duminică | 19 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Anunturi


Comunicat ASF - cu privire la evenimentele societare programate de emitenti si evaluarea impactului asupra activitatii acestora in contextul COVID-19

13.03.2020

In exercitarea atributiilor de supraveghere, Autoritatea de Supraveghere Financiara urmareste evolutia situatiei aparute in ceea ce priveste raspandirea COVID-19. In acest context, A.S.F. aduce in atentia societatilor, ale caror valori mobiliare sunt tranzactionate pe piata de capital, necesitatea realizarii unei evaluari proprii si specifice emitentului si adoptarii tuturor masurilor necesare conform recomandarilor formulate de autoritati in vederea prevenirii/limitarii raspandirii COVID-19.

Astfel, in ceea ce priveste evenimentele societare programate pentru perioada urmatoare, societatile trebuie sa asigure informarea in mod corespunzator a actionarilor si sa faciliteze posibilitatea exprimarii dreptului de vot in cadrul AGA prin modalitatile alternative participarii in mod direct sau prin reprezentant, astfel cum sunt acestea prevazute de lege (vot prin corespondenta, participare prin mijloace electronice de transmisie a datelor).

Totodata, in contextul dat este esentiala asigurarea informarii corespunzatoare a actionarilor/ investitorilor in ceea ce priveste eventualele informatii privilegiate.
In acest sens, informatiile comunicate public de catre emitent, prin reprezentantii sai, precum si modalitatea de comunicare a acestora trebuie sa indeplineasca criteriile legale, de natura a asigura calitatea/validitatea informatiilor, precum si informarea in mod uniform prin utilizarea canalelor de comunicare consacrate, evitandu-se aparitia unor situatii de acces asimetric la informatii relevante in legatura cu emitentul.

A.S.F. incurajeaza emitentii sa realizeze o proprie evaluare cu privire la efectele pe care COVID-19 le are/le poate avea asupra activitatii desfasurate si sa intocmeasca si sa publice un document de informare a actionarilor/investitorilor.

In contextul prezentat, A.S.F. va urmari indeplinirea obligatiilor emitentilor de a asigura respectarea drepturilor actionarilor/investitorilor (dreptul actionarilor de a participa si vota in cadrul Adunarilor Generale si dreptul de informare), asigurand emitentii de intreg sprijinul institutional in vederea identificarii celor mai bune practici.

*********
Despre A.S.F.
A.S.F. este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti. Mai multe informatii puteti gasi pe www.asfromania.ro.