sâmbătă | 20 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


ALRO S.A. - ALR

Grupul ALRO a inregistrat o cifra de afaceri de 2,51 miliarde RON in 2020

Data Publicare: 26.03.2021 18:08:49

Cod IRIS: 16F06

 

Nr. 21/26.03.2021

 

Catre:    Autoritatea de Supraveghere Financiara

              Bursa de Valori Bucuresti

Raport curent intocmit in conformitate cu prevederile din Legea nr. 24/2017 si Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata

 

Data raportului: 26.03.2021

Denumirea entitatii emitente: Alro S.A.

Sediul social: Slatina, Str. Pitesti, nr.116, Jud. Olt

Numarul de telefon/ fax: 0249 431 901 / 0249 437 500

Codul unic de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului : RO 1515374

Numar de ordine in Registrul Comertului: J28/8/1991

Identificator Unic la Nivel European (EUID): ROONRCJ28/8/1991

Cod LEI: 5493008G6W6SORM2JG98

Capital social subscris si varsat: 356.889.567,5 RON

Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de Valori Bucuresti - Categoria Premium (simbol de piata: ALR)

 

Comunicat de presa 


Grupul ALRO a inregistrat o cifra de afaceri de 2,51 miliarde RON si si-a gestionat eficient operatiunile

in timpul pandemiei

 

       Grupul a implementat un program complex cuprinzand masuri de sanatate, siguranta si anti-criza care i-a permis sa-si mentina toate operatiunile functionale in 2020

 

       ALRO ramane cel mai mare producator de sarma din aluminiu din Europa si unul dintre cei mai mari furnizori pentru piata cablurilor

 

       Refinantarea cu succes finalizata in noiembrie 2020 este o recunoastere a unui model solid de afaceri si ofera stabilitate si predictibilitate in ceea ce priveste costurile financiare pentru perioada urmatoare

 

       Investitiile se axeaza pe proiecte esentiale pentru cresterea eficientei energetice, reducerea costurilor de productie si asigurarea continuitatii operationale. Compania intentioneaza sa implementeze tehnologii de ultima generatie pentru a atinge obiectivele de neutralitate climatica

 

Slatina, 26 martie 2021 - ALRO S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “ALRO”), unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie, anunta astazi rezultatele financiare consolidate si individuale pentru anul 2020. Grupul ALRO a inregistrat o cifra de afaceri de 2,51 miliarde RON, in usoara scadere comparativ cu 2,78 miliarde RON inregistrata in 2019 (ALRO rezultate individuale, 2020: 2,3 miliarde RON fata de 2019: 2,5 miliarde RON). In 2020, Grupul a inregistrat un profit net de 335 milioane RON, comparativ cu o pierdere neta de 67 milioane RON, in 2019 (ALRO rezultate individuale, 2020: profit de 295 milioane RON, comparativ cu o pierdere neta de 153 milioane RON in 2019). In 2020, Grupul s-a confruntat cu un mediu imprevizibil care a inclus consecintele pandemiei si preturi scazute la alumina si aluminiu, dar a reusit sa depaseasca toate aceste provocari si sa raporteze rezultate bune prin implementarea mai multor masuri de reducere a costurilor, imbunatatire a strategiilor de achizitie si de vanzare, aplicand, in acelasi timp, si masuri eficiente si complexe pentru a preveni infectarea angajatilor sai si pentru a asigura siguranta partenerilor sai de afaceri.

 

