vineri | 29 martie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


OMV PETROM S.A. - SNP

Poli-combustibili_o noua tehnologie inovativa la rafinaria Petrobrazi

Data Publicare: 22.02.2017 10:14:34

Cod IRIS: 7FF0A

 

  

Poli-combustibili – o noua tehnologie inovativa la rafinaria Petrobrazi

 

u  Investitii de aproximativ 60 de milioane de euro

u  Unitatea de poli-combustibili va permite conversia componentelor GPL in benzina si distilate medii

u  Noua unitate va fi complet operationala la inceputul anului 2019

 

OMV Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, anunta investitii de aproximativ 60 de milioane de euro pentru o noua unitate ce va fi construita in cadrul rafinariei Petrobrazi, bazata pe tehnologia inovativa Poli-combustibili (Polyfuels), dezvoltata de compania franceza Axens. Noua unitate, care se estimeaza ca va deveni complet operationala la inceputul anului 2019, permite conversia componentelor GPL in benzina si distilate medii, folosind un proces catalitic.

“Implementarea proiectului Poli-combustibili, care foloseste tehnologii inovative pentru a creste productia de benzina si motorina, ne va oferi un avantaj competitiv determinat de cresterea productiei cu valoare adaugata ridicata (produse albe) si o structura mai flexibila a productiei”, a declarat Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Downstream Oil.

Unitatea Poli-combustibili va permite ca o parte din productia de componente GPL de pana la 50.000 de tone, sa fie convertita in benzina si distilate medii. Capacitatea totala a rafinariei va ramane de 4,5 milioane de tone/an.

Aceasta noua unitate se bazeaza pe procesul inovativ Polyfuel®, o tehnologie dezvoltata de Axens, pe baza a 50 de ani de experienta comerciala in domeniul conversiei olefinelor in combustibili, si fiind cunoscuta ca fiind o tehnologie sigura si curata.

Proiectul implica construirea a trei reactoare principale, mai multe adsorbante, coloane si pompe. Datorita selectiei corespunzatoare a echipamentelor de baza si a schimbatoarelor de caldura, unitatea este proiectata pentru o eficienta energetica ridicata. Lucrarile de constructie sunt programate sa inceapa in 2017, urmand ca unitatea sa devina complet operationala la inceputul anului 2019.

Despre Petrobrazi

Dupa privatizare, investitiile la rafinaria Petrobrazi au insumat 1,2 miliarde euro (2005-2016), din care circa 600 milioane euro au fost investiti pentru programul de modernizare care s-a desfasurat in perioada 2010-2014.

Cu o capacitate de rafinare de 4,5 mil. tone anual, Petrobrazi poate procesa intreaga productie de titei a OMV Petrom din Romania. Rafinaria Petrobrazi are in prezent un Indice Nelson1  de 11,5, cel mai mare din regiune, fiind capabila sa proceseze o gama variata de titei.

OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 64 milioane bep in 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a 783 benzinarii, la sfarsitul lui 2016, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 12,57%, iar 15,79% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

 

Detalii de contact:

OMV Petrom Relatia cu Investitorii

Tel: +40 372 161930; Fax: +40 372 868518

E-mail: investor.relations.petrom@petrom.com



1 Indicele Nelson este un indicator folosit pentru a evalua complexitatea unei rafinarii de petrol.

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.