vineri | 29 martie, 2024 |
Starea pietei: PREDESCHIDERE

Stiri Piata


LION CAPITAL S.A. - SIF1

Comunicat

Data Publicare: 30.07.2020 18:00:03

Cod IRIS: AAC28

Comunicat

Clarificari cu privire la informatiile aparute in presa in legatura cu valoarea actiunilor SIF Imobiliare PLC (SIFI)

 

30 iulie 2020, Arad | Aducem urmatoarele clarificari in legatura informatiile eronate si tendentioase aparute in anumite publicatii de presa cu privire la tranzactiile cu actiuni SIF Imobiliare PLC (SIFI) si impactul acestora asupra valorii activelor SIF Banat-Crisana, informatii care sunt de natura a induce in mod voit in eroare investitorii care iau contact cu aceste informatii.

Informatiile aparute intr-o anumita zona a presei sunt neadevarate si sunt formulate intr-o forma voit calomnioasa, incercandu-se in mod voalat inducerea ideii ca SIF Banat-Crisana ar avea legatura cu aceste tranzactii, motiv pentru care, conducerea SIF Banat-Crisana aduce, inca o data clarificari, pentru o corecta informare a investitorilor.

 

Evaluarea activelor din portofoliu reflectate in valoarea ativului net calculat si raportat lunar in piata de SIF Banat-Crisana se face in conformitate cu prevederile legale in vigoare, iar valoarea activului net este certificata de Depozitarul activelor societatii (pana in noimbrie 2019 de catre BRD, iar de la aceasta data pana in prezent BCR). Astfel, evaluarea actiunilor SIFI respecta dispozitiile Regulamentului ASF nr. 9/2014.Actiunile SIFI sunt admise la tranzactionare in cadrul sistemului alternativ de tranzactionare al BVB (piata AeRO), unde numarul tranzactiilor cu actiuni SIFI in cursul unui an sunt sporadice si cu un numar nesemnificativ de actiuni (o actiune, maxim 3 actiuni). Din acest motiv, evaluarea actiunilor SIFI pentru calculul activului net se realizeaza prin metode diferite, in functie de inregistrarea sau nu a unor tranzactii in piata in ultimele 30 de zile, astfel:

- In situatia in care s-au inregistrat tranzactii in ultimele 30 de zile de tranzactionare bursiera, actiunile SIFI se evalueaza in conformitate cu prevederile art. 113 lit. (a) pct. 2 din Regulamentul ASF nr. 9/2014 „la pretul de referinta aferent zilei pentru care se efectueaza calculul, in cazul actiunilor tranzactionate in cadrul altor sisteme de tranzactionare decat pietele reglementate, inclusiv in cadrul altor sisteme alternative de tranzactionare, furnizat de catre operatorul respectivului sistem de tranzactionare pentru fiecare dintre segmentele respectivului sistem. Pretul utilizat ca pret de referinta se calculeaza in baza activitatii de tranzactionare din data zilei pentru care se efectueaza calculul activului, utilizat ca reper in deschiderea sedintei de tranzactionare din ziua urmatoare”;

- In situatia in care pentru o perioada mai mare de 30 de zile de tranzactionare nu se inregistreaza tranzactii, evaluarea actiunilor SIFI se efectueaza in conformitate cu prevederile art. 115 alin. (2) si alin. (1) lit. a), pct. (1) din Regulamentul ASF nr. 9/2014, la „valoarea contabila pe actiune, astfel cum rezulta din ultima situatie financiara anuala aprobata a entitatii respective”.

 

Anterior lunii aprilie 2019, diferentele valorice rezultate intre cele doua metode de evaluare nu au fost semnificative, astfel incat sa denatureze in mod substantial valoarea actiunilor SIF Imobiliare. Incepand cu luna aprilie 2019, insa, in piata au fost realizate o serie de tranzactii cu un numar infim de actiuni SIF Imobiliare, la preturi semnificativ de mari, fara ca in piata sa fi existat informatii care sa justifice o asemenea crestere a valorii actiunilor SIFI. In conformitate cu prevederile legale mai sus citate, Societatea a fost obligata sa utilizeze pretul de piata ca modalitate de evaluare a actiunilor SIFI la calculul valorii activelor SIF Banat-Crisana.

 

Considerand ca tranzactia cu actiuni SIFI realizata la data de 24 aprilie 2019, la un pret de 220 lei/actiune nu se poate justifica pe ratiuni economice reale, SIF Banat-Crisana a sesizat Autoritatea de Supraveghere Financiara (prin adresa nr. 1112/28.05.2019) si a solicitat autoritatii sa verifice tranzactiile cu actiuni SIFI din perspectiva unor posibile incalcari ale art. 120 din Legea nr. 24/2014 si ale art. 12 din Regulamentul UE nr. 596/2014 privind abuzul de piata. Totodata, Societatea a solicitat autoritatii sa aprobe ca, in cazul emitentului SIF Imobiliare PLC, evaluarea pentru calculul activului net al SIF Banat-Crisana sa se efectueze in baza valorii juste rezultata in baza evaluarii conforme cu standardele internationale de evaluare efectuata de un evaluator membru ANEVAR.

