joi | 28 martie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Comunicate de presa


Pretul actiunilor Transgaz a crescut cu 55 de procente dupa 10 ani de la listarea la Bursa de Valori Bucuresti. Compania anunta investitii de 1.6 miliarde de euro

06.02.2018

  • Ion Sterian, director general Transgaz: Avem proiecte de investitii de peste 1,6 miliarde de euro care, odata finalizate, vor face din Transgaz una dintre primele patru companii din Europa in domeniul energetic
  • Dumitru Chirita, presedinte ANRE: Proiectul BRUA si interconectarea cu Republica Moldova pot fi garantia ca Romania reprezinta un pol de stabilitate energetica
  • Lucian Anghel, presedinte BVB: Ne dorim sa vedem pe bursa cat mai multe companii de talia Transgaz capabile sa devina lideri regionali. Pentru a sprijini dezvoltarea companiilor romanesti, Guvernul poate solicita UE o facilitate din fonduri europene pentru acoperirea a 50% din costul listarii pe bursa
  • Adrian Tanase, CEO BVB: Compania la care actionar majoritar este statul roman valoreaza acum aproape 5 miliarde de lei, cu 55% mai mult decat in urma cu 10 ani. Transgaz ilustreaza concret modul in care statul isi poate majora avutia prin listarea pe bursa a companiilor din portofoliu
  • Viorel Stefan, vicepremier: Listarea la bursa reprezinta un mecanism eficient de transparenta si raportare, un vot de incredere dat managementului companiei pentru a demonstra capacitatea acestuia de a performa

 

Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale Transgaz SA, simbol bursier TGN, are in plan investitii totale de 1,62 miliarde de euro in perioada 2017-2026, a anuntat directorul general al companiei, Ion Sterian, intr-o conferinta gazduita de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cu prilejul aniversarii unui deceniu de la listarea Transgaz pe piata principala a BVB.

„Transgaz este angrenata acest moment in sapte mari proiecte de gazoducte si alte doua proiecte strategice care vor transforma compania intr-o multinationala la nivel european. Avem proiecte de investitii de peste 1,6 miliarde de euro care, odata finalizate, vor face din Transgaz una dintre primele patru companii din Europa in domeniul energetic,” a declarat Sterian.

In opinia presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), proiectele Transgaz pot face din Romania un pol de stabilitate energetica in regiune. „Proiectul BRUA si interconectarea cu Republica Moldova pot fi garantia ca Romania reprezinta un pol de stabilitate energetica si un un furnizor de dezvoltare economica si sociala. Imi doresc ca gazele din Marea Neagra sa fie folosite cu prioritate in Romania, sa reprezinte o oportunitate pentru dezvoltare si sa aduca valoare adaugata in ceea ce inseamna consumul de gaze in zona industriala,” a spus presedintele ANRE, Dumitru Chirita.

„Ne dorim sa vedem pe bursa cat mai multe companii de talia Transgaz capabile sa atraga investitii si fonduri europene semnificative astfel incat sa ajunga sa se dezvolte si sa devina lideri regionali. Pentru a sprijini companiile romanesti, Guvernul poate solicita UE o facilitate pentru acoperirea din fonduri europene a 50% din costul listarii pe bursa, similar cu ce se intampla deja in UE, ceea ce ar conferi un sprijin suplimentar pentru companii care astfel ar avea acces mai usor la capital, si-ar finanta dezvoltarea activitatii, ar genera investitii si locuri de munca, iar toate aceste lucruri se vor transfera in bunastare pentru romani,” a declarat Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Transgaz poate fi un exemplu si pentru alte companii de stat sa ajunga sa fie listate pe bursa. „Compania Transgaz, la care actionar majoritar este statul roman, valoreaza acum aproape 5 miliarde de lei, cu 55% mai mult in urma cu 10 ani. Transgaz ilustreaza concret modul in care statul isi poate majora avutia prin listarea pe bursa a companiilor din portofoliu,” a spus Adrian Tanase, CEO al BVB.

Vicepremierul Viorel Stefan a subliniat, de asemenea, importanta listarii companiilor. „Listarea la bursa reprezinta pentru orice companie o importanta alternativa de finantare, un mecanism eficient de transparenta si raportare, un vot de incredere dat managementului companiei pentru a demonstra capacitatea acestui de a performa. Ii doresc actiunii TGN inca un deceniu de performanta,” a sustinut Stefan, la evenimentul in care Transgaz a celebrat 10 ani de prezenta la BVB.

Nu doar statul a avut de castigat din cresterea pretului actiunilor, ci si investitorii care au cumparat actiuni. „Daca luam in calcul si dividendele, cine ar fi cumparat actiuni Transgaz in 2008, in momentul listarii, ar fi avut azi un randament total de peste 140%. Daca investitorii ar fi ales sa reinvesteasca dividendele obtinute in actiuni TGN, randamentul obtinut astazi ar fi fost de 290%,” a adaugat Tanase.

„Actiunea TGN este una de portofoliu, extrem de atractiva datorita obiectului de activitate si pozitiei detinute de companie pe piata energetica, profilului financiar robust si capacitatii Transgaz de a genera venituri stabile si predictibile, precum si politicii atractive de dividende,” a completat Sterian.

Valoarea dividendelor cuvenite actionarilor TGN a depasit 545 milioane de lei in anul financiar 2016, dividendul brut pe actiune ajungand la 46,33 de lei, fiind de aproape cinci ori mai mare fata de 2007, anul dinaintea listarii companiei la BVB.