vineri | 29 martie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Stiri Piata


OMV PETROM S.A. - SNP

Proiectul OUG pune in pericol securitatea energetica a Romaniei

Data Publicare: 19.12.2018 21:07:48

Cod IRIS: 1605C

Proiectul ordonantei de urgenta pune in pericol securitatea energetica a Romaniei

 

Proiectul ordonantei de urgenta cu privire la noile masuri fiscale anuntat de Ministrul Finantelor pe 18 decembrie va avea un puternic impact negativ asupra sectorului energetic din Romania: asupra securitatii energetice, asupra locurilor de munca si investitiilor.

Daca vor fi implementate, masurile vor arunca piata de gaze din Romania inapoi in timp cu cel putin 10 ani, la stadiul de piata reglementata si departe de a fi liberalizata.

Investitiile joaca un rol fundamental in cresterea economica viitoare. In absenta unei economii deplin functionale, investitiile, disponibilitatea produselor si serviciilor, locurile de munca si cresterea economica sunt amenintate.

Una din masurile propuse este plafonarea pretului gazelor naturale la 68 lei/MWh, pe o perioada de trei ani. Atragem atentia ca stabilirea in mod artificial a unui pret la care producatorii sunt obligati sa comercializeze gazele incalca regulile Uniunii Europene privind piata libera, distorsioneaza concurenta, discrimineaza producatorii romani fata de importatori si poate avea consecinte grave asupra aprovizionarii cu gaze.

   Productia de gaze din Romania ar scadea in urmatorii ani ca urmare a reducerii investitiilor

Pretul stabilit artificial la 68 de lei/MWh pune in pericol proiecte importante de investitii din domeniu.

   Importurile de gaze ar creste, cu impact puternic asupra securitatii energetice a Romaniei si cu cresterea pretului la gaze in viitor

In lipsa investitiilor, productia interna de gaze naturale este de asteptat sa scada in mod abrupt, iar diferenta ar fi acoperita de importuri suplimentare de gaze, care sunt semnificativ mai scumpe.  Potrivit estimarilor OMV Petrom, in lipsa oricaror investitii, importurile ar putea creste pana la 40%-50% din consum in 2030 (fata de aproximativ 10% in prezent), din cauza scaderii productiei nationale.

   Nivelul mai scazut al investitiilor ar afecta piata muncii

OMV Petrom este unul din cei mai mari angajatori privati din Romania, cel mai mare contribuabil la bugetul de stat si cel mai mare investitor privat. In plus fata de cei 13.000 de salariati proprii, OMV Petrom  lucreaza cu un numar mare de companii romanesti care au aproximativ 40.000 de salariati.

 

Suntem profund ingrijorati cu privire la masurile care sunt impuse fara studii de impact si fara nicio consultare prealabila. Astfel de masuri au efect negativ asupra atractivitatii Romaniei pentru investitori, descurajeaza proiectele de investitii si afecteaza in mod negativ economia si forta de munca.

 

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 61 milioane bep in 2017. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei cu amanuntul de produse petroliere, Grupul este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a 789 benzinarii, la sfarsitul lui septembrie 2018, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 9,9985%, iar 18,35% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu peste 27 de miliarde de euro platiti sub forma de taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 – septembrie 2018.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporative. Incepand din 2007, compania a alocat aproximativ 52 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

 

Contact:

OMV Petrom Relatia cu Investitorii

Tel: +40 372 161930, Fax: +40 372 868518

E-mail: investor.relations.petrom@petrom.com

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.