vineri | 29 martie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Stiri Piata


ALRO S.A. - ALR

Raport trim 1 2020

Data Publicare: 14.05.2020 8:03:05

Cod IRIS: 64E23

 

Nr. 28/14.05.2020

 

Catre:    Autoritatea de Supraveghere Financiara

              Bursa de Valori Bucuresti

Raport curent intocmit in conformitate cu prevederile din Legea nr. 24/2017 si Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata

 

Data raportului: 14.05.2019

Denumirea entitatii emitente: Alro S.A.

Sediul social: Slatina, Str. Pitesti, nr.116, Jud. Olt

Numarul de telefon/ fax: 0249 431 901 / 0249 437 500

Codul unic de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului : RO 1515374

Numar de ordine in Registrul Comertului: J28/8/1991

Identificator Unic la Nivel European (EUID): ROONRCJ28/8/1991

Cod LEI: 5493008G6W6SORM2JG98

Capital social subscris si varsat: 356.889.567,5 RON

Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de Valori Bucuresti - Categoria Premium (simbol de piata: ALR)

 

 

Comunicat de presa 

 


ALRO a inregistrat o cifra de afaceri consolidata de peste 712 milioane RON in primul trimestru al anului 2020

 

 

  • Cantitati de produse de aluminiu primar mai mari cu 3,7% in primul trimestru (“T1”) al anului 2020 fata de perioada similara din 2019;
  • Filialele din aval si amonte ale ALRO au inregistrat rezultate bune, cu vanzari de produse extrudate mai mari cu 1.100 de tone si inregistrand un nivel al vanzarilor de bauxita aproape dublu catre clientii externi;
  • De la mijlocul lunii februarie, ALRO si filialele sale au implementat proceduri si protocoale complexe pentru a preveni infectarea cu COVID-19 si, prin urmare, ALRO opereaza la parametri normali si are un lant de distributie complet operational;
  • ALRO si filialele sale au sprijinit comunitatile locale si au donat bani catre institutii precum Spitalele Judetene de Urgenta din Slatina si Tulcea, Crucea Rosie Romana si Asociatia Internationala de Politie din Romania, Olt.  

 

Slatina, 14 mai 2020 – ALRO S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “ALRO”), unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie, anunta astazi rezultatele financiare consolidate pentru primul trimestru al anului 2020. Cifra de afaceri a Grupului a scazut la 712 milioane RON in primul trimestru al anului 2020 comparativ cu 767 milioane RON in primul trimestru al anului 2019. Grupul ALRO a inregistrat o pierdere de 110 milioane RON in T1 2020 (T1 2019: o pierdere neta de 9 milioane RON).

 

„In primele trei luni ale anului 2020, ne-am confruntat cu conditii exceptionale, de fapt, cu o noua realitate, efectele pandemiei globale COVID-19 lovind in toate economiile si industriile. Am luat si continuam sa luam masuri rapide si eficiente pentru a atenua scaderea pietei si, cel mai important, pentru a asigura sanatatea si siguranta angajatilor nostri si a comunitatii locale in general, asigurandu-ne in acelasi timp ca functionam la parametri normali" a declarat Marian NASTASE, Presedintele Consiliului de Administratie ALRO. „In timp ce avansam cu programul nostru de investitii pentru reducerea consumului de energie si astfel a costurilor generale de productie, am continuat planul anti-criza de reducere a costurilor demarat inainte de schimbarile radicale survenite in intreaga lume, pentru a ne optimiza operatiunile si pentru a asigura continuitatea activitatii companiei si gestionarea ciclurile economice descendente”.

 

Noutati COVID-19 si privire de ansamblu asupra pietei

 

Pe parcursul primului trimestru al anului 2020, piata aluminiului si-a continuat tendinta de scadere, principalii factori fiind razboiul comercial dintre SUA si China, politicile privind schimbarile climatice si izbucnirea pandemiei COVID-19, cererea scazuta in industria auto si acumularea stocurilor de aluminiu. Astfel, de la o medie a cotatiei LME de 1.791 USD/ tona in 2019, din cauza unei tendinte descendente continue, cotatia medie LME pentru primul trimestru 2020 a fost de 1.690 USD/ tona, mai mica cu 9,1% fata de perioada similara a anului trecut si cu 4% mai scazuta fata de trimestrul anterior. Chiar daca LME a atins niveluri scazute in martie si, ulterior, in aprilie 2020, o astfel de diminuare a cotatiilor nu este neobisnuita in industria aluminiului. Grupul ALRO monitorizeaza constant evolutia preturilor aluminiului si a crizei mondiale generate de COVID-19 si implementeaza toate masurile necesare pentru a gestiona cat mai eficient aceste cicluri economice descendente.

