joi | 28 martie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. - TGN

Semnare contract transa a doua imprumut BEI

Data Publicare: 25.01.2019 8:23:49

Cod IRIS: 7950A

 

 

Intr-un moment simbolic pentru destinul european al tarii noastre, preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene si sub auspiciile celebrarii de catre Romania a 160 de ani de la unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, SNTGN Transgaz SA si Banca Europeana de Investitii (BEI) intaresc cooperarea si consolideaza premisele de operationalizare a proiectelor de infrastructura in sectorul gazelor naturale, proiecte menite sa creasca siguranta livrarilor de gaze naturale si sa reduca dependenta energetica prin diversificarea surselor si a rutelor de aprovizionare cu gaze naturale.

Azi, 24 ianuarie 2019, SNTGN Transgaz SA  prin domnul Ion Sterian – Director general si Banca Europeana de Investitii (BEI) prin domnul Andrew McDowell – Vicepresedinte au semnat la Luxembourg:

§  Contractul de imprumut pentru 100 milioane euro reprezentand cea de a doua transa din imprumutul aprobat pentru Transgaz, in valoare de 150 milioane euro; Contractul pentru prima transa de 50 milioane euro a fost semnat in 17 decembrie 2018. Banca Europeana de Investitii (BEI) a acordat 150 de milioane de euro pentru finantarea unei noi conducte de transport, in lungime de 308,2 km, conducta ce va conecta resursele de gaze naturale ale Romaniei de la tarmul Marii Negre atat cu reteaua nationala de transport gaze naturale, cat si cu coridorul BRUA (conducta Tuzla – Podisor), conectand astfel sistemele de transport gaze naturale din Europa de Sud-Est, Centrala si Europa de Vest. Acordarea acestei finantari este sustinuta de Fondul European pentru Investitii Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investitii pentru Europa ("Planul Juncker").

§  Contractul de imprumut in valoare de 38 milioane euro prin care Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda finantare Eurotransgaz SRL, subsidiara Transgaz in Republica Moldova, in vederea finantarii Vestmoldtransgaz SRL pentru proiectul de interconectare Ungheni – Chisinau. Realizarea, proiectului consta in: construirea unei conducte noi de transport gaze naturale Ungheni – Chisinau DN 600, PN 55 bar, L=120 km; trei statii de predare a gazelor naturale (doua in Chisinau si una in Ungheni, localitatea Semeni);dotarea centrului de dispecerizare si dirijare de la Ghidighici. Reteaua de transport gaze naturale Ungheni – Chisinau reprezinta faza a II a proiectului de interconectare Iasi –Ungheni- Chisinau.

Evenimentul a fost onorat de prezenta Excelentei sale, domnul Lilian Zamfiroiu, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in Marele Ducat de Luxemburg si de prezenta domnului Marius-Danut Carasol – Director General al CNEE Transelectrica SA.

Vicepresedintele BEI, domnul Andrew McDowell, a salutat suportul financiar acordat de catre BEI companiei Transgaz pentru dezvoltarea infrastructurii nationale de transport gaze naturale cat si suportul acordat subsidiarei acesteia in Republica Moldova, Eurotransgaz SRL, pentru realizarea interconexiunii Ungheni-Chisinau.

Presedintele BEI, domnul Andrew McDowell a afirmat: "Proiectele inovatoare semnate astazi sunt importante atat pentru Romania si Moldova cat si pentru Uniunea Europeana. Acestea contribuie la securitatea in aprovizionarea cu gaze si la diversificarea resurselor energetice. Acest lucru sporeste competitivitatea in sectorul energetic cu implicatii pozitive pentru clienti in ceea ce priveste preturile corecte si fiabilitatea."