„Privind inapoi la ceea ce s-a intamplat in 2020, am putea spune ca a fost anul in care ALRO a demonstrat, inca o data, ca este o companie robusta care s-a adaptat foarte rapid si eficient noii realitati si noilor reguli de joc. Suntem mandri sa afirmam ca ALRO a fost una dintre primele companii care a reactionat la efectele COVID-19. Am reusit sa implementam cu promptitudine masuri eficiente si complexe care sa asigure continuitatea operatiunilor Grupului, protejand in acelasi timp sanatatea angajatilor nostri si a familiilor acestora”, a declarat Marian NASTASE, Presedintele Consiliului de Administratie, ALRO. „Ne-am mentinut strategia de dezvoltare a produselor cu valoare adaugata mare si foarte mare si am continuat investitiile esentiale, chiar daca presiunea a fost si mai mare in ceea ce priveste fluxurile de numerar, scaderea cererii si a preturilor aluminiului si a trebuit sa facem fata mai multor restrictii din cauza contextului pandemic. Chiar daca 2020 a fost un an greu, suntem pregatiti sa ne confruntam cu o alta perioada marcata de provocari. Am demonstrat in trecut ca putem profita de toate oportunitatile pietei si ne putem transforma punctele slabe in puncte forte si suntem pregatiti mai mult ca oricand sa actionam la fel si in viitor”, a adaugat Marian NASTASE.

 

COVID-19 si Analiza Pietei

 

In 2020, pretul aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME) a ​​atins o medie 1.704 USD/tona, un nivel mai mic comparativ cu cel inregistrat in 2019 de 1.791 USD/tona. In perioada de carantina, LME a inregistrat un record negativ de 1.422 USD/tona, minimul din ultimii cinci ani. Cu toate acestea, incepand din iunie 2020, pretul aluminiului a inceput sa creasca, atat datorita optimismului fata de disponibilitatea vaccinului COVID-19, cat si datorita unei cereri crescute din partea Chinei. Astfel, pretul aluminiului a depasit 2.000 USD/tona in decembrie 2020, in timp ce stocurile de aluminiu au scazut pana la finalul anului 2020.

 

In ceea ce priveste cererea, primul trimestru al anului 2020 a adus o incetinire semnificativa pentru toate industriile producatoare, din cauza carantinei cauzate de pandemia COVID-19, in timp ce in al doilea trimestru al anului 2020, majoritatea tarilor europene au inceput sa reduca restrictiile impuse asupra circulatiei si activitatilor comerciale, doar pentru a reveni ulterior la restrictii si chiar la o carantina partiala in al treilea trimestru al anului 2020. Aceasta volatilitate a mediului social si comercial european si international s-a tradus printr-o scadere a livrarilor de produse laminate plate din cauza declinului tuturor industriilor de transport. Cu toate acestea, industria constructiilor a dat semne de imbunatatire, deoarece au fost reluate proiectele deja aprobate inainte de izbucnirea pandemiei in Europa. In plus, masurile anti-dumping impuse de UE asupra mai multor tipuri de produse din aluminiu din China au determinat o crestere a vanzarilor din Europa si atat ALRO, cat si Vimetco Extrusion au profitat de aceasta situatie.

 

ALRO a fost una dintre primele companii care a reactionat la efectele COVID-19 si a reusit sa implementeze cu promptitudine masuri eficiente si complexe care s-au tradus in continuitatea operatiunilor Grupului. Astfel, pe parcursul anului 2020, facilitatile de productie a aluminiului, rafinaria de alumina si mina de bauxita erau pe deplin operationale.

 

Analiza Financiara si Operationala

 

Programul anti-criza implementat la nivelul Grupului incepand cu 2019 si continuat intr-un mod si mai strict in 2020, si-a aratat rezultatele si a compensat partial conditiile de piata nefavorabile determinate de criza COVID-19 care a afectat toate companiile din industria aluminiului. Astfel, in ceea ce priveste numerarul, in 2020, Grupul a reusit sa genereze fluxuri de numerar nete pozitive, din activitatile operationale, de 323 milioane RON, de trei ori mai mari decat cele raportate in perioada similara a anului 2019, in principal datorita incasarii, in septembrie 2020, a compensatiilor in conformitate cu Schema de Tranzactionare a emisiilor din UE (ETS) aferente anului financiar 2019 si vanzarii certificatelor de emisii pe de o parte, si pe de alta parte, ca urmare a efectelor pozitive ale masurilor anti-criza si de optimizare a stocurilor, puse in aplicare pe tot parcursul anului 2020. Mai mult, un obiectiv-cheie in 2020 a fost pastrarea numerarului avand in vedere efectele negative potentiale ale pandemiei COVID-19. Investitiile au fost incetinite, mentinandu-se cele strategice, iar cele amanate initial sunt deja prioritare pe agenda conducerii Grupului. In plus, refinantarea cu succes a facilitatilor de capital de lucru ale Companiei a fost finalizata in noiembrie 2020 si acest nou angajament al bancilor pentru inca trei ani arata recunoasterea unui model solid de afaceri si ofera stabilitate si predictibilitate in ceea ce priveste costurile financiare pentru perioada urmatoare. Astfel, Compania intentioneaza sa implementeze tehnologii de ultima generatie pentru a atinge obiectivele de neutralitate climatica.