 

Inca dintr-o faza incipienta a izbucnirii pandemiei COVID-19, ALRO a implementat protocoale si proceduri complexe in coordonare cu autoritatile centrale si locale si cu respectarea recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru santierele industriale. Toti angajatii au primit materiale si echipamente medicale si de protectie (masti pentru fata, manusi, salopete) si au fost instruiti cum sa actioneze pentru a evita infectia cu COVID-19. Toate zonele uzinei sunt in permanenta curatate, igienizate si dezinfectate. Angajatii trebuie sa-si declare periodic (frecventa depinde de specificul locului de munca) starea de sanatate sau orice contact cu persoane potential infectate.

 

ALRO a implementat planuri de urgenta care simuleaza cazul unuia sau mai multor angajati infectati cu COVID-19, asigurandu-se astfel ca operatiunile nu sunt perturbate si compania ramane pe deplin operationala si livreaza la timp.

 

La nivel local, volatilitatea pietei energiei a continuat sa impactexe cifra de afaceri. In data de 11 mai 2020, Comisia Europeana a aprobat, in conformitate cu legislatia UE privind ajutoarele de stat, planurile Romaniei de a compensa partial companiile mari consumatoare de energie pentru preturile mai ridicate la energia electrica rezultate din costurile lor indirecte cu emisiile, in conformitate cu Schema de Tranzactionare a emisiilor din UE (ETS). Schema va acoperi perioada 2019-2020, cu un buget provizoriu de aproximativ 291 milioane EUR (1.397 milioane RON). De masura aceasta vor beneficia companiile active in Romania in sectoarele care se confrunta cu costuri semnificative pentru energia electrica si care sunt expuse in mod special la concurenta internationala, cum ar fi ALRO si alte companii din 15 sectoare industriale romanesti si opt subsectoare. Compensarile vor fi acordate companiilor eligibile printr-o restituire partiala a costurilor ETS indirecte. Prin urmare, schema este sustinuta direct de acest mecanism implementat pe teritoriul Uniunii Europene si nu afecteaza restul consumatorilor romani.

Analiza Financiara si Operationala

 

In T1 2020, Grupul ALRO si-a continuat strategia de a-si axa productia si vanzarile pe produsele din aluminiu cu valoare adaugata mare si foarte mare, atat in sectorul primar, cat si in cel al aluminiului prelucrat. Cu toate acestea, din cauza crizei generate de pandemia COVID-19 care a dus la o carantina fara precedent, majoritatea tarilor s-au confruntat cu disfunctionalitati si inchiderea temporara a economiilor lor, iar printre primele industrii afectate a fost cea a transporturilor, cu impact direct asupra sectoarelor auto si aero, principalele piete pentru produsele din aluminiu cu valoare adaugata foarte mare. Diminuarea cererii de produse din aluminiu prelucrat care s-a regasit in volumele de vanzari pentru T1 2020 a fost partial compensata de cererea mai mare de produse primare (in special sarma, care reprezinta o componenta esentiala pentru sectorul de utilitati publice), vanzarile inregistrand volume mai ridicate cu 3,7% in T1 2020 comparativ cu T1 2019. In plus, atat produsele extrudate, cat si segmentul de bauxita au raportat rezultate bune si vanzari cantitative mai mari.

 

Pentru a contracara conditiile exceptionale cu care s-a confruntat in primul trimestru din 2020, care au adaugat si mai multa presiune asupra rezultatelor operationale ale companiei si care au condus la raportarea unui indicator EBITDA negativ, Grupul a continuat sa implementeze programul anti-criza de reducere a costurilor demarat in semestrul al doilea al anului 2019 si mentinut in aceste vremuri. De asemenea, o parte majora a investitiilor sale, cu exceptia celor de intretinere si a celor obligatorii din punct de vedere al eficientei energetice si a conformitatii cu mediul au fost amanate. Cel mai important proiect a fost, si in primul trimestru al anului 2020, AP12LE, o noua tehnologie inovatoare pentru cuvele de electroliza, care se estimeaza ca va genera un impact pozitiv asupra cantitatii de energie consumata. Pentru 2020, ALRO intentioneaza sa repare 75 de cuve de electroliza, din care pentru 53 de cuve va fi utilizata tehnologia AP12LE; in primul trimestru din 2020, alte sapte cuve au fost reparate folosind tehnologia AP12LE, in timp ce alte 12 cuve sunt intr-o etapa finala a reparatiei. Pana acum, toate rezultatele obtinute sunt in conformitate cu planul si toate cuvele AP12LE functioneaza in parametrii asteptati.

