sâmbătă | 20 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


Romanii au investit 1.4 miliarde lei in prima oferta din 2021 pentru titluri de stat pentru populatie derulata de Ministerul Finantelor la Bursa de Valori Bucuresti

25.03.2021

  • Ministerul Finantelor (MF) a atras 709,5 milioane lei si 140,5 milioane euro prin oferta de vanzare de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS) derulata in luna martie 2021 pe piata de capital.
  • Valoarea totala a celor trei runde de finantare prin titluri de stat FIDELIS derulate in ultimele noua luni de Ministerul Finantelor a ajuns la 6,1 miliarde lei (aproape 1,3 miliarde euro).
  • Titlurile de stat pot fi tranzactionate la BVB incepand de joi, 25 martie, in mod transparent, prin intermediarii autorizati.

 

Ministerul Finantelor (MF) a atras 709,5 milioane lei si, respectiv, 140,5 milioane euro, (valori insumand 1,4 miliarde lei – 286 milioane euro) prin prima oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS) derulata in acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Astfel, valoarea celor trei runde de finantare derulate in ultimele noua luni la BVB de catre Ministerul Finantelor a urcat 6,1 miliarde lei – aproape 1,3 miliarde euro.

„Sumele atrase de la investitori prin aceasta emisiune au ca fundament increderea acestora in titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor si arata deschiderea persoanelor fizice catre diversificarea instrumentelor de economisire si chiar de tranzactionare ulterioara apeland la mecanismele pietei de capital. Statisticile emisiunii arata ca partenerii nostri in implementarea acestui proiect fac eforturi sustinute pentru atragerea de noi investitori cu prilejul fiecarei emisiuni.  Consideram un succes si aceasta editie Fidelis, cu un volum total atras de cca 1,4 miliarde lei, chiar si in contextul oferirii unor dobanzi ajustate si corelate cu evolutia randamentelor titlurilor de stat pe piata interbancara, comparativ cu emisiunile anterioare. Intentionam sa continuam acest proiect cu o frecventa trimestriala”, a declarat Ministrul Finantelor, Alexandru Nazare.

„Intr-o perioada in care vedem ca depozitele populatiei continua sa creasca, ajungand la 260 miliarde lei, si, concomitent, dobanzile practicate la depozite sunt scazute, investitia in titlurile de stat este o alternativa buna pentru romanii care isi doresc un randament mai bun pentru banii lor, dar inca nu au inceput sa investeasca si in actiuni. Pe de alta parte, vedem ca asteptarile inflationiste indica o continuare a perioadei dobanzilor modeste, ceea ce inseamna ca din ce in ce mai multi romani vor trebui sa caute plasamente mai rentabile pentru banii lor. Bursa le ofera acestora o paleta diversificata de astfel de plasamente si cu grad divers de risc. Astfel, investitorii au la dispozitie titlurile de stat, considerate cu un risc foarte redus, actiuni, cu un grad de risc ceva mai ridicat, dar cu randamente mai mari, si chiar si produse structurate, care au un grad de risc ridicat, dar si ofera posibilitatea unor castiguri consistente. Vedem ca piata de capital din Romania a devenit mai agila si investitorii sunt mai atenti la oportunitatile care vin pe piata, dispun de capital si fructifica oportunitatile. Acest dinamism a dus si la cresterea rapida a preturilor, care au propulsat recent indicele de referinta al BVB, BET, la noi maxime istorice”, a afirmat Presedintele Consiliului de Administratie al BVB, Radu Hanga.

„Ne dorim sa le oferim investitorilor o gama cat mai ampla de instrumente pentru a-si putea administra portofoliile cat mai eficient si, totodata, pentru a face cat mai facil procesul investitional, de la deschiderea de cont pana la plata impozitelor. Astfel, lucram cu stakeholderii pietei de capital, cu autoritatile, si mai ales cu Ministerul Finantelor pentru gasirea celor mai bune solutii. In ceea ce priveste accesul noilor investitori la piata, impreuna cu colegii de la Depozitarul Central suntem in curs de pregatire a unei solutii tehnologice pentru profilarea clientilor la deschiderea online a conturilor de investitii, pe care sa o oferim brokerilor, pentru ca ei sunt interfata noastra cu investitorii. Vedem ca numarul de investitori este in continua crestere, numai anul trecut intrand in piata peste 12.000 de investitori, ceea ce a ridicat numarul de conturi la 66.000. Totodata, vedem propuneri de dividende importante la unele companii, ceea ce atrage si mai mult interesul investitorilor asupra pietei de capital. Un rol important in diversificarea gamei de instrumente financiare disponibile la tranzactionare il va juca Contrapartea Centrala, care va permite lansarea unor noi instrumente care vor conecta piata de capital cu piata de energie, in primul rand, una dintre cele mai importante din Romania”, a spus Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

Oferta primara de vanzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediata de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager si Intermediar) si Banca Transilvania (Grup de Distributie) si Banca Comerciala Romana si BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumparate si prin 8 participanti eligibili.

„Putem spune ca asistam deja la inceputul unui proces de maturitate a investitiilor in titluri de stat listate la BVB, intrucat clientii se obisnuiesc sa detina acest instrument si sunt in continuare interesati de noile emisiuni. Ne asteptam ca participarea in urmatoarele transe sa devina un tipar de plasament atat pentru investitorul de retail care cauta solutii alternative de economisire cu randamente superioare, dar si pentru investitorul activ care doreste sa beneficieze de fluctuatiile de pret. In 2021 volumele tranzactionate pe segmentul principal pentru obligatiuni au fost comparabile cu cele de pe actiuni, ceea ce ne demonstreaza ca interesul este crescut si aceasta oportunitate deschide usa pentru mai multi investitori de retail la BVB”, a declarat Daniela Secara, Directorul General al BT Capital Partners.

