vineri | 29 martie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


BANCA TRANSILVANIA S.A. - TLV

Raport semestrul I 2019

Data Publicare: 14.08.2019 8:01:20

Cod IRIS: 8B308

 

Comunicat de presa, 14 august 2019

 

 

Rezultatele financiare BT la 30 iunie 2019

 

Banca Transilvania, crestere solida a creditarii si operatiunilor

Omer Tetik, BT: „Ritmul cresterii depozitelor, creditelor si operatiunilor arata increderea clientilor persoane fizice si IMM in Banca Transilvania”.

 

Banca Transilvania a continuat sa sustina in primul semestru din 2019 economia romaneasca, antreprenorii si populatia, fiind in acelasi timp lider in ceea ce priveste digitalizarea si experienta clientilor.

 

BT are 64,07% capital romanesc, peste 30.000 de actionari directi persoane fizice si peste 7 milioane de actionari indirecti prin intermediul fondurilor de pensii.

 

In perioada ianuarie – iunie a.c. Banca Transilvania se remarca mai ales prin cresterea solida a creditarii, fiind acordate peste 100.000 de imprumuturi companiilor si persoanelor fizice. Creditele acordate companiilor in perioada mentionata sunt de peste 4,7 miliarde lei. Activele Grupului BT au ajuns la 81,6 miliarde lei la finalul semestrului, creditele au crescut pana la 39,3 miliarde lei, iar depozitele clientilor au ajuns la 67,4 miliarde lei, din care 47,2 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 20,2 miliarde lei, ale persoanelor juridice.

 

Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania este de 942,36 milioane lei, din care cel al bancii este de 848,00 milioane lei, ca rezultat al eficientizarii si consolidarii businessului. Subsidiarele si participatiile de capital au contribuit cu peste 94 milioane lei la profitabilitatea Grupului BT. Eficienta operationala se pastreaza la nivel confortabil si este de 45,87%.

“A fost o perioada dinamica, cu volume in crestere, ceea ce ne-a permis sa obtinem venituri bune in conditiile unor comisioane reduse. Ritmul cresterii depozitelor, creditelor si operatiunilor arata increderea clientilor persoane fizice si IMM in BT. Rezultatele primului semestru pregatesc terenul pentru planurile mari pe care le avem in perioada urmatoare.”  -  declara Omer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Taxa pe activele BT, aferenta primului semestru din acest an, este de 90.502 mii lei, iar banca o va plati pana in 25 august a.c., urmand ca, pana la data de 25 august 2020 sa fie regularizata in functie de suma rezultata in urma calcularii taxei la nivelul intregului an. Potrivit nivelului taxei preliminare pe active, calculata la data de referinta 30 iunie 2019 si luand in considerare un calcul proportional, daca BT ar inregistra efectul acestei taxe pentru perioada de 6 luni incheiata la 30 iunie 2019, profitul net la aceasta data ar ajunge la 809,98 milioane lei de la 848,00 milioane lei.

Sustinerea antreprenorilor, populatiei si continuarea strategiei digitale:

