vineri | 19 aprilie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Stiri Piata


BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. - BRD

Rezultate financiare trim 1 2020

Data Publicare: 06.05.2020 8:01:08

Cod IRIS: 51808

Rezultatele grupului BRD in PRIMUL TRIMESTRU al anului 2020:

PERFORMANTA SOLIDA A BRD II PERMITE SUSTINEREA CU TOATE FORTELE A ECONOMIEI ROMANESTI  

 

Comunicat de presa

Bucuresti, 6 mai 2020

Principalele tendinte comerciale si indicatori financiari ai BRD Groupe Societe Generale la 31 martie 2020 la nivel consolidat, in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS):

-       Banca intra in dificilul context actual cu un profil foarte solid

Ø  Bilant robust, cu o rata de adecvare a capitalului de 22,6%, dupa decizia de a retine in intregime profitul net aferent anului 2019 si cu o situatie confortabila a lichiditatii

Ø  Profil de risc puternic, cu rata NPL de 3,3% la finalul lunii martie 2020 si un nivel ridicat de acoperire cu provizioane (73,3%)

-       BRD ramane angajata ferm in sustinerea economiei reale

-       Dezvoltare comerciala robusta, pe toate liniile: creditele nete s-au majorat cu +2,4% in termeni anuali avand la baza o activitate de finantare solida a companiilor (+4,3% in dinamica anuala), cu un avans puternic al activitatii de leasing (portofoliul de leasing in crestere cu +27,6% in termeni anuali); atragere sustinuta de depozite (+5,9% in dinamica anuala) si utilizare in crestere a canalelor digitale (numarul de utilizatori activi unici pentru serviciile de banca la distanta, MyBRD Mobile & MyBRD Net, in crestere cu +19% in termeni anuali)

-       Performanta operationala rezilienta, cu un venit operational stabil

-       Profit net de 241 milioane RON (in comparatie cu 301 milioane RON in primul trimestru al anului 2019), influentat de costul riscului, dupa recunoasterea unui provizion in contextul crizei COVID-19

„In primele trei luni ale anului, BRD a avut o dezvoltare comerciala dinamica. Banca a inregistrat o activitate robusta pe toate segmentele, cu o crestere continua a creditarii, sustinuta de finantarea companiilor, atragere sustinuta de depozite si utilizare in crestere a canalelor digitale. Chiar daca, in contextul economic generat de pandemia COVID-19, profitabilitatea a fost redusa de costul negativ al riscului, perfomanta operationala a ramas solida.

Criza cu care ne confruntam este fara precedent, cu provocari economice complexe si perspective de recesiune dificil de cuantificat. Dar politici de limitare a efectelor negative au fost implementate. Autoritatile publice au oferit sprijin in materie de lichiditate, garantare a creditelor si masuri de sustinere a venitului gospodariilor.

Sistemul bancar romanesc este sanatos si va fi un actor cheie al redresarii economice.

BRD intampina aceasta perioada problematica pentru economie cu un profil foarte solid. Banca se bazeaza pe pozitii puternice de lichiditate si capital. Acestea sunt elementele fundamentale care ii permit bancii noastre sa isi sustina clientii intr-o perioada dificila si sa ramana pe deplin angajata in a-si juca rolul esential in finantarea economiei intr-un mod responsabil”, a declarat Francois Bloch, Directorul General al BRD Groupe Societe Generale.

Activitate comerciala dinamica si performanta operationala rezilienta

Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creantele din leasing, s-au majorat cu +2,4% fata de finalul lunii martie 2019. La baza cresterii pe segmentul retail (+1,6% in termeni anuali) a stat cererea atat pentru creditele de consum (+1,9% in termeni anuali), cat si pentru creditele imobiliare (+2,9% in termeni anuali, din care +10,2% creditele denominate in RON), in timp ce creditele nete acordate de BRD Finance au crescut cu +8,1% in dinamica anuala. Portofoliul de finantare corporate a crescut cu +4,3% fata de finalul lunii martie 2019, evolutie sustinuta atat de creditele pentru IMM-uri (+7,6% in termeni anuali), cat si de cele catre companiile mari (+2,9% in termeni anuali). Portofoliul de leasing a crescut cu +27,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, fiind sustinut de finantarea vehiculelor comerciale si a echipamentelor pentru agricultura si industrie.