 

In ceea ce priveste vanzarile Grupului de produse primare din aluminiu catre terti, volumul acestora a crescut cu aproape 1% in 2020, pana la 127.550 tone fata de 126.565 tone, in aceeasi perioada a anului 2019, in principal datorita vanzarilor de sarma, deoarece ALRO este cel mai mare producator de sarma din aluminiu in Europa, fiind unul dintre principalii furnizori pe piata cablurilor. Volumul vanzarilor de produse prelucrate din aluminiu a scazut usor, cu aproape 1% in 2020, comparativ cu 2019. Dintre acestea, volumele produselor laminate plate a scazut cu 6,8% comparativ cu anul precedent, in principal din cauza benzilor (-31,6%), deoarece pandemia a afectat industria mondiala incepand cu T2 cauzand probleme logistice care s-au tradus in continuare printr-o activitate mai redusa pentru clienti. Cu toate acestea, in ciuda efectelor negative ale pandemiei, vanzarile de produse extrudate au crescut cu 21,7% comparativ cu anul 2019, in principal datorita livrarilor de profile catre piata panourilor solare.

 

De asemenea, in 2020, Grupul si-a continuat principalul proiect de investitii, AP12LE („Aluminium Pechiney 12 Low Energy”) modernizand, in cursul anului, 53 de cuve cu aceasta tehnologie noua. Finalizarea acestui proiect va ajuta ALRO sa se numere printre primii 10 cei mai eficienti producatori de aluminiu din intreaga lume (cu exceptia Chinei) din perspectiva eficientei energetice pentru zona de electroliza.

 

Presedinte al Consiliului de Administratie                                  Director General

Marian-Daniel Nastase                                                    Gheorghe Dobra

 

 

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:

www.alro.ro

 

Florenta Ghita

Bucuresti

Telefon: +40 744 644 004

E-mail: investor.relations@alro.ro   

 

Note catre editori:

 

Grupul ALRO 

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producatorul de aluminiu, Alum S.A. - producatorul de alumina, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extractie a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producator de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding si de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding  si Bauxite Marketing Ltd - marketing. Avand aceasta structura, Grupul a creat un lant de productie integrat, asigurand materiile prime pentru ALRO.

 

ALRO 

ALRO este o subsidiara a Vimetco N.V., companie globala de aluminiu primar si procesat, integrata pe verticala. ALRO este unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitate, avand o capacitate de productie instalata de 265.000 tpa, 35.000 tpa de aluminiu reciclat si 335.000 tpa de aluminiu turnat.

 

Principalele piete de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeana, dar Compania are exporturi si in SUA si Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calitatii si are certificatele NADCAP si EN 9100 pentru unitatile de productie pentru industria aero, produsele sale respectand standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cat si standardele internationale pentru produsele laminate plate.

 

Incepand cu data de 18 martie 2019, Comitetul Index al Bursei de Valori Bucuresti a aprobat includerea ALRO (codul ALR) in BET, indicele principal al pietei si in BET-TR (indice care include si dividendele distribuite). Actiunile ALRO sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti din octombrie 1997, iar ALRO este prima companie din industria aluminiului prezenta in cei doi indici.

 

Incepand cu data de 16 noiembrie 2020, ALRO este membru al ASI (Aluminium Stewardship Initiative), o asociatie internationala care contribuie la cresterea sustenabilitatii in sectorul global al aluminiului.

 

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.