  •  Peste 11 miliarde lei este soldul creditelor ipotecare/imobiliare.
  •  ≈16 miliarde lei este portofoliul creditelor IMM (conform definitiei europene a IMMurilor).
  •   3,9 milioane de carduri are BT in portofoliu si 22% cota de piata in ceea ce priveste cardurile emise in Romania.
  •   ≈130 de milioane de tranzactii au fost efectuate in primul semestru al anului 2019 cu cardurile BT.
  • +46% numar de tranzactii efectuate cu cardurile si cu accesoriile de plata (walletul BT Pay,  ceas, bratara si sticker contactless), fata de aceeasi perioada a anului trecut.
  • Aplicatia BT Pay are peste 300.000 de utilizatori; +170% numarul de transferuri din BT Pay catre utilizatorii aplicatiei pe baza numarului de telefon din lista de contacte, respectiv prin IBAN catre clientii altor banci  (iunie a.c. vs decembrie 2018). Numarul platilor cu BT Pay s-a dublat in prima jumatate a anului.
  • Aproape 3 milioane de depuneri de numerar la bancomatele multifunctionale in prima jumatate a anului, ceea ce inseamna ≈500.000/luna.
  • Peste 1,2 milioane de persoane folosesc BT24 Internet Banking, respectiv 750.000, BT24 Mobile Banking.
  • BT este intre primele banci din tara noastra care ofera serviciul Apple Pay clientilor, facilitatea beneficiind de o adoptie foarte buna.
  • Tot in zona digitala BT a anuntat lansarea impreuna cu un FinTech intenational a aplicatiei BT Visual Help, prin care clientii isi pot gestiona facil, non-stop si gratuit, prin telefon, cardurile; lansarea BT Open Banking (BT Api Store), care permite FinTech-urilor si altor companii de tehnologie sa testeze integrarea cu BT; pionierat privind Platile Instant prin aderarea la serviciul cu acelasi nume, care asigura non-stop transferul banilor (lei) in mai putin de 10 secunde intre bancile care fac parte din proiect.

 

Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 4,65% la 30 iunie 2019. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 96%. In cazul in care sunt considerate si garantiile, rata de acoperire este de 126%. Solvabilitatea bancii fara profitul anului 2019 este de 18,63%, iar cu profitul inclus aceasta este de 20,53%. In ianuarie a.c., Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru finantari pe termen lung al Bancii Transilvania (IDR) la ‘BB+’, cu perspectiva stabila, precum si nivelul ratingului de viabilitate (VR) la nivelul ‘bb+’, cel din urma reflectand profilul financiar stabil al bancii, calitatea activelor, buna capitalizare si nivelul confortabil de lichiditate.

 

Grupului Financiar BT in primul semestru al anului:

  • Soldul creditelor Grupului Financiar BT a crescut cu 4% fata de finalul anului trecut.
  • Peste 14.000 de credite au fost acordate de companiile Grupului BT in primul semestru din 2019, in valoare de 480 milioane lei.
  • BT Capital Partners a asistat incheierea a doua tranzactii semnificative pentru economia romaneasca, in domeniul agribusiness si turism, ale Eurolines si Brise Group.
  • 2.600 contracte de leasing au fost incheiate in primele sase luni ale acestui an, cu o valoare de 405 milioane lei.
  • Peste 330.000 de carduri sunt in portofoliul Victoriabank (Republica Moldova) la finalul primului semestru din 2019.

 

BT Direct si ERB Retail Services, institutii destinate acordarii creditelor de consum, au devenit aceeasi companie in 1 august a.c. BTD are acum peste 200.000 de clienti si 150.000 de carduri de credit.

 

Prioritatile BT pana la finalul anului:

NEO, noua platforma de Internet Banking si Mobile Banking, este in etapa de testare finala cu utilizatori reali, iar in perioada imediat urmatoare va fi lansata o versiune private beta pentru o parte dintre clienti. Ca utilizare, va fi comparabila cu aplicatiile FinTech, iar din punctul de vedere al functionalitatilor, va aduce o experienta unica in Romania in ceea ce priveste serviciile bancare.

 

BT va continua sa sustina cu finantari IMM-urile si populatia. Focus aparte va fi la nivel de Grup Financiar BT, pentru clienti, in vederea eficientizarii si consolidarii businessului.

 

Raportul aferent semestrului I/2019, intocmit in conformitate cu prevederile art. 65 din Legea nr. 24 din 2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, este disponibil pe site-ul BT, sectiunea Relatii investitori, in 14 august a.c., incepand cu ora 9.00.

Situatiile financiare la 30.06.2019 si 30.06.2018 sunt revizuite; cele aferente 31.12.208 sunt auditate.

Banca Transilvania

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.