„Ne bucuram ca putem contribui direct la eforturile Ministerului Finantelor de a asigura resurse de finantare solide intr-o perioada plina de provocari. Transele succesive de emisiuni de titluri de stat Fidelis creeaza oportunitati de investitii pentru toti clientii aflati in cautarea unor alternative atractive de economii si investitii. Piata financiara locala devine din ce in ce mai matura si clientii din ce in ce mai educati financiar. Ne bucuram pentru rezultatele muncii consortiului si ramanem dedicati misiunii noastre de a oferi solutii de finantare si investitii inteligente in Romania”, a afirmat Valentin Popovici, Director Executiv Piete Financiare, BCR.

„Dincolo de punerea la dispozitia investitorilor de retail a unui instrument cu lichiditate ridicata care lipsea la BVB, emisiunile succesive de titluri de stat ale Ministerului Finantelor in cadrul programului Fidelis reprezinta un reper pentru alternativele de plasament cu grad de risc mai ridicat. Emisiunile Fidelis incurajeaza treptat micii investitori care pana in prezent nu au fost activi la BVB sa ia in timp expunere si pe piata de actiuni, contribuind la dezvoltarea pe baze sanatoase a pietei financiare locale”, a declarat Irina Neacsu, Director Executiv Corporate Finance, BRD – Groupe Societe Generale.

In cadrul celei de-a treia oferte, derulata in perioada 1 – 19 martie, romanii au plasat aproape 8.700 de ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro. Oferta a cuprins titluri de stat in lei cu maturitati de unu, respectiv trei ani, si o emisiune in euro, cu scadenta la cinci ani.

Caracteristicile titlurilor de stat sunt prezentate in tabelul de mai jos:

Emisiune
(simbol bursier si ISIN)

Valoarea emisiunii

Numar de obligatiuni

Valoare nominala

Dobanda

Data emiterii

Maturitate

R2203A
ISIN ROOREDJL6FK8

 RON

3.856.309

100 RON

2,85% p.a.

24 martie  2021

24 martie  2022

R2403A
ISIN ROL2HKIVYIW5

 RON

3.238.623

100 RON

3,1% p.a.

24 martie  2021

24 martie  2024

R2603AE
ISIN ROVJSKSV4CU2

 EUR

1.405.172

100 EUR

1,55% p.a.

24 martie  2021

24 martie  2026

 

Titlurile de stat au intrat la tranzactionare la BVB, joi, 25 martie, si pot fi cumparate sau vandute in mod transparent in orice moment prin intermediarii autorizati.

Subscrierea initiala a titlurilor nu a fost comisionata de catre intermediari, iar veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. In emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta de peste 18 ani pana la data inchiderii ofertei, inclusiv.

 

 

Informatii utile despre titlurile de stat FIDELIS – intrebari si raspunsuri

 

Unde gasesc titlurile pe care le-am cumparat in oferta? 
Daca au fost subscrise printr-o banca sau societate de brokeraj, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare, titlurile de stat sunt inregistrate in evidentele Depozitarului Central in numele detinatorului. In cazul in care titlurile de stat au fost cumparate in baza unui contract de prestari servicii de investitii financiare, printr-o banca sau societate de brokeraj autorizata sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti, titlurile de stat sunt in contul de tranzactionare al detinatorului.

 

Ce fac cu titlurile de stat?
cestea pot fi pastrate pana la maturitate sau detinatorii le pot vinde sau pot sa cumpere si altele in orice sedinta de tranzactionare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizati (banca sau societate de brokeraj) sa tranzactioneze la BVB.
Daca detinatorii doresc sa pastreze titlurile de stat, acestia au doua optiuni:

  • Vor primi dobanda anual, iar la maturitate li se va returna principalul intr-un cont bancar transmis Depozitarului Central, in cazul in care subscrierea a fost facuta printr-o banca sau societate de brokeraj, fara a semna un contract de prestari servicii de investitii financiare.
  • Pot deschide un cont de tranzactionare la o banca sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestari servicii de investitii financiare si pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central in acest cont de tranzactionare. In acest caz detinatorii vor avea titlurile de stat in contul de investitii in care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

 

Cum pot sa vand sau sa mai cumpar titluri de stat dupa ce oferta s-a incheiat?
Tranzactiile la BVB au loc intre cumparatori si vanzatori prin intermediul platformei de tranzactionare. Pentru a putea cumpara sau vinde, investitorii trebuie sa aiba un cont de tranzactionare la o banca sau societate de brokeraj. Oricine detinator de titluri de stat FIDELIS poate tranzactiona titlurile de stat incepand cu data de 25 martie 2021. Lista intermediarilor autorizati sa tranzactioneze la BVB este disponibila AICI.

 

Unde pot vedea pretul curent al titlurilor?
Pretul poate fi verificat in orice moment pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, www.bvb.ro, introducand simbolurile de mai jos in casuta de [ Cautare ] de pe pagina principala:

R2203A – pentru titlurile de stat in lei cu maturitate de 1 ani
R2403A – pentru titlurile de stat in lei cu maturitate de 3 ani
R2603AE – pentru titlurile de stat in euro cu maturitate de 5 ani.