sâmbătă | 24 februarie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


Piata de capital din Romania in anticiparea IPO-ului Hidroelectrica. Crestere de peste 7 procente si un nou record de 140.000 de investitori

19.06.2023

  • Piata de capital din Romania a crescut in primele 5 luni cu 7,1% prin prisma indicelui BET-TR, care include si dividendele. Tot in acest timp, BET-NG, indicele companiilor din energie si utilitati, a avut o crestere de 10,7%. Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) se aflau in teritoriu pozitiv la finalul primelor 5 luni ale acestui an.
  • Dupa 14 trimestre consecutive de crestere, a fost atins un nou maxim in ceea ce priveste numarul investitorilor in piata de capital: peste 140.000 de investitori.  
  • Valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 7,5 miliarde lei, in scadere fata de primele cinci luni ale anului trecut, investitorii fiind in asteptarea listarii Hidroelectrica.
  • Peste 160 de runde de finantare in valoare de 8 miliarde de euro au fost listate la BVB incepand din 2019 si pana in prezent.

Radu Hanga, Presedinte BVB:

  • Opt milioane de romani vor putea beneficia de listarea Hidroelectrica prin intermediul participatiilor care vor detinute de fondurile de pensii private si o numeroasa comunitate investitionala va putea investi direct in companie, beneficiind astfel de toate avantajele unei societati listate la cota bursei. Reputatia Hidroelectrica si dimensiunea foarte mare anticipata a tranzactiei arata ca bursa locala a atins un nivel ridicat de maturitate si atractivitate. Succesul unei oferte de dimensiunea Hidroelectrica va contribui semnificativ la cresterea increderii antreprenorilor locali si a investitorilor in potentialul pietei de capital. Listarea la bursa deschide noi oportunitati, inclusiv pentru romanii care doresc sa cumpere si sa detina actiuni la una dintre companiile strategice ale Romaniei.

Adrian Tanase, CEO BVB:

  • IPO-ul istoric al Hidroelectrica va fi cel mai important eveniment din perioada urmatoare pentru Romania din punct de vedere economic si al capitalului de imagine pe care il putem consolida in randul marilor investitori internationali. Listarea la bursa a companiei Hidroelectrica va fi posibila dupa incheierea cu succes a celui mai mare IPO realizat vreodata in Romania si va fi unul dintre cele mai mari IPO-uri realizate la nivel global in aceasta perioada. Este o tranzactie foarte importanta pentru Romania, cu implicatii semnificative, inclusiv in ceea ce priveste promovarea de catre MSCI la statutul de Piata Emergenta, si credem cu tarie in succesul acestei listari.

 

 

Piata de capital din Romania a crescut cu 7,1% in primele cinci luni ale acestui an, prin prisma indicelui BET-TR, care include si dividendele. La finalul sedintei de tranzactionare din 31 mai, BET-TR a afisat un nivel de 24.301 puncte. Tot in acest timp, BET-NG, indicele companiilor din energie si utilitati, a avut o crestere de 10,7%. Desi cresterea inregistrata la finalul lunii mai la nivelul general al pietei a avut loc pe fondul unei lichiditati in scadere, toti indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) se aflau in teritoriu pozitiv la finalul primelor 5 luni ale acestui an.

Numarul investitorilor de pe piata de capital din Romania a continuat sa creasca si a ajuns la finalul primului trimestru din 2023 la peste 141.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparatie, in 2019 erau aproape 54.000 de investitori. Acest lucru inseamna o crestere de 160% realizata intr-un ultimii cinci ani. Mai mult, cifra de 141.000 de investitori reprezinta un maxim istoric pentru piata de capital din Romania.

In ceea ce priveste lichiditatea, per ansamblu se poate constata ca valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 7,5 miliarde lei, echivalentul a 1,5 miliarde euro, insa aceasta cifra este in scadere cu 24% fata de primele cinci luni ale anului trecut, pe fondul asteptarilor investitorilor privind viitoarele IPO-uri anuntate la BVB, dintre care cel mai semnificativ eveniment corporativ il reprezinta anticipata listare a Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania.