Accentuand importanta proiectelor de investitii in infrastructura de transport gaze naturale pentru securitatea energetica a Romaniei si diversificarea aprovizionarii cu gaze naturale in regiune, cresterea gradului de interconectare, sustenabilitatea si competitivitatea acestora cat si importanta semnificativa a finantarii acestor proiecte de catre BEI, domnul director general Ion Sterian a declarat:

"Pentru compania noastra, cooperarea deosebita cu Banca Europeana de Investitii vizeaza asigurarea finantarii competitive a proiectelor strategice de investitii ale Transgaz, proiecte sustinute de Guvernul Romaniei si menite sa contribuie in mod real la indeplinirea obiectivelor Uniunii Europene de dezvoltare durabila a infrastructurii de transport gaze naturale, crestere a gradului de interconectare, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale si consolidarea securitatii si solidaritatii energetice. BEI a semnat pana acum cu Transgaz, trei contracte de finantare, in valoare de 50 milioane EUR fiecare, doua pentru punerea in aplicare a primei faze a proiectului de interes comun (BRUA) si unul ca prima transa pentru constructia conductei Tuzla – Podisor.

Astazi, s-a semnat contractul pentru transa a doua, in valoare de 100 milioane euro, din imprumutul total de 150 milioane euro acordat pentru acest proiect. Este de importanta strategica ca, gazul produs in Marea Neagra sa fie transportat prin Sistemul National de Transport gaze naturale spre piata romaneasca si europeana, pentru a spori securitatea aprovizionarii cu gaze naturale in Romania si UE si a garanta aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor interni si din regiune.

Sprijinul financiar acordat de BEI va contribui substantial la extinderea infrastructurii nationale de transport gaze naturale iar pentru proiectul de interconectare Ungheni – Chisinau, finantarea BEI va impacta pozitiv si va permite conectarea sistemului de transport gaze din Republica Moldova cu cel din Romania, asigurarea securitatii aprovizionarii cu gaze naturale prin diversificarea cailor si surselor de aprovizionare, reducerea dependentei energetice si integrarea Republicii Moldova in Proiectele de infrastructura energetica ale Uniunii Europene (UE). Banca Europeana de Investitii are incredere in capacitatea Transgaz de a duce la bun sfarsit aceste proiecte si contribuie prin finantarile acordate la cresterea increderii si sentimentului de solidaritate intre tarile europene care vor beneficia de pe urma acestor investitii strategice".

Pentru a eficientiza procesul de dezvoltare a retelei de transport gaze naturale, Transgaz trebuie sa respecte si sa implementeze legislatia europeana si nationala referitoare la mediul inconjurator si social, sens in care a solicitat sprijinul BEI in cadrul operarii Hub-ului de consultanta pentru investitii europene, sub forma de asistenta tehnica pentru elaborarea Evaluarii Strategice de Mediu integrate ("SEA") pentru toate proiectele enumerate in TYNDP aspect ce reprezinta o etapa esentiala in accelerarea implementarii unor astfel de proiecte.

SNTGN Transgaz SA se preocupa, prin eforturi sustinute, de obtinerea de asistenta financiara nerambursabila pentru finantarea proiectelor de investitii cu impact asupra modernizarii, retehnologizarii si dezvoltarii infrastructurii SNT, in vederea obtinerii unui mix de finantare care sa asigure cel mai redus cost in finantarea programului de dezvoltare. Transgaz are de asemenea programate investitii pentru dezvoltarea sistemului national de transport (SNT) gaze naturale pe noi directii de consum in scopul asigurarii transportului gazelor destinate unor sisteme de distributii gaze naturale nou infiintate si alimentarii a noi consumatori racordati, pentru modernizarea si retehnnologizarea SNT, investitii pe care le sustine din fonduri proprii.

Evenimentul de azi este in continuarea celui din luna decembrie 2018, cand a fost semnat contractul de imprumut pentru prima transa de 50 mil.Euro din cei 150 mil.euro aprobati de BEI pentru constructia conductei Tuzla – Podisor. Declaratiile domnului Andrew McDowell, Vicepresedinte BEI, domnului Maros Sefcovic, Vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru Uniunea Energetica si domnului Ion Sterian, director general SNTGN Transgaz SA, pot fi accesate la:

 http://www.eib.org/en/infocentre/press/releases/all/2018/2018-351-investment-plan-for-europe-eib-supports-extension-of-romanias-natural-gas-transmission-infrastructure.htm

 

 

SERVICIUL DE COMUNICARE



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.