vineri | 29 martie, 2024 |

25 de ani de istorie la Bursa de Valori Bucuresti

20.11.2020

• Bursa de Valori Bucuresti (BVB) celebreaza 25 de ani de la redeschidere: pe 20 noiembrie 1995 au fost realizate primele tranzactii la BVB. De la 9 companii listate la finalul anului 1995, pe pietele BVB sunt prezente, acum, peste 350 de companii, cu o capitalizare cumulata de 104 miliarde lei (peste 21 miliarde euro).
  • Radu Hanga, Presedintele BVB:
    • Aceasta aniversare este a intregii pietei de capital si nu ar fi fost posibila fara munca si entuziasmul, dorinta de a-si asuma riscuri si colaborarea colegilor din cadrul BVB si a tuturor partenerilor nostri, investitori, brokeri, autoritati, mediul de afaceri si cel politic.
    • Odata cu sarbatorirea celei de-a 25-a aniversari, ne angajam sa fim in continuare un factor catalizator pentru piata de capital si sa oferim investitorilor si emitentilor solutii cat mai viabile pentru a satisface cerintele in schimbare ale economiei.
  • Adrian Tanase, Directorul General al BVB:
    • Folosind portofoliul nostru puternic de demersuri inovatoare si impreuna cu intreaga comunitate a pietei de capital vom accentua demersurile privind viitorul bursei digitale romanesti.
    • Suntem constienti ca noua generatie de investitori isi doreste produse accesibile rapid in mod digital, dar si produse care sa permita strategii mai sofisticate. De aceea, Contrapartea Centrala este elementul fundamental care ne va permite sa raspundem in mod eficient acestor nevoi.
  • Transparenta, guvernanta si vizibilitatea sunt principalele avantaje resimtite in mod direct de catre companiile care au ales sa se listeze la BVB, iar industria de brokeraj s-a transformat fundamental in acesti 25 de ani, oferind in prezent investitorilor solutii ce se bazeaza pe sisteme complet automatizate si deschideri de cont 100% online.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB), institutie fundamentala a pietei de capital, celebreaza astazi 25 de ani de la redeschidere. Institutia bursei de valori a fost restabilita in anul 1995, iar pe 20 noiembrie au fost realizate primele tranzactii. In prima sedinta au fost realizate 45 de tranzactii, cu volum total de 905 actiuni care au apartinut unui numar de 6 companii listate. Un sfert de secol mai tarziu, bursa romaneasca este transformata fundamental. In prezent, la BVB sunt prezente peste 400 de emitenti (356 de companii listate pe Piata Reglementata si Sistemul Multilateral de Tranzactionare, iar 60 sunt emitenti de obligatiuni). Companiile romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti au o capitalizare cumulata de 104 miliarde lei (peste 21 miliarde euro), iar valoarea cumulata a emisiunilor de obligatiuni listate este de 25,42 miliarde lei (5,22 miliarde euro).

„Aceasta aniversare este a intregii pietei de capital si nu ar fi fost posibila fara munca si entuziasmul, dorinta de a-si asuma riscuri si colaborarea colegilor din cadrul BVB si a tuturor partenerilor nostri, investitori, brokeri, autoritati, mediul de afaceri si cel politic. Ma simt onorat sa fac parte din aceasta echipa entuziasta si adaptabila rapid intr-o industrie atat de dinamica si in continua schimbare cum este cea a pietelor financiare. Investitorii vin si pleaca, la fel si emitentii, unii au o prezenta mai scurta la bursa, iar altii sunt determinati sa-si scrie istoria doar pe bursa. In aceasta lume in continua schimbare, este nevoie de un pilon de stabilitate si incredere, iar Bursa de Valori Bucuresti este acest pilon. Puterea oricarei organizatii sta in oamenii sai, in prietenii si partenerii sai, si le suntem recunoscatori pentru expertiza si profesionalismul cu care se implica alaturi de noi in fiecare proiect pentru dezvoltarea pietei de capital. Odata cu sarbatorirea celei de-a 25-a aniversari, ne angajam sa fim in continuare un factor catalizator pentru piata de capital si sa oferim investitorilor si emitentilor solutii cat mai viabile pentru a satisface cerintele in schimbare ale economiei”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

Mesajul integral al Presedintelui BVB adresat cu ocazia acestei aniversari poate fi urmarit pe canalul de YouTube al Bursei de Valori Bucuresti, la acest LINK.

Evolutia pietei de capital din Romania din cei 25 de ani de activitate a fost recunoscuta de furnizorul international de indici FTSE Russell, care din 21 septembrie a promovat BVB in categoria Pietelor Emergente, un univers investitional mult mai mare, care in termeni de bani inseamna circa 250 miliarde de euro. Urmatorii pasi pentru ca ponderea Romaniei in indicii FTSE Russell pentru Pietele Emergente sa creasca si cat mai multe companii listate la BVB sa fie incluse in acesti indici depind, in acelasi timp, si de intreaga comunitate de afaceri si de mediul politic din Romania.