 

Mai mult, in primul trimestru al anului 2020, Grupul a raportat cu succes un flux de numerar din activitatea operationala pozitiv, care a generat 87 milioane RON, un nivel mai mare fata de primul trimestru al anului 2019, de 61 milioane RON.

Actiuni strategice si noutati privind anul 2020

In 2020, ALRO va continua sa puna in aplicare planul sau anti-criza de reducere a costurilor demarat inainte de izbucnirea pandemiei COVID-19 si isi va concentra atentia asupra optimizarii instalatiilor sale de productie la un nivel si mai avansat, pentru a reactiona mai bine la cerintele pietei cu evolutie rapida din perspectiva atat a ofertei, cat si a cererii, si reducand in continuare consumul intern de energie.

Din cauza incertitudinii cu privire la pandemia COVID-19 si a efectului acesteia asupra economiei globale, nu este clar in acest moment care vor fi efectele imediate si pe termen lung asupra ALRO si a filialelor sale, deoarece acestea depind de cat va dura si de cum va evolua aceasta situatie. Atat preturile materiilor prime, cat si cererea generala arata o volatilitate ridicata, si este de asteptat ca aceste aspecte sa genereze o scadere a veniturilor in 2020, care este inca dificil de estimat in acest moment.

Aceste rezultate financiare sunt disponibile intr-un document separat pe website-ul  Companiei, categoria Relatii cu Investitorii, sectiunea Raportari financiare: http://www.alro.ro/ri/rapoarte-alro si la link-ul de mai jos: 

Cifrele pentru ALRO si Grupul ALRO incluse in acest comunicat de presa sunt raportate pe baza situatiilor financiare consolidate interimare ale ALRO si ale filialelor sale pentru perioada de 3 luni incheiata la 31 martie 2020, care sunt neauditate si au fost intocmite in conformitate cu IAS 34 Raportarea financiara intermediara asa cum a fost adoptata de Uniunea Europeana (UE). Aceste politici contabile sunt in concordanta cu Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 2844/2016, cu modificarile ulterioare, care este in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) adoptate de Uniunea Europeana (UE), cu exceptia IAS 21 Efectele variatiei cursurilor de schimb valutar cu privire la moneda functionala, a prevederilor IAS 20 Contabilitatea subventiilor guvernamentale cu privire la recunoasterea veniturilor din certificate verzi, cu exceptia IFRS 15 Venituri din contractele cu clientii cu privire la veniturile din taxe de conectare la reteaua de distribuire.

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:

www.alro.ro

Florenta Ghita

Bucuresti

Telefon: +40 744 644 004

Email: investor.relations@alro.ro

Note catre editori:

Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producatorul de aluminiu, Alum S.A. - producatorul de alumina, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extractie a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producator de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding si de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding si Bauxite Marketing Ltd - marketing. Avand aceasta structura, Grupul a creat un lant de productie integrat, asigurand materiile prime pentru ALRO.

ALRO

ALRO este o subsidiara a Vimetco N.V., companie globala de aluminiu primar si procesat, integrata pe verticala. ALRO este unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitate, avand o capacitate de productie instalata de 265.000 tpa.

Principalele piete de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeana, dar Compania are exporturi si in SUA si Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calitatii si are certificatele NADCAP si EN 9100 pentru unitatile de productie pentru industria aerospatiala, produsele sale respectand standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cat si standardele internationale pentru produsele laminate plate.

Incepand cu data de 18 martie 2019, Comitetul Indicilor al Bursei de Valori Bucuresti a aprobat includerea ALRO (codul ALR) in BET, indicele principal al pietei, iar in BET-TR, indicele care include si dividendele acordate de companiile din BET. Indicele BET includea in 2019, 16 societati ceea ce era o premiera in istoria pietei locale de capital si reprezenta o diversificare fara precedent a sectoarelor reflectate de indice. Actiunile ALRO au fost listate la Bursa de Valori Bucuresti din octombrie 1997, iar in urma acestei decizii, ALRO devine prima companie din industria aluminiului prezenta in cei doi indici.

 

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.