joi | 28 martie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Ce ar trebui sa stii inainte de inceperea sedintei de tranzactionare

22.02.2017

• Indicele BET inchide sedinta la 8.035 de puncte, cel mai mare nivel de dupa 20 ianuarie 2008
  • Indicele BET-TR urca la 9.925 de puncte, continuand drumul spre 10.000 de puncte
  • Ludwik Sobolewski, CEO al BVB: Romania iese astfel din teritoriul evaluarilor scazute si al activitatii reduse de tranzactionare

Cresterile de doua cifre revin in piata pe masura ce investitorii isi recastiga optimismul datorita situatiei macroeconomice, nivelului dividendelor si rezultatelor financiare pozitive anuntate de companii. Doi dintre cei mai importanti indici ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au crescut cu 13,4% in 8 saptamani. Indicele BET, care include cele mai lichide 10 actiuni ale companiilor listate pe bursa romaneasca, a inchis ziua de miercuri la 8.035 puncte, cel mai inalt nivel inregistrat dupa 20 ianuarie 2008.

„Ca urmare a modernizarii continue a pietei de capital, a deschiderii tot mai mari catre fluxurile internationale de capital, a cresterii atractivitatii pentru investitorii locali, Romania paraseste teritoriul evaluarilor scazute si al activitatii reduse de tranzactionare,” a spus Ludwik Sobolewski, CEO al BVB.

Ceilalti indici ai bursei, BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR si BET-Plus, au inregistrat valori maxime istorice. Indicele BET-TR, care reflecta evolutia celor mai lichide zece actiuni listate la BVB, cuprinse in indicele BET, precum si dividendele distribuite actionarilor de aceste companii, a inchis sedinta de miercuri la 9.925 puncte, cu 13,4% peste valoarea de la finalul anului 2016, continuand drumul spre nivelul de 10.000 de puncte.

„Investitorii sunt acum rasplatiti pentru increderea lor in piata de capital. Faptul ca am depasit in doar opt saptamani nivelul estimat de cei mai optimisti analisti abia pentru finele anului arata o dinamica foarte buna a pietei. Optimismul investitorilor are la baza cel putin trei aspecte: evolutia macroeconomica mult peste cresterea economica la nivelul Uniunii Europene, acordarea de dividende consistente in urma unui an cu rezultate pozitive si perspectiva promovarii la un nou statut al pietei,” a spus Lucian Anghel, presedintele BVB. „Au fost randamente ale dividendelor si cresteri ale pretului actiunilor de aproape 30% in ultimii trei ani, daca ne uitam la indicele BET-TR, la care se adauga aproape 12% in nici doua luni,” a mai spus presedintele BVB.

Romania a inregistrat in 2016 cele mai mare randamente ale dividendelor acordate la nivel international, un trend care se va mentine in 2017, a sustinut Carsten Hesse, EME Equity Strategist in cadrul grupului Berenberg. „Am realizat o analiza si, chiar si intr-un scenariu conservator, castigurile din dividende vor fi de peste 7% in 2017, in timp ce unele companii vor acorda dividende de doua cifre, mai ales ca Guvernul a anuntat ca isi doreste ca minim 90% din profitul companiilor de stat sa fie distribuit sub forma de dividende,” a spus Hesse in cadrul unei conferinte organizata in aceasta luna de BVB. In drumul spre promovarea la statutul de piata emergenta, Romania e din ce in ce mai aproape sa indeplineasca nu doar criteriile FTSE Russell, ci si cele impuse de MSCI.