vineri | 29 martie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


COMPA S. A. - CMP

Rezultate financiare semestriale la 30.06.2017

Data Publicare: 11.08.2017 7:51:32

Cod IRIS: 97CC1

Raport conform cu Regulamentul Nr.1 / 2006 (Anexa 31) privind emitentii si operatiunile cu valori mobiliare

Data raportului:  30.06.2017

Denumirea entitatii emitente: COMPA S.A.

Sediul social: Sibiu, str. Henri Coanda nr. 8, cod 550234

Numar de telefon:  +40 269 237878

Fax:  +40 269 212204; +40 269 237770

Cod de identificare fiscala: RO 788767

Nr.ordine in Registrul Comertului Sibiu: J 32 / 129 / 1991

Capitalul social subscris si varsat: 21.882.103,8 lei

Actiunile se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti, Categoria Standard, simbol CMP

Cele mai importante evenimente petrecute pe primul semestru al anului 2017 sunt urmatoarele:

-                    Chiar daca ritmul de crestere al productiei marfa fabricate si a cifrei de afaceri realizata in primul semestru al anului 2017, de peste 12% comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent (sem.I.2016) este mai mic decat cel realizatt in anul anterior; apreciem totusi ca acest nivel de crestere este destul de ridicat si se inregistreaza dupa un an (2016) in care cresterile consemnate la acesti indicatori au fost de peste 33% fata de anul anterior. Putem evidentia cresteri mai importante in productia de componente de injectie de tip Bosch, componente pentru turbosuflante precum si piese si subansamble mecano-sudate.

-                    A fost pusa in functiune cea de-a 12 celula pentru fabricatia de componente de tip Bosch Rail cu impact in cresterea capacitatii de productie la aceasta grupa de produse, cu un nivel ridicat al comenzilor in acest an.

-                    S-a continuat si in sem. I 2017 si se deruleaza pe intreg anul 2017 masurile de reducere a costurilor rezultate din proiectele de imbunatatire in toate domeniile de activitate in care sunt implicate un numar insemnat de persoane din domeniile: tehnic, productie, calitate, etc. Prin elaborarea de proiecte de imbunatatire se asigura atat un impact pozitiv in realizarea indicatorilor financiari ai societatii cat si castiguri stimulatorii pentru salariatii care participa la elaborarea si implementarea acestor proiecte.

-                    S-a demarat procesul de transfer in COMPA a unor operatii suplimentare care pana in prezent se realizeaza la client si care asigura cresterea gradului de integrare in COMPA in procesul de realizare a unor componente din cadrul sistemului de injectie de tip Delphi.

-                    S-a continuat si in sem. I 2017 programul de investitii prin achizitia de masini si echipamente destinate extinderii capacitatilor de productie necesare realizarii de produse noi, atribuite firmei COMPA de catre parteneri.

Analizand indicatorii inclusi in contul de profit si pierdere realizati pe semestrul I al anului 2017 comparativ cu nivelul acestor indicatori realizati in semestrul I 2016, putem scoate in evidenta urmatoarele:

-                    Cifra de afaceri realizata pe sem. I 2017 a inregistrat o crestere de 12,03% comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent. Principalele sectoare de productie din activitatea COMPA au inregistrat cresteri ale volumului productiei marfa si a cifrei de afaceri:

-          Productia si livrarea de componente pentru sistemele de injectie pentru autocamioane si autoutilitare, precum si pentru sistemele de injectie pentru autoturisme;

-          Productia de piese si subansamble mecano-sudate destinate fabricatiei de masini si echipamente de ridicat;

-          Fabricatia de componente pentru turbosuflante pentru motoarele Diesel;

-          Productia de pinioane pentru sisteme de directie.

-                    In structura costurilor din exploatare putem exemplifica cresterea mai accentuata a costurilor cu:

-          Amortizarea imobilizarilor corporale, ca urmare a investitiilor puse in functiune in ultima perioada;

-          Costurile cu salariile.

De asemenea, se pot, evidentia reduceri ale costurilor cu:

-          Dobanda aferenta liniilor de credit accesate;

-          Costurile cu utilitatile;

-          Alte prestari externe realizate de terti.

-                    Profit brut realizat de 24,3 mil. lei realizat in primul semestru al anului 2017, desi este sensibil mai mic decat cel obtinut in sem. I 2016 depaseste totusi cu 22% nivelul prevazut prin Bugetul de venituri si cheltuieli 2017. Profitul mare din sem. I 2016 a fost influentat pozitiv de vanzarea (in sem. I 2016) participatiei detinute de COMPA la firma mixta ThyssenKrupp Bilstein Compa in urma careia s-a obtinut un castig de peste 12 mil. lei care s-a reflectat direct in profitul brut si net pe sem. I 2016.

-                    Facilitati privind reducerea impozitului pe profitul reinvestit s-au obtinut in cursul sem. I 2017.

-                    Nu in ultimul rand ar trebui sa scoatem in evidenta preocuparea constanta si agresiva a managementului COMPA pentru implementarea masurilor de reducere a costurilor cuprinse in proiectele elaborate si aplicate in acest sens, la nivelul intregii societati.

Fluxul de numerar, in ansamblu, la finele sem. I 2017 a fost pozitiv. Un impact major in generarea de cash flow pozitiv l-au avut:

-          Profitul net obtinut pe aceasta perioada;

-          Amortizarea inclusa pe costurile perioadei

Un impact negativ asupra cash flow ului l-au avut:

-          Cresterea valorii creantelor;

-          Cheltuielile pentru investitii.

Analizand in ansamblu fluxul de numerar pe sem. I 2017, acesta poate fi caracterizat ca fiind pozitiv. Factorii generatori de cash (profitul, amortizarea) avand in aceasta perioada un impact pozitiv in asigurarea necesarului de resurse financiare care au condus la mentinerea la un nivel redus a accesarii liniilor de credit, in pofida investitiilor efectuate si a cresterii cifrei de afaceri pentru care se impuneau un plus de resurse.

Lichiditatea unei societati reprezinta capacitatea acesteia de a dispune de fondurile necesare pentru a-si desfasura activitatea economico-financiara, posibilitatea de a efectua platile la termen fata de bugetul consolidat al statului si fata de furnizori.

Indicele de lichiditate curenta de 1,79 realizat pe semestrul I – 2017 este un indice de lichiditate bun, avand un nivel realizat asemanator cu cel inregistrat in cele doua semestre ale anului 2016

Veniturile totale realizate in sem. I 2017 sunt cu aproape 33 mil. lei mai mari decat cele realizate in sem. I 2016.

Analizand in structura, putem aprecia ca aportul principal in cresterea acestor venituri l-a avut veniturile provenite din vanzarea productiei fabricate care au crescut cu 47,2 mil. lei (14,9%)

Scaderi ale valorii veniturilor realizate in sem. I 2017 s-au inregistrat la toate celelalte tipuri de venituri in afara veniturilor din productia vanduta, dar cele mai mari scaderi s-au inregistrat la:

-  Venituri din vanzarea marfurilor care au scazut cu 7,9 mil. lei. In sem. I 2017 au fost mai putine scule de prima dotare cumparate de COMPA si refacturate la client, fata de sem. I 2016.

- Veniturile din productia de imobilizari corporale au scazut cu aproape 1,4 mil. lei, ca urmare a reducerii investitiilor de masini si echipamente fabricate in COMPA.

In sem. I 2017 ca dealtfel in ultimii ani, firma noastra COMPA nu a avut cazuri de a nu-si putea respecta obligatiile financiare, cazuri de intarziere in plata creditorilor si in mod special a furnizorilor de materiale si de echipamente.

In cursul sem. I 2017, in conditiile cresterii cifrei de afaceri cu aprox.12%, crestere care ar fi putut atrage  accesarea la un nivel similar a liniei de credit, putem aprecia totusi ca datoriile financiare pe termen lung in care sunt incluse si liniile de credit au inregistrat o scadere de aprox.15% (de la 58,65 mil. lei la 30.06.2016 la 49,73 mil. lei la 30.06.2017).

In aceasta perioada nu au existat situatii privind modificarea drepturilor detinatorilor de valori mobiliare emise de COMPA.

In cursul sem. I 2017 societatea COMPA nu a efectuat tranzactii majore nici cu firmele afiliate din cadrul Grupului din care face parte si nici cu alte firme detinatoare de participatii la capitalul social al firmei COMPA.S.A.

Pentru detalii, va rugam consultati fisierul in format pdf, atasat.

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.