Depozitele clientilor, cu o baza solida pe segmentul clientelei de retail,  au inregistrat intrari puternice. Cresterea anuala a depozitelor pe segmentul retail (+4,2% in termeni anuali) a fost impulsionata de intrari mai mari in depozitele clientilor persoane fizice, cu conturile curente in crestere cu +30% in dinamica anuala. Depozitele corporate s-au majorat (+ 9,3% in termeni anuali) gratie cresterii mari a resurselor IMM-urilor (+25,5% in termeni anuali). Indicatorul credite nete/depozite a fost de 66,7% la finalul lunii martie 2020, in scadere cu 2,3 puncte procentuale fata de finalul lunii martie 2019.

BRD a continuat sa incurajeze dezvoltarea digitalizarii, cu scopul de a oferi clientilor o experienta completa bazata pe un cadru multichannel cuprinzator. Utilizarea canalelor digitale a continuat sa se intensifice, dupa cum reflecta avansul numarului de utilizatori activi unici ai serviciilor de internet si mobile banking, la 624 000 la sfarsitul lunii martie 2020 (+19% in termeni anuali) si volumul de tranzactii prin canalele electronice in crestere rapida (+38% in termeni anuali, in primul trimestru al anului 2020). Gradul de penetrare digitala pe segmentul de clienti corporate a inregistrat un nivel foarte ridicat, cu mai mult de 95% din tranzactii realizate prin canale digitale. Experienta digitala a clientilor corporate a continuat sa fie imbunatatita, prin lansarea completa de noi solutii digitale: BRD@ffice Mobile, versiunea mobila a aplicatiei de servicii bancare online si M-Token, o metoda de autentificare sigura si convenabila pentru mobil.

Venitul net bancar la nivelul Grupului BRD a atins 767 milioane RON in primul trimestru al anului 2020, in scadere cu -2,2% fata de primul trimestru al anului 2019, dinamica trimestriala ingloband primele efecte ale mediului dificil actual. Veniturile nete din dobanzi au continuat sa inregistreze un avans puternic, crescand cu +6,6% in termeni anuali, sustinute de volumul de credite in crestere si de schimbarile favorabile de structura. Scaderea veniturilor nete din comisioane, de -4,0% in termeni anuali, este explicata in mare parte de alinierea preturilor pentru platile denominate in EUR cu cele interne, ca urmare a intrarii recente in vigoare a reglementarii SEPA si de incetarea activitatii Western Union incepand cu luna august 2019. Alte venituri bancare au fost influentate de contextul volatil din luna martie generat de pandemie, care a determinat o scadere a rezultatelor din tranzactionare si reevaluare.

Cheltuielile operationale au totalizat 425 milioane de RON in primul trimestru al anului 2020, in scadere cu -3,8% in termeni anuali, beneficiind de costuri reglementare reduse (contributia cumulata la Fondurile de Garantare a Depozitelor si de Rezolutie, de 43 milioane de RON, recunoscuta in totalitate in primul trimestru al anului 2020, fata de 72 milioane RON in 2019) si de controlul bun al altor categorii de cheltuieli. Cheltuielile cu personalul au crescut cu +4,4% in termeni anuali, reflectand ajustarile salariale din 2019 ca raspuns la tensiunea de pe piata fortei de munca. Alte categorii de cheltuieli (+1,8% in termeni anuali) au ramas sub control, determinate in principal de continuarea investitiilor in transformarea afacerii. Indicatorul cost/venit a atins 55,5% fata de 56,4% in primul trimestru al anului 2019. Performanta operationala a fost robusta, fiind reflectata de venitul operational brut stabil.

Calitatea portofoliului de credite a ramas solida de-a lungul perioadei, dupa cum reflecta scaderea in continuare a ratei NPL la 3,3% (in conformitatea cu definitia ABE) la finalul lunii martie 2020, fata de 4,0% la finalul lunii martie 2019. BRD a construit in timp un grad de acoperire ridicat cu provizioane a creditelor neperformante, acesta situandu-se la 73,3% la finalul lunii martie 2020. Costul net al riscului a devenit negativ, atingand 60 milioane RON (fata de o eliberare de provizion de 26 milioane RON in primul trimestru al anului 2019), influentat in principal de recunoasterea unui provizion in contextul economic determinat de COVID-19.

Ingloband toate cele de mai sus, profitul net al Grupului BRD a atins 241 milioane RON in primul trimestru al anului 2020 fata de 301 milioane RON in primul trimestru al anului 2019.

