joi | 28 martie, 2024 |

05.03.2019

CFA Society Romania, membra a CFA Institute (SUA) – asociatia profesionistilor din sectorul investitiilor, a organizat, in anul universitar 2018 – 2019, etapa nationala a competitiei „CFA Institute Research Challenge”, eveniment aflat la a 7-a editie.

Dupa o competitie stransa intre sapte echipe de studenti apartinand universitatilor din Romania si Republica Moldova, castigatoare in acest an a fost desemnata echipa Facultatii de Finante Banci si Burse de Valori din cadrul ASE Bucuresti (FABBV). Echipa a fost formata din studentii Andreea Solomon, Robert Grecu, Luca Nicolae si Alexandru Zarnoeanu, indrumati de Anamaria Ciobanu in calitate de profesor coordonator si de mentorul Andreea Mladin, CFA, voluntar si membra a Asociatiei CFA Romania.

Competitia locala “CFA Institute Research Challenge” a fost coordonata de Andreea Nica, CFA si Mugur Popescu, CFA – membrii ai Consiliului Director al Asociatiei CFA Romania.

Mugur Popescu, CFA subliniaza faptul ca: “Rapoartele si prezentarile sunt din ce in ce mai elaborate de la an la an, ceea ce ne da dovada ca exista multi studenti talentati, care au nevoie de astfel de oportunitati sa invete de la practicieni si sa aplice cunostintele dobandite in facultate. Suntem recunoscatori profesorilor coordonatori si voluntarilor Asociatiei CFA Romania, care dedica timpul personal pentru pregatirea studentilor si cresterea prestigiului universitatilor. Tinem pumnii stransi pentru echipa locala, careia ii dorim sa reprezinte cu succes Romania la faza regionala si sa se califice pentru etapa finala.”

Andreea Nica, CFA precizeaza: “Industria de management al investitiilor continua sa evolueze in Romania, iar generatia Y, millennials, prezinta, potrivit unui studiu din 2018 al CFA Institute, particularitati care vor defini industria financiara atat din perspectiva angajatilor, cat si din perspectiva investitorilor. In deceniile care urmeaza, generatia Y va mosteni 40 trilioane de dolari si o industrie financiara care a intrat intr-o era a fintech si a investitiilor responsabile. Asociatia CFA Romania impreuna cu mediul universitar, companiile listate si sectorul financiar contribuie la construirea unei generatii puternice de profesionisti care au valori diferite, beneficiaza de interconexiune digitala si s-au maturizat intr-o economie post-criza. Prin intermediul competitiei CFA Research Challenge ne dorim ca studentii din Romania sa beneficieze de tot suportul pentru a fi pregatiti sa intre in industrie si sa o adapteze noilor realitati financiare, economice si sociale.”

“Ne bucuram ca Bursa de Valori Bucuresti, in calitate de companie listata, a atras interesul studentilor din competitie. A fi operator de piata si sistem, dar si companie listata in acelasi timp nu este usor, acest lucru cu siguranta necesitand o analiza detaliata si o munca asidua din partea studentilor pentru realizarea rapoartelor de companie. In anul in care Bursa lucreaza la proiecte strategice de infrastructura si crestere a lichiditatii, si in care MIFID2 a adus o noua paradigma in activitatea de research, le multumim echipelor participante in concurs pentru ca au ales BVB si CFA Institute pentru sustinerea CFA Research Challenge.” a declarat Adrian Tanase, CFA, Director General al Bursei de Valori Bucuresti.

Echipa studentilor de la FABBV din cadrul ASE Bucuresti va participa la faza regionala a competitiei “CFA Institute Research Challenge” care se va desfasura in 10-11 aprilie la Zurich in Elvetia si, daca se califica, va merge in finala globala care va avea loc pe 25 aprilie in New York, SUA. La competitia globala participa peste 1.000 de universitati din peste 75 de tari.

Competitia “CFA Institute Research Challenge” s-a desfasurat cu suportul si sustinerea CFA Institute si Kaplan.

