joi | 23 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


Bursa de Valori Bucuresti lanseaza un nou Cod de Guvernanta Corporativa

22.09.2015

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a lansat in data de 22 septembrie 2015 un nou Cod de Guvernanta Corporativa incident companiilor listate pe piata principala. Noul Cod a fost conceput de BVB cu sprijinul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), ca parte a unui nou cadru de guvernanta corporativa aplicabil din 4 ianuarie 2016, si vizeaza promovarea unor standarde mai ridicate de guvernanta si transparenta a companiilor listate.

“Implementam noi masuri pentru crearea celei mai solide fundatii a pietei de capital din Romania. Noul Cod de Guvernanta Corporativa este un set modern de reguli si practici, care va duce la cresterea atractivitatii investitionale si a evaluarii companiilor romanesti, in beneficiul investitorilor. Introducem acest cod, cu un nou sistem de conformare si implementare, deoarece Romania nu doreste sa mai ramana o piata de frontiera pe harta pietelor europene. Suntem multumiti de rezultatul final al modernizarii modului in care sunt abordate guvernanta si cultura corporativa la care am ajuns impreuna cu BERD si vom fi foarte atenti la modalitatea de implementare a acestor aspecte, in ceea ce priveste educatia investitorilor si a companiilor”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Gian Piero Cigna, Senior Counsel BERD, a afirmat: “Noul Cod este mult mai directionat si precis in privinta cerintelor pentru companiile listate. Spre exemplu, prevede o lista clara a functiilor care sunt asteptate din partea Comitetului de Audit, completand astfel legislatia in vigoare. Salut in special accentul pus pe valoarea stabilirii unei relatii continue cu investitorii si calitatea raportarilor. Noul Cod este un pas pe calea transformarii pietei de capital din Romania intr-o destinatie atractiva pentru investitii”.

In centrul Codului se afla accesul investitorilor la informatii si protectia drepturilor investitorilor. Noul Cod de Guvernanta Corporativa este structurat in patru sectiuni: Responsabilitati, Sistemul de gestiune a riscului si control intern, Justa recompensa si motivare, precum si Adaugand valoare prin relatiile cu investitorii. Fiecare sectiune prezinta “principiile generale”, urmate de “prevederi ce trebuie respectate”.

Implementarea noilor reguli se va baza pe principiul “aplici si explici” care ar urma sa ofere pietei informatii clare, corecte si de actualitate despre modul in care companiile listate se conformeaza regulilor de guvernanta corporativa. Companiile vor include in raportul lor anual o declaratie de guvernanta corporativa, intr-o sectiune distincta in raportul anual, care va contine o autoevaluare privind modul in care sunt indeplinite “prevederile care trebuie respectate”, precum si masurile adoptate in vederea respectarii prevederilor care nu sunt indeplinite in totalitate.

In plus, societatile care nu vor respecta anumite dispozitii obligatorii ale Codului de Guvernanta Corporativa sa transmita rapoarte curente pietei, in conformitate cu prevederile Codului BVB Operator de piata.

Introducerea noului Cod de Guvernanta Corporativa a fost, de asemenea, unul dintre obiectivele asumate de Bursa de Valori Bucuresti in momentul aderarii la Initiativa ONU Sustainable Stock Exchanges, in martie 2015. BVB a fost al 19-lea membru care s-a alaturat initiativei globale si a patra bursa din Europa alaturi de Deutsche Borse, London Stock Exchange si Bursa de Valori din Varsovia. Totodata, alaturi de angajarea inntr-o serie de actiuni si proiecte derulate de Initiativa ONU pana la finalul anului, BVB s-a angajat sa introduca voluntar prevederile din ESG Reporting Guidelines for listed companies.