joi | 28 martie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Prima emisiune de obligatiuni Restart Energy One s-a listat la bursa

21.04.2021

• Prima emisiune de obligatiuni a furnizorului de energie electrica si de gaze naturale, Restart Energy One, a debutat astazi la bursa sub simbolul bursier REO26
  • Obligatiunile sunt primele convertibile in actiuni admise la tranzactionare pe Sistemul Multilateral de Trazactionare al bursei
  • Fondurile obtinute in urma plasamentului privat vor fi folosite pentru dezvoltarea si achizitia de active de productie a energiei regenerabile
  • Este a 9-a emisiune de obligatiuni corporative listata de la inceputul acestui an, alaturi de cele 6 companii noi care au venit la bursa si 3 emisiuni de titluri de stat

Furnizorul de energie electrica si gaze naturale, Restart Energy One, a listat astazi, 21 aprilie, prima sa emisiune de obligatiuni corporative la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT), sub simbolul REO26. Obligatiunile sunt primele convertibile in actiuni admise la tranzactionare pe SMT-ul bursei, iar fondurile obtinute in urma plasamentului privat derulat la inceputul acestui an vor fi folosite pentru dezvoltarea si achizitia de active de productie a energiei regenerabile.

„Bursa de Valori Bucuresti este aici sa sustina planurile de dezvoltare ale companiilor din domeniul energiei, precum si din alte domenii esentiale ale economiei romanesti. Bursa este locul potrivit pentru echipele cu viziune si companiile cu planuri de crestere, pentru care au nevoie de resurse financiare. Succesul acestei emisiuni de obligatiuni si al celorlalte emisiuni care au intrat la tranzactionare in ultimii doi ani si jumatate demonstreaza deschiderea si capacitatea pietei locale de capital de a sustine business-urile romanesti, din domenii cat mai diverse”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Restart Energy One (REO) este un furnizor independent de energie electrica si gaze naturale, cu capital 100% romanesc, infiintat in 2015 la Timisoara. Compania are operatiuni in Romania si Serbia si, incepand cu 2021, intentioneaza sa se dezvolte pe mai multe piete europene, incluzand Germania si Spania. REO a devenit in cativa ani de la infiintare furnizorul independent numarul unu pe piata consumatorilor casnici de gaze naturale din Romania, dupa numarul de locuri de consum, respectiv al doilea furnizor in topul furnizorilor independenti de energie electrica pentru consumatori casnici, dupa acelasi criteriu. Principalii clienti ai companiei sunt consumatori mici si mijlocii de energie electrica si gaze naturale, casnici si non-casnici, cuprinzand gospodarii, intreprinderi mici si mijlocii, microintreprinderi, dar si clienti industriali.

„Pentru Restart Energy One, increderea acordata de investitori in subscrierea primei sale emisiuni de obligatiuni este onoranta si confirma directia sanatoasa in care merge compania. Astazi, prin listarea acestor obligatiuni incheiem un prim capitol al intrarii noastre pe piata de capital. Planurile de viitor ale companiei includ o prezenta mult mai puternica pe Bursa de Valori Bucuresti, pe care o vedem ca un partener puternic, care ne va sprijini in executarea strategiei noastre de business, atat la nivel national cat si la nivel regional”, a declarat Armand Domuta, Director General Restart Energy One.

Compania furnizeaza un volum anual de aproximativ 145.000 MWh, sub 1% din totalul volumului distribuit pe piata romaneasca. Energia este achizitionata de pe piata interna si externa. Incepand cu 2020, Restart Energy One s-a reorientat spre productia de energie electrica regenerabila prin dezvoltarea si operarea de unitati proprii de productie, in principal de tipul parcurilor solare. Compania si-a propus ca pana la finalul lui 2025 sa dezvolte si sa integreze segmentul de upstream al companiei cu proiecte de energie regenerabila de 500 MW. Compania intentioneaza sa cumpere sau sa dezvolte proiecte de 100 MW anual, incluzand domeniile solar, eolian, biogaz, biomasa si cel al energiei geotermale. Prima etapa in realizarea acestui obiectiv presupune dezvoltarea a 45 MW si achizitia a 30 MW operationali, iar finantarea prin bursa vine sa sprijine acest obiectiv, alaturi de imprumuturile bancare si resursele atrase din zona de private equity.

Emisiunea de obligatiuni REO26 are o valoare totala de 16,36 milioane lei, cuprinde 163.612 de obligatiuni, cu o valoare nominala de 100 lei/obligatiune, cu maturitate de 5 ani si o rata anuala a cuponului de 9% platibila semestrial. Obligatiunile sunt convertibile incepand cu anul 2024 si pot fi rascumparate anticipat incepand cu anul al treilea al imprumutului obligatar. Compania a derulat in februarie anul acesta un plasament privat cu sprijinul Goldring, Consultantul Autorizat care a asistat si admiterea la tranzactionare a obligatiunilor pe SMT-ul BVB.

„Este timpul ca energia verde sa fie mai prezenta intre oportunitatile investitionale de la BVB, iar investitorii sa poata include si criterii de tip ESG in rationamentul de constructie a portofoliilor de investitii. Restart Energy One a demonstrat ca are viziune si stie cum sa transforme capitalul in profitabilitate economica dar si in valoare adaugata pentru mediu. Mai ales in contextul in care proiectele de eficienta energetica si energie verde vor fi intensiv sustinute in urmatorii ani prin Pactul Verde European care va aloca 1.000 miliarde de euro pentru astfel de programe, perspectiva acestui sector este mai mult decat promitatoare. Ne bucuram ca am intermediat lansarea primei emisiuni de obligatiuni convertibile pe SMT, ne incanta ca fondurile atrase sunt pentru energie verde si asteptam cu nerabdare sa listam actiunile Restart Energy”, a declarat Virgil Zahan, Director General Goldring.

Restart Energy One a inregistrat in 2019 o cifra de afaceri de 128,5 milioane lei, o crestere de 46,37% fata de nivelul din 2018. Din totalul cifrei de afaceri din 2019, 65% reprezinta veniturile din furnizarea energiei electrice, 16% sunt venituri din furnizarea de gaze naturale, 18% reprezinta venituri din activitatea de trading a energiei, iar 1% alte venituri. In ultimul trimestru al anului trecut, numarul de locuri de consum pentru care compania furnizeaza energie electrica a crescut fata de trimestrul anterior cu 11,2%, respectiv cu 3000 de locuri.

Evenimentul dedicat listarii obligatiunilor Restart Energy One poate fi urmarit AICI.