vineri | 19 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. - TGN

Clarificari informatii publice privind interconectorul Giurgiu-Ruse

Data Publicare: 13.12.2016 13:34:54

Cod IRIS: DC9E0

COMUNICAT

Respectand principiul asigurarii unei informari transparente, complete si proactive in raport cu toate partile interesate, SNTGN Transgaz SA apreciaza faptul ca, pentru intelegerea corecta a informatiilor aparute recent in spatiul public cu privire la Interconectorul Giurgiu-Ruse, conducta de gaze ce leaga Romania si Bulgaria, sunt necesare unele precizari de ordin tehnic si contextual.

In calitate de operatori de sisteme adiacente de transport gaze naturale, Transgaz si Bulgartransgaz EAD au convenit in 2009, in baza unui Memorandum de Intelegere, sa realizeze o interconectarea bidirectionala intre sistemele de transport gaze naturale din Romania si Bulgaria pentru acoperirea situatiilor de criza si pentru intensificarea relatiei de parteneriat si solidaritate intre cele doua companii.

Ulterior, partile au luat in considerare si posibilitatea operarii viitorului interconector in conditii comerciale iar in anul 2011, Transgaz, impreuna cu Bulgartransgaz, si-a asumat implementarea unei interconectari bidirectionale functionale, luand in considerare necesitatile sistemului de transport al partenerului bulgar in ceea ce priveste presiunile de preluare a gazelor naturale in regim reverse flow, chiar daca Sistemul National de Transport Gaze Naturale din Romania (SNT) in zonele de frontiera, este operat la presiuni mai scazute.

In acest sens, pentru a asigura inter alia parametrii maximali de operare ai interconectarii precum si un nivel ridicat de interconectivitate si flexibilitate al SNT, Transgaz s-a angajat sa implementeze etapizat proiectul „Dezvoltarea pe teritoriul Romaniei a Sistemului National de Transport Gaze Naturale pe Coridorul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA), acesta urmand a se finaliza in decembrie 2019.

Dupa implementarea fazei 1 a proiectului BRUA, Transgaz va putea asigura, in Punctul de Interconectare Ruse/Giurgiu, parametrii maximali de presiune ai Interconectarii, in conformitate cu documentele bilaterale convenite.

Pe de alta parte, pentru a urgenta posibilitatea utilizarii Interconectarii Bulgaria-Romania in regim reverse-flow, la potential maxim, Transgaz va intreprinde demersurile necesare in vederea prioritazarii lucrarilor de construire a Statiei de Comprimare Podisor.

Mai mult decat atat, pana la finalizarea proiectului BRUA, pentru a permite functionarea in regim bidirectional a interconectarii Giurgiu-Ruse imediat dupa punerea sa in functiune, chiar si la parametri minimali, Transgaz a luat masurile necesare in vederea asigurarii, in regim sezonier (perioada de iarna), a unei surse externe de presiune localizata la o distanta de aproximativ 265 km de Giurgiu, prin intermediul careia presiunea in zona de frontiera va creste la 30 bari – ceea ce, in conformitate cu parametrii tehnologici conveniti ar trebui sa asigure partenerilor bulgari posibilitatea de preluare a unor fluxuri de pana la 0,8 mld.mc/an.

Cu toate acestea, este important de precizat faptul ca, in cadrul discutiilor care se deruleaza cu operatorul bulgar de transport, Bulgartransgaz, in vederea incheierii unui acord de interconectare, pentru perioada intermediara Transgaz a propus o capacitate de transport pe directia Romania – Bulgaria de 40.000 mc/ora in conditii de fluxuri ferme pe perioada de iarna, in vreme ce, partenerul bulgar, contrar celor convenite anterior, a propus o capacitate de preluare de doar 6000 mc/ora.

Demersurile Transgaz prezentate mai sus evidentiaza faptul ca, actionand cu buna credinta si in consens cu cerintele unei piete integrate,Transgaz acorda atentie deosebita obligatiilor ce ii revin in proiectul bidirectionalitatii Romania-Bulgaria si isi exprima convingerea ca prin eforturi conjugate va reusi impreuna cu partenerul Bulgartransgaz EAD, materializarea obiectivelor asumate prin documentele bilaterale incheiate in acest sens.

SERVICIUL COMUNICARE INSTITUTIONALA



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.