joi | 18 aprilie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Stiri Piata


PATRIA BANK S.A. - PBK

Rezultate financiare semestriale - 30.06.2017

Data Publicare: 31.08.2017 19:34:55

Cod IRIS: 786F1

COMUNICAT PRIVIND REZULTATELE FINANCIARE ALE

PATRIA BANK S.A. LA 30.06.2017

Abordarea si misiunea Patria Bank, post fuziune

·        La data de 1 mai 2017 Banca Comerciala Carpatica S.A. a fuzionat cu Patria Bank S.A., finalizand procesul de fuziune inceput in Octombrie 2016 cand actionarii celor doua banci au aprobat fuziunea. Prin fuziune, Patria Bank SA a devenit o banca mai mare si mai puternica cu o retea reprezentativa la nivel national si un portofoliu de clienti de peste 300.000 (240.000 activi). Noua Patria Bank S.A. este prezenta in 67 de orase, prin 85 unitati bancare fiind un un participant activ si inovativ pe segmentele agro, microintreprinderi, IMM si dezvoltand intensiv segmentul retail in mediul urban si mai ales in orasele mici si in mediul rural.

·        Noua banca se va concentra pe segmentul de retail, integrand tehnologia pentru a simplifica accesul clientilor la servicii financiare performante si va continua sa fie un partener solid si de incredere pentru companiile romanesti mici si mijlocii, contribuind la dezvoltarea mediului antreprenorial local si fiind un activ promotor al incluziunii financiare in zone neacoperite de alte banci.

·        Patria Bank este acum o entitate complet diferita fata de bancile care au intrat in procesul de fuziune, atat din perspectiva  strategiei, a dimensiunii, a produselor si abordarii pietei, cat si cu un nou management si un actionar majoritar investitional, cu o expertiza si reputatie solida. Fiind una din putinele banci romanesti listate la bursa, Patria Bank SA isi doreste sa devina un emitent activ pe piata de capital. Pentru a marca aceasta noua abordare pe piata de capital, in data de 13.07.2017 a avut loc schimbarea simbolului de tranzactionare din ‚BCC’ in ‚PBK’.

 

 Rezultatele financiare. Primul raport dupa fuziune

·        Banca isi propune sa imbunatateasca performanta financiara si se asteapta sa devina profitabila in 2018, avand obiective ambitioase de crestere organica si prin achizitii, obiective care consideram ca vor oferi incredere investitorilor in banca ca si emitent de actiuni si vor stimula participarea la operatiunile viitoare ale bancii la bursa.

·        Rezultatele financiare aferente semestrului I din 2017, perioada care include partial rezultate ale bancii post fuziune (lunile Mai-Iunie) si rezultatele consolidate ale celor doua banci in cele 4 luni ale perioadei de raportare anterioare datei fuziunii, sunt analizate in cele ce urmeaza:

-       La doua luni dupa implementarea fuziunii activul total al bancii rezultate din fuziune este de 3.468 mil. RON in usoara scadere (-4%) comparativ cu situatia consolidata a celor doua banci la 31 decembrie 2016, scadere manifestata printr-o reducere cu 8% a nivelului activelor lichide in favoarea cresterii ponderii portofoliului de credite in total active de la 33% la 35%, tendinta ce anunta intensificarea activitatii de creditare post-fuziune si eforturile bancii de a realiza un turn-around pana la finalul anului curent, inclusiv in sensul cresterii ponderii activelor productive (credite) in totalul activelor bancii.

-       Nivelul de lichiditate al bancii post-fuziune ramane unul dintre cele mai ridicate din sistemul bancar, cu un indicator de acoperire a necesarului de lichiditate (LCR) de 587% la 30.iunie.2017, cu mult peste media sistemului bancar de 229% comunicat la finele anului trecut.

-       Capitalurile proprii (activul net contabil) ale noii banci Patria Bank rezultata in urma fuziunii in Bilantul de deschidere la data fuziunii 01.mai.2017 se ridica la valoarea de 265,12 milioane LEI. Se poate observa un trend de reducere a nivelului pierderilor inregistrate de banca in ultimele luni fata de perioada anterioara fuziunii, capitalurile proprii inregistrand o reducere de numai 2% in cele doua luni post-fuziune din perioada de raportare, fata de 6% pentru primele patru  luni ale anului anterioare fuziunii, comparativ cu capitalurile proprii consolidate la finele anului 2016.

-       Rata Fondurilor Proprii Totale calculata la iunie 2017 este de 12,09%, in usoara scadere fata de procentul de 12,80% inregistrat la finele anului precedent, in linie cu valorile bugetate pentru finele primului semestru al anului 2017.

-       Banca desfasoara in prezent ultima parte a programului de optimizare a retelei de unitati terioriale si de eficientizare a activitatilor operationale post-fuziune, etapa ce se va finaliza la sfarsitul lunii Sept.2017 si care este estimata  sa genereze o reducere suplimentara a nivelului cheltuielilor operationale totale pana la un nivel de reducere de 27% la nivelul anului 2018 comparat cu intregul an 2016 pe baze consolidate. In semestrul I 2017 reducerea cheltuielilor operationale fata de perioada similara a anului precedent (pe baze consolidate comparabile) a fost de 15%, respectiv de 17% daca eliminam costurile nerecurente ocazionate de fuziune in perioada de raportare.

-       Venitul net bancar este in linie cu nivelul bugetat pentru sem.I 2017 cu o deviatie de doar -1%, iar, pe fondul unei economii la  cheltuielile operationale de 6% fata de nivelul bugetat, pierderea neta pentru semestrul I 2017 este de 26,15 mil.LEI, cu 6.7 mil. LEI (-20%) mai mica decat nivelul pierderii bugetate pentru aceasta perioada. Banca se asteapta sa isi indeplineasca obiectivul principal prevazut in Bugetul pentru anul 2017 de a reveni cu profitabilitatea in terioriu pozitiv pana la finele anului curent, iar realizarile din perioada de raportare in privinta vanzarilor de credite noi, comparativ cu tintele bugetate, sustin aceste asteptari.

 

Versiunea integrala a Raportului semestrial intocmit in conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 1/2016 al ASF, insotit de   Situatiile financiare interimare neauditate, intocmite conform standardelor aplicabile raportarilor financiare interimare la data de 30.06.2017, sunt disponibile incepand cu data de 31.08.2017 – dupa ora 18.30 – ora Romaniei, pe website-ul bancii https://www.patriabank.ro/despre-patria/investitori/rezultate-si-rapoarte/rapoarte-financiare sau pe website-ul Bursei de Valori Bucuresti in linkul de mai jos.

 

 

Despre Patria Bank si Grupul Patria Bank

Grupul Patria Bank este detinut de Fondul de Investitii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai carui principali investitori sunt BERD (Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investitii, parte a Grupului Bancii Europene pentru Investitii), DEG Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Marii Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Patria Credit IFN, SAI Carpatica Asset Management si Patria Asset Management.

 

 31 August 2017

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.