joi | 28 martie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Stiri Piata


ROMPETROL RAFINARE S.A. - RRC

Rezultate in crestere pe segmentul carburantilor de aviatie

Data Publicare: 22.11.2019 13:00:08

Cod IRIS: 9BAAF

22 noiembrie 2019 Contact: Paul Greavu

Tel: 0372 276 125

Rompetrol Rafinare, rezultate in crestere pe segmentul carburantilor de aviatie

Rompetrol Rafinare, companie membra a KMG International, a continuat sa isi majoreze constant productia de Jet A1 - combustibilul destinat aviatiei civile si militare. In ultimii 12 ani, volumele realizate si livrate in Romania si in regiune s-au triplat, de la 95 mii tone in 2007, la 317 mii tone, anul trecut.

„Eficientizarea si optimizarea productiei generate de instalatiile fiabilizate, alaturi de priceperea specialistilor nostri, ne-au asigurat o crestere semnificativa, de la an la an. Trendul a fost sustinut de investitiile si impactul programelor care au vizat modernizarea si cresterea capacitatii anuale a rafinariei Petromidia. Capabilitatea si flexibilitatea acesteia ne ofera perspective de crestere, de circa 60 de mii de tone pe termen mediu, in functie de implementarea unor proiecte menite sa eficientizeze procesele operationale”, a declarat Yedil Utekov, Director General al Rompetrol Rafinare.

Pentru 2019, compania si-a propus initial o crestere cu peste 20% a volumelor, dar pe fondul rezultatelor obtinute in primele noua luni ale anului, va atinge depasi nivelul de 390 mii tone. Cantitatea preconizata pentru 2019 ar putea alimenta un zbor fara oprire de peste 6.300 de zile (peste 17 ani) al unui avion Boeing 737, cel mai raspandit aparat de zbor din lume, care inregistreaza un consum mediu de aproximativ 75.000 l/zi.

In perioada ianuarie – septembrie, rafinaria Petromidia a produs 312 mii de tone de carburant, aproape de nivelul atins pe intreg anul 2018.

Volumul de Jet A1 obtinut anul trecut a reprezentat un record istoric, unul dintre cele 11 atinse de rafinarie in 2018, iar maximizarea productiei de carburant Jet este sustinuta de cererea crescuta de pe piata locala, dar si de flexibilitatea rafinariei, care poate mari volumele de Jet A1 in orice moment.

Dupa implementarea pachetului investitional de 450 de milioane de dolari in perioada 2008-2012, volumele au crescut constant, iar in 2015 a fost depasita pentru prima data borna de 200 kt (220 kt). Treptat, prin optimizari si retete adaptate nevoilor pietei, productia de jet s-a inscris pe un trend ascendent (in 2018, triplu fata de nivelul din 2007), in conditiile in care cresterea debitului pe intreaga rafinarie a fost de 57% in ultimii 10 ani.

Din cantitatile totale, peste 80% sunt livrate catre operatorii si furnizorii de jet A1 pentru aeroporturile din Romania, iar restul la export catre tari precum Moldova, Georgia, Bulgaria si Azerbaijan. Astfel, carburantul produs la Petromidia este livrat, preponderent, in regiunea Marii Negre, unde Rompetrol Rafinare se bucura de un grad ridicat de incredere.

Producatoare de carburant special de aviatie din 1984, Petromidia este cea mai mare rafinarie din Romania si una dintre cele mai moderne din regiunea Marii Negre. Recent, rafinaria din Navodari a atins un grad de compexitate de 11.4, potrivit unui studiu realizat de cea mai important agentie de rating din domeniu si se situeaza pe locurile fruntase in Europa in ceea ce priveste rata de utilizare (90%), disponibilitatea mecanica (97%) si randamentul de produse albe obtinute (85,3%).

Pe langa segmentul carburantilor de aviatie, Petromidia produce carburanti auto de calitate superioara, dupa standardele Euro5, inca din 2006, cu trei ani inainte de intrarea in vigoare a normelor impuse de Uniunea Europeana. Rompetrol Rafinare investeste constant in modernizarea si optimizarea instalatiilor sale, iar din 2007 (anul preluarii Rompetrol de catre KazMunayGas – compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan) si pana in prezent, investitiile totale s-au ridicat in jurul sumei de un miliard de dolari.

Alaturi de segmentul de rafinare, Rompetrol Rafinare opereaza singura divizie de Petrochimie din Romania, capabila sa produca polimeri necesari pentru mai mult de jumatate din consumul intern de produse petrochimice. Totodata, compania detine si rafinaria Vega Ploiesti, cea mai veche unitate de procesare a produselor petroliere din Romania si unicul producator national de bitum si hexan.

Departamentul de Comunicare si Relatii Publice

KMG International



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.