Dincolo de profitabilitatea robusta, BRD se poate baza pe pozitiile sale puternice de capital si lichiditate. Integrand profitul total din anul 2019, BRD si-a consolidat nivelul deja ridicat de adecvare a capitalului, ce permite cea mai mare capacitate pentru a sprijini economia in contextul crizei. Rata de solvabilitate a atins 22,6% la finalul lunii martie 2020 fata de 19,7% la finalul lunii martie 2019, in crestere cu 3 puncte procentuale in termeni anuali. Profilul de lichiditate este de asemenea foarte confortabil, cu un indicator de acoperire a necesarului de lichiditate de 287% la finalul lunii martie 2020.

Raspuns rapid si responsabil la criza

BRD a reactionat rapid pentru a adresa actuala criza, oferind sprijin clientilor si angajatilor sai, asigurand in acelasi timp continuitatea operationala.

Masurile de preventie si securitate au fost aplicate in toate unitatile, siguranta clientilor si a angajatilor fiind prioritara in ultimele saptamani, cu o grija speciala pentru cei din prima linie. Banca a implementat un program de munca flexibil, echipele au fost impartite in locatii diferite si jumatate din angajatii BRD au inceput in timp foarte scurt sa lucreze de acasa.

Capacitatea rapida de adaptare a centrului de interactiune cu clientii a raspuns contextului actual de carantina, prin deschiderea a 9 amplasamente noi de contact center in 4 orase diferite, timpul mediu pentru configurarea unei noi locatii fiind mai mic de 1 saptamana. Numarul de solicitari ale clientilor, la care s-a  raspuns, a crescut cu +133% intre 16 martie si 16 aprilie 2020 fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu pana la 14.500 de solicitari adresate intr-o singura zi. Interactiunea cu clientii a migrat masiv catre canalele electronice, cu o crestere cu +75% a numarului de interactiuni digitale. In plus, pentru a incuraja utilizarea canalelor la distanta, toti clientii beneficiaza de acces gratuit la platformele de online banking, MyBRD Mobile si MyBRD Net, inca de la inceputul lunii martie.

Pentru a veni in sprijinul clientilor care se confrunta cu dificultati temporare din cauza crizei COVID-19, BRD a implementat un raspuns imediat prin propria oferta de suspendare la plata, aplicata incepand cu mijlocul lunii martie, pana in momentul emiterii OUG 37/2020, oferind posibilitatea de amanare cu pana la 3 luni a platii ratelor la credite. Incepand cu 31 martie, BRD aplica moratoriul privind plata creditelor in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului. Pe deplin angajata in sustinerea clientilor sai, BRD a acordat flexibilitate in rambursari pentru mai mult de 44 de mii de debitori in total, pana pe 30 aprilie. In plus, BRD este puternic implicata in sprijinirea financiara a sectorului IMM-urilor, in special prin participarea activa la vastul program de finantare garantat de statul roman.

In aceasta perioada dificila, BRD si-a consolidat, de asemenea, actiunile de sprijinire a comunitatii, prin donarea a 2 milioane de RON sectorului medical si ecosistemului cultural independent. 

Rezultatele financiare ale BRD aferente celor trei luni incheiate la 31 martie 2020 sunt disponibile pentru public si investitori pe site-ul web al bancii, www.brd.ro, incepand cu ora 09:00. Copii ale documentelor vor putea fi obtinute, la cerere, gratuit, la sediul central al BRD - Groupe Societe Generale, situat in Bulevardul Ion Mihalache nr. 1-7, sector 1, Bucuresti.

Nota: Daca nu se mentioneza altfel, toate variatiile sunt in comparatie cu primul trimestru al anului 2019 (pentru elementele aferente contului de profit si pierdere) sau finalul lunii martie 2019 (pentru elementele de bilant)

BRD - Groupe Societe Generale opereaza o retea de 640 de unitati. BRD ocupa o pozitie importanta pe piata romaneasca a cardurilor, cu aproximativ 2,43 milioane de carduri si o retea de acceptare de aproximativ 30,000 POS si aproape 1,500 ATM-uri. Activele totale ale bancii erau, la finalul lunii martie 2020, de 57,02 mld RON.

BRD face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 149.000 de angajati in 67 de tari si peste 31 de milioane de clienti in intreaga lume, in trei activitati-cheie:

 

·          Retail banking in Franta

·          Retail banking international, Asigurari si Servicii financiare pentru companii

·          Global Banking si Solutii pentru Investitori.

 

www.brd.ro; facebook

Contact media:

Traian Traicu_021 301 61 50_traian.traicu@brd.ro

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.