joi | 28 martie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Stiri Piata


BANCA TRANSILVANIA S.A. - TLV

Rezultate financiare preliminare 2016

Data Publicare: 15.02.2017 8:07:01

Cod IRIS: 70293

 

Comunicat de presa, 15 februarie 2017 

Crestere organica solida post integrare BT – Volksbank Romania

 

Rezultatele Bancii Transilvania obtinute in 2016 confirma trendul pozitiv al inceputului de an si depasirea bugetului pe anul trecut    

● Rezultate financiare la 31 decembrie 2016 ●

 

 

  • Banca Transilvania a acordat aproape 175.000 de credite noi pentru retail, IMM si corporate pe parcursul anului 2016.
  • Eficienta operationala BT a ramas in atentia managementului bancii, avand in vedere numarul in crestere in ceea ce priveste clientii si tranzactiile.
  • Peste 800 mii de clienti folosesc internet banking de la BT, iar aproape 250 mii de clienti folosesc mobile banking. Banca investeste in continuare in automatizarea si digitalizarea proceselor, pentru imbunatatirea experientei clientilor cu banca.
  • Banca Transilvania a acordat aproape 18 milioane de lei in 2016 pentru programe de implicare si responsabilitate sociala din domenii precum educatie financiara si antreprenoriala, voluntariat, sport, cultura si cauze sociale.
  • BT Club a oferit programe de educatie financiara pentru peste 8.000 de antreprenori locali, prin intermediul a 60 de seminarii organizate in 2016, in intreaga tara.
  • Banca Transilvania se bucura de sustinerea actionarilor, clientilor si echipei Grupului Financiar BT in ceea ce priveste noul concept de brand, lansat in 2016. Noua identitate exprima sugestiv ideea de modernitate, Romania, respect si energie, valori cu care BT se identifica.
  • Grupul Banca Transilvania a terminat anul 2016 cu active de 51,95 miliarde lei, din care 51,8 miliarde lei sunt aferente bancii.
  • Antreprenorii mici sunt, de asemenea, in atentia Bancii Transilvania, care va reveni in curand cu noutati despre noua platforma dedicata acestora.

 

Veniturile operationale ale Bancii Transilvania au ajuns la 2.823,4 milioane lei, iar profitul net, la 1.233 milioane lei, incluzand venitul din creante din impozit amanat. La nivelul Grupului Financiar Banca Transilvania, veniturile operationale au ajuns la 2.987 milioane lei, iar profitul net, la 1.282 milioane lei. Activele bancii sunt de 51,8 miliarde lei, creditele nete insumeaza 27,2 miliarde lei, iar resursele atrase de la clienti sunt de 41,9 miliarde lei.

 

Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie BT, declara: „2016 a insemnat o noua etapa de consolidare a Grupului BT si suntem multumiti ca a fost un an in care am depasit din nou promisiunile facute actionarilor nostri. Pentru noi ramane esentiala perfectionarea constanta a relatiei cu clientii, pentru care vom investi semnificativ in tehnologii de ultima generatie, urmarind simplificarea la maximum a modelului de business. Vom continua sa crestem organic finantand economia romaneasca, valorificand si pe viitor avantajul competitiv al capacitatii locale de decizie. O vom face prudent si responsabil, atenti la multiplele provocari ale mediului economic local si european. Pe de alta parte, cred ca procesul de consolidare a pietei va continua si suntem deschisi si interesati de eventuale achizitii, dar orice decizie de acest tip va fi rationala, va trebui sa faca sens pentru noi, respectiv sa fie complementara si sa adauge valoare. Multumesc actionarilor, clientilor si angajatilor pentru incredere si implicare – atat pentru rezultatele pozitive de pana acum, cat si pentru cei 23 de ani pe care banca ii implineste in 16 februarie”.

Omer Tetik, Directorul General BT, afirma: „In 2016 am reusit sa obtinem rezultate bune din punctul de vedere al cresterii organice si al profitabilitatii, dupa un an de integrare si fuziune cu Volksbank Romania. Suntem o banca de retea, cu oameni pregatiti care, alaturi de o tehnologie avansata, servesc nevoilor clientilor. Chiar daca avem tinte mari si planuri ambitioase, mentinem politica prudenta de creditare si ramanem la un nivel adecvat de acoperire a expunerilor cu provizioane”.

 

Rezultatele activitatii curente a Bancii Transilvania, la sfarsitul anului 2016:

  • Profitul net al Bancii Transilvania este de 1.233 milioane lei, iar cel al Grupului Financiar Banca Transilvania este de 1.282 milioane lei.
  • Ritmul de crestere al veniturilor din comisioane operationale: 11,4%.
  • Eficienta operationala BT confirma trendul inregistrat in anul 2016, raportul cost/venit fiind de 41%. Daca excludem efectul tranzactiei Visa Europe, care se ridica la 185 milioane lei, valoarea indicatorului cost/venit ramane la o valoare confortabila, de 44%.
  • Banca Transilvania a acordat clientilor IMM aproape 18.000 credite noi in cursul anului 2016.
  • In perioada ianuarie – decembrie 2016, la nivel brut, inainte de inregistrarea scoaterilor in afara bilantului, creditele BT au crescut cu 10,3%, balansat pe toate liniile de afaceri.
  • Raportul credite/depozite este de 70% la sfarsitul anului 2016.
  • Banca Transilvania are, la 31 decembrie 2016, un portofoliu de 2,82 milioane carduri, care a generat tranzactii cu aproape 25% mai mari fata de perioada similara a anului precedent. Cota de piata a bancii privind volumul tranzactiilor cu carduri este de aproape 20%. Prin programul de loialitate STAR, Banca Transilvania are un portofoliu de 329.000 de carduri de credit.

Alte informatii financiare:

  • BT a inregistrat la 31 decembrie 2016 cheltuieli nete cu ajustari de depreciere si provizioane de 654,2 milioane lei (incluzand impactul scoaterii in afara bilantului a 1.995 milioane lei); cea mai mare parte a provizioanelor inregistrate ca si cheltuiala pe parcursul anului 2016 sunt preponderent aferente operatiunii de crestere a calitatii activelor si continua abordarea prudenta a bancii in ceea ce priveste gestionarea riscului de credit.
  • Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 4,62% din totalul portofoliului de credite al BT, o imbunatatire semnificativa fata de 9,75%, la sfarsitul anului 2015, iar NPE conform EBA este de 9,84% la decembrie 2016.
  • Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente si garantii ipotecare este in continuare la un nivel confortabil, de 117.47%, in conformitate cu apetitul de risc al bancii.
  • Solvabilitatea BT, luand in considerare profitul pe anul 2016 este de 18,52% (fara profit este de 15,69%).
  • Creanta de impozit amanat a crescut in  decembrie 2016 fata de raportarea lunii iunie 2016 (crestere cu 324.775 mii lei) . Cresterea se datoreaza in cea mai mare parte faptului ca in 2016 a fost recunoscuta creanta de impozit amanat aferenta castigului din achizitia Volksbank Romania, luand in considerare toate conditiile existente din punct de vedere legislativ. Ponderea cea mai mare din suma mentionata reprezinta creanta din impozit amanat aferenta castigului din achizitie.

 

Situatiile financiare la 31.12.2016 nu sunt auditate sau revizuite; cele aferente 31.12.2015 sunt auditate.

  

 

Contact presa: comunicare@bancatransilvania.ro

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.