Despre CFA Society Romania

CFA Society Romania este asociatia membra a CFA Institute si totodata asociatia locala a profesionistilor in investitii, care are in componenta peste 230 membri, majoritatea fiind detinatori ai titlului CFA. Obiectivul principal al asociatiei este de a sprijini dezvoltarea pietei financiare, de a implementa excelenta profesionala si etica in sectorul financiar romanesc.

Despre Competitia “CFA Institute Research Challenge”

„CFA Institute Research Challenge” este o competitie a celor mai prestigioase scoli de business internationale, tematica fiind extrasa din curricula programului CFA, curricula considerata cel mai inalt standard profesional in analiza investitionala si cercetarea economica.

Programul competitiei se adreseaza celor mai reprezentative studii de caz, pregatite de catre o echipa de studenti, coordonata de catre un mentor, detinator al titlului de CFA si un profesor care activeaza in Universitatea/Facultatea participanta.

Studiul de caz prezentat in cadrul concursului, etapa nationala, trebuie sa aiba un numar limitat de informatii si a fost prezentat succint unui juriu format din reprezentanti ai Asociatiei CFA Romania.

Cea mai buna prezentare si studiu de caz ofera posibilitatea calificarii in etapele urmatoare la nivel international ale competitiei „CFA Institute Research Challenge”.

Competitia se desfasoara anual sub auspiciile CFA Institute si urmeaza cele mai bune practici profesionale in cercetarea si analiza investitionala asa cum sunt ele cuprinse in portofoliul de cunostinte profesionale al programului CFA.

Echipele de studenti participanti la competitie au avut oportunitatea sa isi dezvolte si sa isi exerseze capacitatea de realizare si prezentare a unui raport propriu de cercetare si analiza investitionala, in fata unei audiente cu abilitati academice si profesionale. De asemenea, echipa castigatoare participa la etapa internationala a competitiei.

Contact media: Florentina Almajanu, office@cfaromania.ro

Despre Bursa de Valori Bucuresti

Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cea mai importanta institutie a pietei locale de capital, organizeaza si administreaza piete reglementate de instrumente financiare in conformitate cu standardele europene. BVB a devenit o societate pe actiuni in 2005 si este listata pe propria piata incepand cu iunie 2010.

BVB face parte din indicele BET, indicele blue-chip al pietei de capital din Romania. Cu toate acestea, compania face parte din alti indici sau indicatori locali care urmaresc tendinta burselor listate la nivel global, cum ar fi FTSE / Mondo Visione Exchanges or Dow Jones Global Exchanges.

Bursa de Valori Bucuresti ofera o alternativa de finantare atat pentru companiile mature, care pot atrage capital prin intermediul pietei principale, cat si pentru start-up-uri si IMM-uri pentru care a fost creata piata AeRO. In anii 2017 si 2018, IPO-urile cu titluri de capital au totalizat 312,2 milioane euro, in timp ce 14 emisiuni de obligatiuni au atins valoarea de 2,40 miliarde euro.

Conform revizuirii FTSE Russell din septembrie 2018, piata de capital din Romania a fost mentinuta pe lista de monitorizare a tarilor pentru o eventuala reclasificare de la statutul de Piata de Frontiera la cel de Piata Emergenta Secundara si este cu un pas mai aproape de obtinerea acestei clasificari (din punct de vedere al lichiditatii). Romania a fost adaugata pe aceasta lista de monitorizare in septembrie 2016. Criteriul Lichiditate – “lichiditate de piata suficienta pentru a sustine investitiile globale semnificative” este singurul criteriu esential necesar pentru atingerea statutului de Piata Emergenta Secundara. Acest criteriu a fost ridicat cu o treapta in cadrul acestei evaluari si va fi reevaluat la revizuirea intermediara din martie 2019. FTSE Russell recunoaste eforturile Bursei de Valori Bucuresti de a aduce IPO-uri pe piata si de a imbunatati nivelul de lichiditate.

Contact media: Florin Cepraga, florin.cepraga@bvb.ro