sâmbătă | 24 februarie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


Piata de capital creste cu peste 5 procente in primele 4 luni iar investitorii asteapta sezonul dividendelor si urmaresc stadiul viitoarelor listari la BVB

22.05.2023

  • Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) se aflau in teritoriu pozitiv la finalul primelor 4 luni ale acestui an. Indicele BET-TR, care include si dividendele, a crescut cu 5,2%, in timp ce BET-NG, indicele companiilor din energie si utilitati, a avut o crestere dubla, de 10,5%.
  • Instrumentele de venit fix au contribuit in mod semnificativ la valoarea totala de tranzactionare consemnata in primele patru luni la BVB, impulsionate in special de continuarea programului cu titlurile de stat Fidelis.
  • Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Banca Transilvania, Romgaz si BRD – Groupe Societe Generale au fost cele mai tranzactionate 5 actiuni in primele 4 luni.
  • Valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 6,74 miliarde lei, in scadere fata de primele patru luni ale anului trecut pe fondul asteptarilor investitorilor privind viitoarele IPO-uri anuntate la BVB.

Radu Hanga, Presedinte BVB:

  • Oportunitatile investitionale generate de anunturile publice privind intentiile de listare ale mai multor companii romanesti la Bursa au creat entuziasm si o stare de expectativa in randul investitorilor. Uneori planurile se concretizeaza, alteori nu, mai ales intr-un context complex. Piata de capital romaneasca a crescut in acest an, pe fondul unor tranzactii cu mai putina adancime decat anul trecut, semn ca investitorii de toate tipurile isi recalibreaza portofoliile. Romania a demonstrat ca poate sustine investitii semnificative: in ultimii 5 ani, 163 de runde de finantare de peste 7,2 miliarde euro au fost derulate prin intermediul pietei de capital.

Adrian Tanase, CEO BVB:

  • Vedem potential de imbunatire in ceea ce priveste lichiditatea pietei, indicator care este sub nivelul de anul trecut. Desi in 2022 am avut un record de lichiditate pe toate palierere, consideram ca exista un culoar semnificativ de crestere. Continuarea programului Fidelis pentru titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor si anunturile publice in ceea ce priveste listarile de noi companii la Bursa sunt elemente care pot impulsiona in mod pozitiv evolutia pietei de capital locale. Ne asteptam ca IPO-urile din acest an sa deschida si mai mult apetitul romanilor catre investitiile bursiere. Facilitatea oferita de brokerii autorizati din Romania de a deschide conturi de tranzactionare online dar si simplificarea procedurilor fiscale aplicabile de la 1 ianuarie 2023 vor contribui semnificativ la atingerea unui nou record in ceea ce priveste numarul investitorilor in piata de capital.

 

Valoarea totala a listarilor realizate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a depasit 1 miliard de euro in in primele patru luni ale acestui an, o perioada marcata de volatilitate in pietele de capital internationale. De la inceputul anului, 13 runde de finantare, care au totalizat 1,1 miliarde euro, au fost derulate prin intermediul BVB. Defalcat, pe segmentul de venit fix, au fost listate 6 emisiuni de obligatiuni corporative in valoare cumulata de 427 milioane euro, 5 emisiuni de titluri de stat Fidelis in valoare de 618 milioane euro, si o emisiune de obligatiuni municipale in valoare de 112 milioane euro, iar pe segmentul de actiuni a avut loc o listare in valoare de 1 milion de euro. Instrumentele de venit fix au contribuit in mod semnificativ la valoarea totala de tranzactionare consemnata in primele patru luni la BVB, impulsionate in special de continuarea periodica a programului de emisiuni de  titluri de stat Fidelis.

In interiorul pietei de actiuni, la finalul primelor patru luni, cele mai tranzactionate cinci titluri de pe Piata Reglementata la vedere a BVB au fost cele ale Fondului Proprietatea, OMV Petrom, Banca Transilvania, Romgaz si BRD – Groupe Societe Generale.

