marți | 03 octombrie, 2023 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


Bursa de Valori Bucuresti premiaza performerii anului bursier 2019 si acorda 15 premii

21.07.2020

 • Bursa de Valori Bucuresti a acordat 15 premii pentru rezultatele obtinute in 2019 de cele mai performante companii listate, companii de brokeraj, fonduri de pensii private sau de investitii.
   
 • Radu Hanga, Presedinte BVB: Asa cum criza actuala a pus in evidenta importanta companiilor romanesti, tot asa trebuie sa recunoastem importanta performantelor obtinute de companiile listate, de brokeri, precum si de investitori. Bursa de Valori Bucuresti este un pilon esential pentru finantarea dezvoltarii companiilor si, implicit, a economiei locale.
   
 • Adrian Tanase, CEO BVB: Premiile BVB reprezinta o recunoastere a principalelor realizari ale celor implicati in piata de capital si este normal sa recunoastem cele mai importante realizari, care intaresc piata noastra de capital. Anul 2019 a fost unul exceptional pentru bursa romaneasca, dupa ce a inregistrat un ritm de crestere de 47% la nivelul indicelui BET-TR, care include si dividendele, si a fost promovata la statutul de piata emergenta de catre FTSE Russell.


 

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a organizat ceremonia de premiere pentru performantele obtinute in 2019 de entitatile implicate in piata de capital. Au fost acordate 15 premii, iar pe lista de premiere au fost incluse companii listate, companii de brokeraj, fonduri de pensii private sau de investitii care au obtinut rezultate remarcabile pe durata anului anterior.

„Asa cum criza actuala a pus in evidenta importanta companiilor romanesti, tot asa trebuie sa recunoastem importanta performantelor obtinute de companiile listate, de brokeri, precum si de investitori. Bursa de Valori Bucuresti este un pilon esential pentru finantarea dezvoltarii companiilor si, implicit, a economiei locale. Dovada este chiar interesul ridicat al companiilor pentru finantarea prin bursa, materializat anul trecut printr-un nivel maxim istoric al numarului de emisiuni de finantari prin obligatiuni, aproape 20 de emisiuni cu o valoare cumulata de peste 1 miliard de euro. Acest interes este in continuare crescut, companiile finantandu-se si in acest an prin emisiuni de actiuni si obligatiuni. Rundele de finantare derulate cu succes demonstreaza ca atunci cand toti cei implicati in piata de capital conlucreaza, mecanismele bursei functioneaza perfect pentru finantarea companiilor. Ii felicitam pe toti performerii anului 2019 si pe toti cei implicati in dezvoltarea pietei de capital din Romania pentru eforturile depuse si ne bazam in continuare pe sustinerea lor pentru ca bursa sa aiba un rol cat mai important in economia Romaniei. Criza actuala a adus cu sine si oportunitati istorice pentru companii si investitori, pentru cei care inteleg ca investitiile sunt elementul principal pentru dezvoltarea economiei, iar piata de capital poate sustine finantarea acestor proiecte de investitii, aducand, totodata, si alte beneficii pentru companii, precum reputatie mai buna, incredere si o guvernanta corporativa care sa permita o dezvoltare sanatoasa a companiilor”, a spus Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„Premiile BVB reprezinta o recunoastere a principalelor realizari pe piata de capital si este normal sa recunoastem cele mai importante realizari, care intaresc piata noastra de capital. Anul 2019 a fost unul exceptional pentru bursa romaneasca, dupa ce a inregistrat un ritm de crestere de 47% la nivelul indicelui BET-TR, si a fost promovata la statutul de piata emergenta de catre FTSE Russell. Este meritul intregii piete de capital ca a contribuit decisiv la aceste performante si ceea ce facem acum este sa recunoastem in mod public aceste eforturi ale comunitatii investitionale locale. Peste scurt timp, BVB va intra efectiv in randul pietelor emergente si ne dorim ca numarul de companii romanesti care vor fi incluse in indicii FTSE Russell pentru pietele emergente sa fie cat mai mare. Pentru aceasta este nevoie de implicarea tuturor celor activi in piata de capital, companiile listate, brokeri, investitori institutionali si individuali, a BVB si a autoritatilor. Am dovedit ca se poate sa intram in liga pietelor emergente daca toti conlucram in aceasta directie si suntem convinsi ca putem avea rezultate la fel de bune prin aceeasi buna cooperare. Vom infiinta Contrapartea Centrala, ne dorim simplificarea procesului de investitie la Bursa, pornind de la deschiderea de cont si ajungand pana la plata taxelor, pe langa alte proiecte la care lucram impreuna cu colegii din piata,” a declarat Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucuresti.

 

Castigatorii premiilor pietei de capital 2019 sunt:

 1. Tranzactia anului 2019 pe piata locala
  Banca Comerciala Romana (BCR)
   
 2. Cea mai tranzactionata actiune pe piata principala a BVB in 2019
  Banca Transilvania (TLV)
   
 3. Cea mai tranzactionata actiune pe piata AeRO a BVB in 2019
  Bittnet (BNET)
   
 1. Cel mai mare randament al unei actiuni din BET-XT in 2019
  Nuclearelectrica (SNN)
   
 1. Emitentul cu cea mai mare crestere a lichiditatii in 2019
  Banca Transilvania (TLV)
   
 1. Participantul anului 2019
  Swiss Capital
   
 1. Participantul anului 2019 pe segmentul de retail
  Tradeville
   
 1. Cel mai activ intermediar pentru cresterea lichiditatii in 2019
  BRK Financial Group (BRK)
   
 1. Cel mai activ intermediar pe piata primara a pietei reglementate a BVB in 2019
  BT Capital Partners
   
 1. Cel mai activ intermediar pe piata primara a pietei AeRO a BVB in 2019
  Tradeville
   
 1. Premiul pentru inovatie in industria de brokeraj in 2019
  Goldring
   
 1. Premiul pentru inovatie in industria de brokeraj in 2019
  Tradeville
   
 1. Cel mai performant fond de pensii private Pilon II (in ultimii 10 ani)
  BCR Pensii
   
 1. Cel mai performant fond de pensii private Pilon III (in ultimii 10 ani)
  Raiffeisen Asset Management
   
 1. Cel mai performant fond deschis de investitii in 2019
  Tradeville Asset Management

 

Ceremonia de premiere care a avut loc la sediul BVB s-a desfasurat intr-un cadru restrans, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind desfasurarea de evenimente, in contextul pandemiei de coronavirus. Evenimentul reprezinta continuarea traditiei de premiere a performantelor pietei de capital, care s-a desfasurat anterior sub numele de Gala de Inaugurare a Anului Bursier, prin care sunt recunoscute in mod public succesele inregistrate de participantii la piata de capital in anul precedent.