 

Prin adresa nr. SI/DRA nr. 2690.1/18.06.2019, Autoritatea de Supraveghere Financiara a comunicat Societatii ca nu poate excepta SIF Banat-Crisana de la aplicarea metodei de evaluare stipulata la art. 113 lit. a, pct. 2 din Regulamentul ASF nr. 9/2014, adica pretul de referinta aferent zilei pentru care se efectueaza calculul, precum si faptul ca va verifica aspectele cu privire la o posibila incidenta a dispozitiilor aplicabile in materia abuzului de piata.

 

Demersurile SIF Banat-Crisana de clarificare a situatiei au continuat si ulterior tranzactiei cu actiuni SIFI realizata la data de 19.05.2020 la un pret de 286 lei/actiune, cand, prin adresa nr. 1050/04.06.2020, Societatea s-a adresat din nou Autoritatii de Supraveghere Financiara, solicitand autoritatii sa investigheze o posibila fapta de manipulare a pietei, prin tranzactiile realizate cu actiuni SIFI.  Prin adresa nr. 6109/01.07.2020 autoritatea de Supraveghere Financiara a comunicat Societatii ca aspectele reclamate fac obiectul unei analize ale autoritatii.

 

De asemenea, ulterior tranzactiilor cu actiuni SIFI realizate la data de 15 iulie 2020 (la un pret de 370 lei/actiune) si la data de 16 iulie 2020 (la un pret de 400 lei/actiune), SIF Banat-Crisana a transmis din nou catre Autoritatea de Supraveghere Financiara doua solicitari (nr. 1335/17 iulie 2020 si 1336/20 iulie 2020) prin care a solicitat autoritatii sa investigheze tranzactiile cu actiuni SIFI din perspectiva incalcarii dispozitiilor aplicabile in materia abuzului de piata, precum si sa emita o decizie care sa permita Societatii sa faca aplicarea de indata a prevederilor art. 45 alin. (11) si (12) din Regulamentul ASF nr. 7/2020 privind autorizarea si functionarea fondurilor de investitii alternative, pentru a asigura o reflectare corecta a valorii participatiilor SIFI in activul net al SIF Banat-Crisana, prin evaluarea participatiilor nelichide (fara piata activa) pe baza unui raport de evaluare intocmit in conformitate cu standardele de evaluare si eliminarea fluctuatiilor de valoare nefundamentate de o cerere si oferta reala ale instrumentelor acestor emitenti, cu efect asupra  valorii activului net, induse de preturi arbitrare pe piata. Autoritatea nu a raspuns pana la data prezentei la solicitarile SIF Banat-Crisana.  

 

In plus fata de demersurile efectuate in fata Autoritatii de Supraveghere Financiara, Societatea a informat in mod corespunzator investitorii cu privire la diferentele de valoare ale participatiei SIF Imobiliare PLC cu ocazia raportarilor lunare ale valorii activului net, in cadrul notelor la anexa 16 pubicata in piata. Totodata, in cadrul Raportului anual 2019, au fost prezentate si explicate variatiile semnificative ale VAN in cursul lunilor aprilie si mai 2019, induse de tranzactiile punctuale cu actiuni SIFI.  

 

De asemenea, precizam, asa cum am facut de fiecare data cand au avut loc tranzactii cu actiuni SIFI la preturi nejustificat de ridicate, ca aceste tranzactii nu au fost efectuate de catre SIF Banat-Crisana sau de persoane afiliate acesteia.

 

Fata de cele mai sus aratate, consideram ca Societatea a efectuat toate demersurile pe care le putea face pentru a clarifica toate aspectele legate de tranzactiile cu actiuni SIFI precum si cu privire la cele legate de reflectarea valorii acestor actiuni in activele Societatii.

 

Informam investitorii ca SIF Banat-Crisana a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiara documentele pentru conformare la prevederile Legii nr. 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investitii alternative, documente care permit evaluarea participatiilor din portofoliul SIF Banat-Crisana listate la BVB, dar fara piata activa, pe baza unui raport de evaluare intocmit in conformitate cu standardele de evaluare, metoda de evaluare care va fi utilizata de Societate de la momentul autorizarii de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara a documentatiei depuse pentru a evita discrepantele nejustificate de valoare aparute din tranzactionare de volume infime.

 

Vom informa in mod corespunzator publicul cu privire la eventuale evenimente ulterioare, daca va fi cazul.

 

 

 

Presedinte, Director General, Bogdan-Alexandru Dragoi

RC Conformitate, Eugen Cristea

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.