Valoarea totala a celor 15 listari realizate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a depasit 1,8 miliarde euro in in primele cinci luni ale acestui an, o perioada marcata de volatilitate in pietele de capital internationale. Defalcat, pe segmentul de venit fix, au fost listate 7 emisiuni de obligatiuni corporative in valoare cumulata de 1,12 miliarde euro, 5 emisiuni de titluri de stat Fidelis in valoare de 618 milioane euro, si o emisiune de obligatiuni municipale in valoare de 112 milioane euro, iar pe segmentul de actiuni a avut loc o listare in valoare de 1 milion de euro. Instrumentele de venit fix au contribuit in mod semnificativ la valoarea totala de tranzactionare consemnata in primele cinci luni la BVB, impulsionate in special de continuarea programului de emisiuni de  titluri de stat Fidelis, dar si de revitalizarea segmentului de obligatiuni corporative. Privind evolutia listarilor de actiuni si obligatiuni, la nivelul BVB au fost listate 163 de instrumente financiare in ultimii cinci ani in valoare cumulata de 8 miliarde euro.

Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: „Opt  milioane de romani vor putea beneficia de listarea Hidroelectrica prin intermediul participatiilor care vor detinute de fondurile de pensii private si o numeroasa comunitate investitionala va putea investi direct in companie, beneficiind astfel de toate avantajele unei societati listate la cota bursei. Reputatia Hidroelectrica si dimensiunea foarte mare anticipata a tranzactiei arata ca bursa locala a atins un nivel ridicat de maturitate si atractivitate. Succesul unei oferte de dimensiunea Hidroelectrica va contribui semnificativ la cresterea increderii antreprenorilor locali si a investitorilor in potentialul pietei de capital. Listarea la bursa deschide noi oportunitati, inclusiv pentru romanii care doresc sa cumpere si sa detina actiuni la una dintre companiile strategice ale Romaniei”.

Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: „IPO-ul istoric al Hidroelectrica va fi cel mai important eveniment din perioada urmatoare pentru Romania din punct de vedere economic si al capitalului de imagine pe care il putem consolida in randul marilor investitori internationali. Listarea la bursa a companiei Hidroelectrica va fi posibila dupa incheierea cu succes a celui mai mare IPO realizat vreodata in Romania si va fi unul dintre cele mai mari IPO-uri realizate la nivel global in aceasta perioada. Este o tranzactie foarte importanta pentru Romania cu implicatii semnificative, inclusiv in ceea ce priveste promovarea de catre MSCI la statutul de Piata Emergenta, si credem cu tarie in succesul acestei listari”.

In ultimii 5 ani, piata de capital din Romania a supraperformat prin comparatie cu o serie de indici reprezentativi dupa ce companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor cresteri de peste 100%, exprimate in moneda unica europeana. Evolutia pozitiva a pietei de capital din primele cinci luni din 2023 an vine dupa un an 2022 marcat de volatilitate si incertitudini. La nivelul pietei de capital romanesti s-au inregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totala de tranzactionare, lichiditate medie zilnica si numar de tranzactii. Astfel, Bursa de Valori Bucuresti a atins un nou record in 2022 in ceea ce priveste valoarea totala de tranzactionare realizata pe toate pietele cu toate tipurile de instrumente financiare dupa ce tranzactiile totale au depasit 24 miliarde lei, in crestere cu 11% fata de nivelul din 2021. Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnica de tranzactionare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piata Reglementata (PR) si Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) a crescut cu 11% si a ajuns la 95,6 milioane lei. Investitorii au realizat in 2022 un nou record in ceea ce priveste numarul de tranzactii cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate pietele: peste 1,67 milioane de tranzactii. In acelasi timp, incertitudinile internationale au condus la scaderi ale pietei, de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut.