joi | 25 aprilie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Stiri Piata


OMV PETROM S.A. - SNP

Strategia Actualizata 2021+

Data Publicare: 16.02.2017 8:40:04

Cod IRIS: C362A

 

  

OMV Petrom Strategia Actualizata 2021+

Acces durabil la energie pentru viata moderna de zi cu zi

 

OMV Petrom, cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, anunta astazi Strategia Actualizata 2021+. Strategia este construita avand la baza performantele solide ale perioadei 2012 - 2016 pentru a genera valoare sustenabila si a oferi randament atractiv actionarilor. Valorificand  capabilitatile si expertiza in Romania, OMV Petrom se angajeaza sa mentina si sa consolideze pozitia de lider in regiune, asigurand dezvoltarea companiei pe termen lung prin cresterea organica pe baza oportunitatilor pe care Romania inca le are de oferit, imbunatatind experienta oferita clientilor si dezvoltand portofoliul prin expansiune regionala. 

 

Strategia va genera performanta fiind construita in jurul a trei piloni:

„  Imbunatatirea competitivitatii portofoliului existent

„   Dezvoltarea optiunilor de crestere

„  Expansiune regionala

Cu un plan de executie clar definit, strategia va adresa sustenabilitatea bazei de rezerve, se va concentra pe maximizarea eficientei operationale si va explora oportunitatile de-a lungul lantului valoric, pregatind compania pentru noile tendinte in sectorul energetic. Implementarea strategiei va   asigura cresterea profitabilitatii, mentinand in acelasi timp o pozitie financiara solida si oferind un randament atractiv actionarilor.

Imbunatatirea competitivitatii portofoliului existent

OMV Petrom va continua sa imbunatateasca eficienta operationala la nivelul tuturor segmentelor de activitate prin excelenta operationala, concentrandu-se pe valoare mai presus de volum, in timp ce initiativele bazate pe tehnologie vor contribui la crearea unei organizatii mai agile si mai eficiente.

Valorificarea potentialului si rationalizarea campurilor petroliere din portofoliul existent vor contribui la sustenabilitatea companiei pe termen lung. Maximizarea ratelor de recuperare din activele existente de productie, in conditii de randament economic, va contribui substantial la obiectivul de 100% rata de inlocuire a rezervelor pana in 2021.

In segmentul Downstream, obiectivul ramane captarea maximului de valoare operationala din integrare. Programele incepute pentru a maximiza disponibilitatea si rata de utilizare a rafinariei Petrobrazi si a centralei electrice Brazi vor fi continuate ca parte a Strategiei Actualizate 2021+. In Retail,  cresterea volumului de vanzari cu amanuntul la nivel de benzinarie va contribui la imbunatatirea competitivitatii acestui segment de activitate. 

Dezvoltarea optiunilor de crestere

Unul dintre cei mai importanti piloni de crestere in Romania este proiectul Neptun Deep. Daca dezvoltarea comerciala se va dovedi a fi viabila, decizia finala de investitie este asteptata in 2018, iar prima productie ar putea demara in 2021 – 2022. In afara de Neptun, mai multe proiecte onshore de mare adancime in Romania si offshore in ape de mica adancime vor contribui la revitalizarea portofoliul si vor oferi oportunitati de dezvoltare pe parcursul urmatorilor ani.

In Downstream Oil, proiectul Poli-combustibili va oferi un avantaj competitiv determinat de cresterea productiei de compusi cu valoare adaugata ridicata si o structura mai flexibila a productiei incepand cu 2019.  Modernizarea retelei de depozite carburanti se va finaliza in 2018, conducand la o eficienta mai ridicata a operatiunilor. Explorarea oportunitatilor generatoare de valoare adaugata pentru gaz si a oportunitatilor de tehnologice de nisa pentru titei va contribui la diversificarea gamei de produse.

Profitabilitatea va creste prin imbunatatirea ofertei si a experientei clientilor prin cele doua marci distincte, Petrom si OMV.  

Expansiune regionala

Oportunitatile pentru expansiunea regionala in segmentele Upstream si Downstream Gas vor complementa portofoliul actual. Experienta vasta OMV Petrom in operarea activelor mature in Romania si Kazahstan creeaza o pozitie unica de expansiune regionala prin investitii selective. Prioritatile pe termen mediu le reprezinta regiunea Caspica si Vestul Marii Negre urmand ca in timp acestea sa poata fi extinse.

In Downstream Gas, schimbarile structurale ale pietei creeaza oportunitati pentru expansiune in afara Romaniei. OMV Petrom intentioneaza sa isi diversifice canalele de distributie pentru productia obtinuta in Upstream pe masura dezvoltarii interconectorilor pentru transportul gazului. Expansiunea regionala va deveni un aspect important al monetizarii productiei obtinute ca urmare a dezvoltarii proiectului Neptun Deep, dezvoltare dependenta de confirmare viabilitatii comerciale.

Implementarea cu succes a strategiei

Strategia Actualizata 2021+ mandateaza Managementul in vederea adresarii nevoilor si cerintelor dezvoltate ale clientilor, asigurand in acelasi timp mentinerea unei discipline financiare solide. Obiectivele clare, robuste pentru rentabilitate, flux de numerar, investitii si pozitie financiara demonstreaza ca OMV Petrom se concentreaza pe generarea de valoare:

u  100% rata de inlocuire a rezervelor  pana in 2021

u  ~1 mld. EUR media anuala a investitiilor in perioada 2017-2021

u  ROACE CCA excluzand elemente speciale mai mare de 10% pana in 2021

u  Flux de trezorerie extins dupa distribuirea de dividende pozitiv pentru majoritatea perioadei  2017 – 2021

u  Pozitie financiara solida

u  Dividend atractiv

Succesul strategiei este construit avand la baza trei factori - cheie:

u  Oamenii si Cultura Organizationala

u  Sustenabilitatea

u  Tehnologia si Inovatia

 

“In ultimii cinci ani am depus eforturi considerabile pentru ca OMV Petrom sa devina o organizatie agila, mai eficienta si mai rezistenta conditiilor dificile ale mediului actual de piata. Strategia Actualizata 2021+ reafirma directiile actuale ale companiei, asigurand continuitate in generarea de performanta durabila. Aceasta strategie ne conduce catre urmatorul nivel de atins in procesul nostru de dezvoltare, mai degraba decat a fi transformationala.

Vom continua procesul de eficientizare si integrare, vom maximiza potentialul portofoliului Upstream, vom urmari cresterea pe care Romania inca o poate oferi si vom explora oportunitati de expansiune regionala selective. Aceste obiective vor fi atinse valorificand activele si capabilitatile noastre, pentru o dezvoltare durabila a companiei, integrand tehnologia si inovatia in operatiunile noastre curente. Imbunatatirea experientei oferite clientilor, ale caror cerinte se afla in continua dezvoltare, este critica pentru succesul companiei. Ne angajam sa oferim un randament atractiv actionarilor. Ne-am stabilit obiective clare pentru a masura succesul strategiei. Suntem increzatori ca toate partile interesate vor vedea beneficiile strategiei noastre generatoare de valoare pe termen lung, si care, consideram noi, este adaptata industriei care evolueaza intr-un ritm foarte rapid.”

- spune Mariana Gheorghe, CEO

 

Pentru mai multe detalii, a se consulta prezentarea anexata “Strategia Actualizata 2021+”.

 

Disclaimer:

Informatiile din prezenta reprezinta directiile  strategice  ale societatii OMV Petrom si pot fi interpretate drept declaratii anticipative supuse unor incertitudini, riscuri si modificari ale cadrului de reglementare care pot duce la modificari semnificative ale rezultatelor / performantelor efective ale OMV Petrom. Sub nicio forma  nu pot fi considerate declaratii /garantii ale OMV Petrom sau ale conducerii acesteia cu privire la viitoarele rezultate ale OMV Petrom  si nu reprezinta o recomandare /  oferta / invitatie  pentru a contracta sau pentru a achizitiona valori mobiliare.

 

OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 64 milioane bep in 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a 783 benzinarii, la sfarsitul anului 2016.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 12,57%, iar 15,79% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In aceasta perioada, compania a alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

 

Detalii de contact:

OMV Petrom Relatia cu Investitorii
Tel: +40 372 161930; Fax: +40 372 868518
E-mail:
investor.relations.petrom@petrom.com

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.