„Pe baza evolutiei din ultimii 25 de ani si a experientei acumulate pe parcurs, Bursa de Valori Bucuresti este astazi un partener important si de incredere in ceea ce priveste expertiza in digitalizare si piata de capital. Folosind portofoliul nostru puternic de demersuri inovatoare si impreuna cu intreaga comunitate a pietei de capital vom continua traditia noastra de a contura viitorul bursei digitale romanesti. Trebuie sa mergem pe aceasta directie cu atat mai mult cu cat bursa a fost digitalizata inca de la inceput, cand tranzactiile se faceau prin intermediul computerelor. Am continuat cu noi produse, printre care trebuie sa amintim propria platforma de tranzactionare, Arena, dar si aplicatiile de tranzactionare Arena-XT pe care o folosesc deja o parte dintre investitorii individuali atat de pe computere, cat si de pe smartphone. La nivelul Grupului BVB investigam diferite solutii tehnologice prin care ne dorim sa simplificam pe cat posibil participarea la piata de capital, atat pentru investitori, cat si pentru emitenti. Suntem constienti ca noua generatie de investitori isi doreste produse accesibile rapid in mod digital, dar si produse cu un grad mai ridicat de risc. De aceea, Contrapartea Centrala este elementul fundamental care ne va permite sa raspundem in mod eficient acestor nevoi”, spune Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Mesajul integral al Directorului General al BVB adresat cu ocazia acestei aniversari poate fi urmarit pe canalul de YouTube al Bursei de Valori Bucuresti, la acest LINK.

Bursa de Valori Bucuresti a organizat in saptamana premergatoare aniversarii a 25 de ani o serie de dezbateri alaturi de principalii actori din piata: investitori, brokeri, companii si echipa BVB.

In prima zi am discutat alaturi de investitori individuali si institutionali despre evolutia peisajului investitional in ultimii 25 de ani si despre oportunitatile de investitii care sunt disponibile in prezent la BVB. Accesul mai facil la informatii despre activitatea companiilor, dividendele importante sunt doar cateva dintre avantajele pe care le au investitorii atunci cand decid sa-si plaseze banii in companiile romanesti listate. Inregistrarea webinarului poate fi urmarita AICI.

Cum s-a transformat activitatea brokerilor in ultimii 25 de ani? Fundamental, si cel mai important, in beneficiul investitorilor, dupa cum au povestit reprezentantii BT Capital Partners, WOOD & Co., BRK Financial Group si TradeVille. Vrafurile de documente si operatiunile executate prin telefon au fost inlocuite de sisteme complet automatizate si de deschideri de cont 100% online, realizate in mai putin de 24 de ore. Inregistrarea webinarului poate fi urmarita AICI.

Viata la bursa a unei companii listate implica transparenta, oportunitati, responsabilitate, reputatie si vizibilitate, considera reprezentantii a patru companii listate, parte a indicelui BET – Alro (ALR:1997), Banca Transilvania (TLV:1997), Fondul Proprietatea (FP:2011), Electrica (EL: 2014). Inregistrarea webinarului poate fi urmarita AICI.

Fuziunea cu piata RASDAQ, programul "o piata puternica de capital", promovarea la statutul de piata emergenta sunt doar cateva dintre momentele pe care le-au amintit membrii echipei BVB, fosti presedinti si colegi, care au contribuit la construirea fundatiei Bursei de Valori Bucuresti de astazi. Inregistrarea webinarului poate fi urmarita AICI.

In cei 25 de ani de activitate ai BVB, unul dintre cei mai importanti parteneri ai pietei de capital a fost Statul Roman, care, totodata, este si cel mai mare investitor la Bursa de Valori Bucuresti, luand in calcul companiile pe care le-a listat in ultimii 15 ani. Aceste companii au reusit sa-si creasca gradul de transparenta si comunicare cu investitorii, mediul de afaceri si publicul din Romania, dar si cu companii si investitori institutionali din afara tarii. Odata cu listarea, companiile au castigat un plus de imagine, datorita faptului ca investitorii, presa in general, mediul de afaceri, urmaresc indeaproape evolutia companiilor listate si contribuie favorabil la sporirea reputatiei, promovarii si dezvoltarii afacerilor acestora. Aceste beneficii se pot vedea la companiile de stat care au fost listate in ultimii ani la BVB, precum Electrica (EL), Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL). Aceasta transparenta se traduce printr-o evaluare mai buna a companiilor, astfel ca actionarii pot beneficia si ei de avantajele listarii, prin cresterea pretului actiunilor si dividende importante platite an de an.

***

In Romania, bursa a fost infiintata in 1882. De-a lungul existentei sale, activitatea bursei a fost afectata de evenimentele social-politice ale vremii (Rascoala Taraneasca din 1907, Razboiul balcanic 1912-1913), bursa fiind apoi inchisa pe perioada Primului Razboi Mondial. Dupa redeschidere, bursa a traversat o perioada de 7 ani de cresteri semnificative, dupa care a urmat o perioada de 7 ani de scadere accelerata. Activitatea Bursei de Efecte, Actiuni si Schimb se intrerupe in anul 1948, odata cu instaurarea regimului comunist in Romania si cu inceperea nationalizarii economiei. Dupa aproape 50 de ani, Bursa de Valori Bucuresti a fost reinfiintata in 21 aprilie 1995, iar in 20 noiembrie 1995 au avut loc primele tranzactii.

Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti

Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti