele noua luni, valoarea IPO-urilor si a obligatiunilor corporative listate la BVB a depasit 1 miliard de euro.

In ceea ce priveste capitalizarea bursiera, valoarea companiilor listate la BVB a crescut semnificativ de la 31 de miliarde de euro la finalul primelor trei trimestre din 2016 pana la 35,4 miliarde de euro dupa primele noua luni ale acestui an, in urcare cu 14,2%.

In functie de aceste trei dimensiuni: ritmul de crestere a valorii tranzactiilor cu actiuni, valoarea IPO-urilor si cresterea capitalizarii bursiere, piata de capital din Romania isi intareste pozitia pe podium in regiune si urmeaza Polonia, singura tara din regiune reclasificata recent la statutul de Piata Dezvoltata.