sâmbătă | 24 februarie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


Hidroelectrica intra in indicii FTSE pentru Piete Emergente si MSCI pentru Piete de Frontiera si consolideaza prezenta Romaniei pe radarele investitorilor internationali

13.07.2023

  • Hidroelectrica este prima companie romaneasca ce beneficiaza de mecanismele de includere rapida ale furnizorilor globali de indici FTSE Russell si MSCI.
  • Hidroelectrica este a saptea companie romaneasca inclusa in indicii FTSE All-World Index, FTSE Global Large Cap Index si FTSE Emerging Index.
  • Prin includerea Hidroelectrica, Romania va avea in total 14 companii incluse in indicii dedicati pietelor emergente ai FTSE Russell.
  • Actiunile Hidroelectrica vor intra si in indicii MSCI Frontier si MSCI Romania.
  • Hidroelectrica va fi a 12-a companie romaneasca din indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Indexes)

 

Actiunile Hidroelectrica (H2O) vor fi incluse, din 19 iulie, in indicii FTSE All-World Index, FTSE Global Large Cap Index si FTSE Emerging Index, conform anuntului FTSE.

Totodata, actiunile producatorului de energie regenerabila vor fi incluse si in indicii MSCI Frontier si MSCI Romania, ai furnizorului global de indici MSCI. Hidroelectrica va fi inclusa efectiv in indicii MSCI incepand cu data de 26 iulie 2023, conform anuntului furnizorului global de indici.

Aceasta este prima data cand o companie nou listata la BVB este inclusa dupa prima zi de tranzactionare ai celor doi furnizori globali de indici FTSE Russell si MSCI, beneficiind de mecanismul de includere rapida.

„Hidroelectrica scrie istorie in aceasta perioada la Bursa de Valori Bucuresti, fiind in centrul atentiei investitorilor. Suntem incantati ca acest interes este exprimat atat prin volumele foarte mari de tranzactionare din prima zi, dar si prin includerea actiunilor Hidroelectrica in indicii FTSE Russell pentru piete emergente si MSCI pentru piete de frontiera prin acest mecanism de includere rapida. Hidroelectrica va juca un rol important si in drumul Romaniei spre promovarea la Piata Emergenta de catre MSCI, alaturi de indeplinirea criteriilor calitative si cantitative ale furnizorului de indici”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„Investitorii au demonstrat un interes ridicat pentru actiunile Hidroelectrica inca din IPO, dar si in prima zi de tranzactionare a acestora pe piata secundara, cand au fost realizate aproape 13.600 de tranzactii cu peste 6,8 de milioane de actiuni Hidroelectrica, in valoare de aproape 760 milioane lei. Hidroelectrica a stabilit astazi un nou record la BVB in ceea ce priveste valoarea zilnica a lichiditatii pietei de actiuni, care a ajuns la peste 821 milioane lei, cu mult peste recordul precedent, de 326,7 milioane lei, din 19 decembrie 2018”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

In indicii FTSE Russell pentru Piete Emergente, Romania este reprezentata de 14 companii: Banca Transilvania, Hidroelectrica, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties, Teraplast, Aquila, Bittnet Systems, Bursa de Valori Bucuresti, Conpet, Purcari Wineries, Sphera Franchise Group si Transport Trade Services.

Concomitent, in indicii MSCI pentru Piete de Frontiera, Romania are 12 companii: Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, Electrica, Hidroelectrica, Medlife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties, S.N.G.N. Romgaz, Teraplast, Transelectrica si Transgaz.

Actiunile Hidroelectrica au debutat miercuri, 12 iulie, la tranzactionare pe Piata Principala a BVB, in urma celui mai mare IPO derulat vreodata pe piata de capital din Romania, de 9,28 miliarde lei (1,87 miliarde euro). Aceasta oferta este cea mai mare din Europa si a treia cea mai mare la nivel global de pana acum in acest an.

Pe parcursul sedintei, actiunile Hidroelectrica au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre un minim de 109,2 lei (+5% fata de pretul final din IPO) si un maxim de 115,2 lei (+11% fata de pretul final din IPO). La finalul primei sedinte de tranzactionare, actiunile Hidroelectrica erau cotate la 110 lei (+5,77%), ceea ce ofera companiei o capitalizare de 49,5 miliarde lei (10 miliarde euro).