joi | 25 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


OMV PETROM S.A. - SNP

Semnarea contractului de vanzare a parcului eolian Dorobantu

Data Publicare: 20.07.2017 17:28:58

Cod IRIS: 18917

 

 

 

OMV Petrom anunta semnarea contractului de vanzare a parcului eolian Dorobantu 

u  Tranzactia face parte din strategia OMV Petrom de a se concentra asupra activitatilor de baza 

OMV Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a semnat contractul de vanzare a OMV Petrom Wind Power SRL (“parcul eolian Dorobantu”) catre Transeastern Power B.V., o societate cu raspundere limitata inregistrata in Olanda, subsidiara detinuta in totalitate de Transeastern Power Trust, in schimbul sumei de 23 mil. euro. Finalizarea tranzactiei este conditionata de indeplinirea conditiilor suspensive uzuale, inclusiv aprobarea Consiliului Concurentei si se estimeaza ca aceasta va avea loc pana la sfarsitul anului curent.

Strategia OMV Petrom, ca grup integrat de petrol si gaze, este de a se concentra asupra activitatilor de baza. Mai specific, in divizia Downstream Gas se urmareste consolidarea pozitiei de lider pe piata de gaze, maximizarea beneficiilor modelului de afaceri integrat de gaze si electricitate si extinderea regionala. Activitatea de productie energie eoliana nu se inscrie in directiile strategice ale companiei.

OMV Petrom a anuntat intentia de vanzare a parcului eolian Dorobantu la inceputul anului 2016.

Parcul eolian Dorobantu este localizat in sud-estul Romaniei si include 15 turbine Vestas V-90 cu capacitate de 3 MW fiecare. Capacitatea electrica eoliana totala instalata a Romaniei este estimata in prezent la 3.000 MW, deci parcul Dorobantu are o pondere de circa 1,5%. In 2016, acesta a avut o productie neta de electricitate de 0,08 TWh si a primit 128.000 de certificate verzi, jumatate din ele fiind eligibile pentru vanzare incepand cu 1 ianuarie 2018.

Tranzactia nu va avea un impact semnificativ asupra indicatorilor financiari si operationali ai OMV Petrom, in conditiile in care profitul operational, respectiv activele OMV Petrom Wind Power SRL reprezinta mai putin de 1% din indicatorii corespondenti ai Grupului OMV Petrom, iar productia de electricitate reprezinta ~3% din productia totala de electricitate a Grupului.

 

Transeastern Power B.V.

Transeastern Power B.V. este o subsidiara a Transeastern Power Trust, un producator independent de energie electrica care detine si opereaza instalatii care produc energie electrica din surse regenerabile (eolian, solar si hidro). Transeastern Power Trust a fost fondat in 2014 si este listat pe TSX Venture Exchange din Canada. 

OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 64 milioane bep in 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a 784 benzinarii, la sfarsitul lui martie 2017, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 12,57%, iar 15,79% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In aceasta perioada, compania a alocat aproximativ 49 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

 

Contact:

OMV Petrom Relatia cu Investitorii

Tel: +40 372 161930, Fax: +40 372 868518

E-mail: investor.relations.petrom@petrom.com

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.