La nivel general, piata de capital din Romania a crescut cu 5,2% la finalul perioadei ianuarie-aprilie din acest an luand in calcul evolutia companiilor din componenta indicelui BET-TR, care include si dividendele. Se observa, astfel, o temperare a avansului care depasise 5,5% la finalul primelor doua luni din acest an. Desi cresterea inregistrata la finalul lunii aprilie a avut loc pe fondul unei lichiditati in scadere, toti indicii Bursei de Valori Bucuresti BVB se aflau in teritoriu pozitiv la finalul primelor 4 luni ale acestui an. Prin comparatie cu indicele BET-TR, cel mai mare avans a fost inregistrat de indicele companiilor din energie si utilitati, BET-NG, care a avut o crestere dubla, de 10,5%.

Per ansamblu, valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 6,74 miliarde lei, insa aceasta cifra este in scadere fata de primele patru luni ale anului trecut pe fondul asteptarilor investitorilor privind viitoarele IPO-uri anuntate la BVB.

Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: „Oportunitatile investitionale generate de anunturile publice privind intentiile de listare ale mai multor companii romanesti la Bursa au creat entuziasm, si o stare de expectativa in randul investitorilor. Piata de capital romaneasca a crescut in acest an,  pe fondul unor tranzactii cu mai putina adancime decat anul trecut, semn ca investitorii isi recalibreaza portofoliile. Incurajam companiile romanesti sa fie prezente la Bursa, pentru ca ne aflam intr-un context care prezinta oportunitati specifice care pot fi fructificate prin listarea de instrumente financiare pe piata de capital. BVB are un istoric de succes in acest sens: 163 de runde de finantare a caror valoare depaseste 7,2 miliarde euro au fost derulate in ultimii cinci ani prin intermediul pietei de capital.”

Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: „Vedem potential de imbunatire in ceea ce priveste lichiditatea pietei, indicator care este sub nivelul de anul trecut. Desi in 2022 am avut un record de lichiditate pe toate palierere, consideram ca exista un culoar semnificativ de crestere. Continuarea programului Fidelis pentru titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor si anunturile publice in ceea ce priveste listarile de noi companii la Bursa sunt elemente care pot impulsiona in mod pozitiv evolutia pietei de capital locale. Ne asteptam ca IPO-urile din acest an sa deschida si mai mult apetitul romanilor catre investitiile bursiere. Facilitatea oferita de brokerii autorizati din Romania de a deschide conturi de tranzactionare online dar si simplificarea procedurilor fiscale aplicabile de la 1 ianuarie 2023 vor contribui semnificativ la atingerea unui nou record in ceea ce priveste numarul investitorilor in piata de capital.”

Numarul investitorilor de pe piata de capital din Romania a continuat sa creasca si a ajuns la finalul lui 2022 la 133.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparatie, la finalul anului 2019 erau aproape 54.000 de investitori. Acest lucru inseamna o crestere de 246% realizata intr-un ultimii 5 ani. Mai mult, cifra de 133.000 de investitori reprezinta un maxim istoric pentru piata de capital din Romania. Anul trecut la BVB au fost realizate 42 de runde de finantare, iar valoarea totala a rundelor de finantare a ajuns la 1,9 miliarde euro, fiind foarte aproape de maximul din 2021, de 2 miliarde euro. Piata de capital din Romania a supraperformat prin comparatie cu o serie de indici reprezentativi dupa ce, in ultimii 5 ani, companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor cresteri de peste 100%, exprimate in moneda unica europeana.

Evolutia pozitiva a pietei de capital din primele patru luni din 2023 an vine dupa un an 2022 marcat de volatilitate si incertitudini. La nivelul pietei de capital romanesti s-au inregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totala de tranzactionare, lichiditate medie zilnica si numar de tranzactii. Astfel, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a atins un nou record in 2022 in ceea ce priveste valoarea totala de tranzactionare realizata pe toate pietele cu toate tipurile de instrumente financiare dupa ce tranzactiile totale au depasit 24 miliarde lei, in crestere cu 11% fata de nivelul din 2021. Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnica de tranzactionare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piata Reglementata (PR) si Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) a crescut cu 11% si a ajuns la 95,6 milioane lei. Investitorii au realizat in 2022 un nou record in ceea ce priveste numarul de tranzactii cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate pietele: peste 1,67 milioane de tranzactii. In acelasi timp, incertitudinile internationale au condus la scaderi ale pietei, de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut.