vineri | 19 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. - BRD

Raport S1 2021

Data Publicare: 03.08.2021 7:47:44

Cod IRIS: 3E445

REZULTATELE GRUPULUI BRD IN SEMESTRUL I 2021:

ACTIVITATE COMERCIALA SOLIDA SI PERFORMANTA FINANCIARA EXCELENTA

 

Comunicat de presa

Bucuresti, 3 august 2021

Principalele tendinte comerciale si indicatori financiari ai BRD Groupe Societe Generale la 30 iunie 2021 la nivel consolidat, in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS):

-       Crestere pe toate liniile

u  productie solida de credite acordate persoanelor fizice, +58% in dinamica anuala si +19% fata de semestrul I 2019

u  performanta remarcabila in activitatea de finantare a companiilor (+23.5% in dinamica anuala si +30% fata de finalul lunii iunie 2019), determinata atat de clientii IMM (+37% in dinamica anuala), cat si de clientii companii mari (+21% in dinamica anuala)

u  participare activa in cadrul programului IMM Invest, cu credite aprobate in valoare de 700 milioane RON in doar 2 luni de la relansarea acestuia

u  adoptarea pe scara tot mai mare a canalelor digitale, numarul de clienti ce utilizeaza activ banca la distanta a crescut cu +19% in dinamica anuala

u  BRD Asset Management a ajuns pe primul loc pe piata in functie de numarul de investitori

-       Venit net bancar mai mare cu 1,7%, de 1.538 milioane RON in semestrul I 2021, beneficiind de o productie solida de credite si de cresterea volumelor tranzactionale, care au compensat efectul ratelor mai mici ale dobanzii de pe piata

-       Evolutia cheltuielilor operationale determinata in mare masura de intensificarea investitiilor IT ce sustin accelerarea planului de digitalizare, in timp ce costurile de personal sunt mentinute sub un control strict

-       Calitate robusta a portofoliului de credite: nivel scazut al ratei creditelor neperformante de 3,3% la finalul lunii iunie 2021; grad de acoperire cu provizioane de 74% la finalul lunii iunie 2021, peste media pietei

-       Crestere substantiala a profitului aferent primei jumatati a anului: +51% in comparatie cu semestrul I 2020, profit net de 626 millioane lei (fata de 415 millioane lei in semestrul I 2020), impulsionata de activitatea comerciala solida si de eliberarea neta aferenta costului riscului.

“Economia Romaniei s-a comportat din nou peste asteptari, PIB-ul revenind deja in primul trimestru al anului 2021 la nivelul anterior pandemiei Covid-19. Situatia sanitara este sub control, vaccinarea progreseaza si autoritatile ridica treptat restrictiile, in pofida unor ingrijorari legate de un al patrulea val al pandemiei.

In prima jumatate a anului, in acest context caracterizat de conditii de afaceri si perceptie mai bune, desi inca marcat de incertitudine, activitatea noastra a accelerat.

Creditele nou-acordate persoanelor fizice au accelerat, inregistrand o crestere de doua cifre comparativ cu nivelul din 2019.

Am continuat sa acompaniem companiile romanesti, ca banca partenera, inclusiv in toate programele guvernamentale lansate pentru a sprijini IMM-urile care se confrunta cu dificultati cauzate de pandemia Covid-19. Astfel, creditarea companiilor a inregistrat o crestere accentuata atat pe segmentul IMM, cat si pe cel al companiilor mari. Mai mult, dupa acordarea, in primul trimestru, a celui mai mare credit verde de pana acum din Romania, ne-am reconfirmat angajamentul pentru finantarea cu impact pozitiv, prin structurarea unui credit ESG de tip “club loan” de 120 milioane EUR, dar si angajarea pentru finantarea unei mari parti din aceasta suma.

In ceea ce priveste depozitele, atentia noastra pentru oferirea de solutii de economisire diversificate a facut ca filiala noastra, BRD Asset Management, sa ocupe primul loc pe piata in privinta numarului de investitori, ea avand peste 100.000 de clienti.

In paralel, adoptia digitala a continuat, cu o crestere de +19% in dinamica anuala a numarului de clienti care utilizeaza in mod activ canale la distanta. Cu obiectivul constant de a imbunatati experienta clientilor nostri, suntem in faza pilot pentru doua initiative strategice esentiale, inrolarea la distanta si creditarea online.

Bazandu-se pe activitatea comerciala dinamica, BRD a obtinut in prima jumatate a anului o performanta financiara solida. Venitul net bancar a crescut, in pofida tendintei descendente continue a ratelor de dobanda de piata. Costurile au fost strict controlate, in timp ce investitiile noastre strategice au fost mentinute. Efectele cumulate ale revenirii economice si ale recuperarilor consistente din portofoliul neperformant s-au tradus prin reluari nete ale costului riscului.

BRD ramane un partener solid si de incredere pentru clientii sai si un actor angajat al economiei romanesti”, a declarat Francois Bloch, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale.

Activitate comerciala solida pe toate liniile

Soldul creditelor (inclusiv leasing) a marcat o performanta solida, crescand cu aproape 9% fata de iunie 2020, pe baza unei cresteri pe toate liniile, sustinuta atat de o productie remarcabila de credite acordate persoanelor fizice, cat si de o activitate foarte dinamica pe segmentul companiilor. Creditele nou acordate persoanelor fizice au crescut cu 58% in dinamica anuala, atat pe segmentul creditelor imobiliare (+52%), cat si pe cel al creditelor de consum (+61%), inregistrand, de asemenea, o crestere de doua cifre comparativ cu nivelul din 2019. Creditarea companiilor a inregistrat o crestere de 24% in dinamica anuala, cresterea importanta pe segmentul IMM, de 37%, fiind sustinuta de programele cu garantie de stat, cu credite aprobate in valoare de 700 milioane RON in cadrul programului IMM Invest, in doar 2 luni de la relansarea acestuia. Performanta remarcabila a activitatii de finantare a companiilor mari, de +21% in dinamica anuala, vine sa consolideze pozitia BRD de partener principal pentru marile corporatii. BRD a continuat sa isi indeplineasca angajamentul de a sprijini tranzitia catre sustenabilitate prin structurarea unui credit ESG de tip “club loan” de 120 milioane EUR.

Depozitele clientilor au continuat sa se consolideze atat pe segmentul retail, cat si pe cel al companiilor, cu un avans total de +12% in dinamica anuala. Cresterea a fost determinata in principal de segmentul companiilor (+20% in dinamica anuala), atat pentru IMM-uri, cat si pentru clientii mari companii, fiecare cu o crestere de doua cifre. Inclinatia crescuta spre economisire declansata de pandemia prelungita     s-a temperat, dar a condus in continuare la constituiri de depozite de la persoane fizice mai mari cu 5,4% in dinamica anuala. Segmentul companiilor mici a contribuit, de asemenea, la avansul depozitelor, cu o crestere consistenta de 18% in dinamica anuala. In plus, se observa o performanta dinamica a activitatii de administrare a activelor, BRD Asset Management ajungand pe primul loc pe piata in functie de numarul de investitori. Activele in administrare au atins 4,94 miliarde RON la finalul lunii iunie 2021, in crestere cu 33% in dinamica anuala, la un nivel superior celui anterior crizei.

Planul de digitalizare accelereaza, BRD extinzand si mai mult functionalitatile YOU BRD pentru a imbunatati experienta clientilor. In plus, versiunea mobila a platformei de e-trading, Anyma Online Trading, este acum disponibila. Creditarea online si inrolarea la distanta, doua etape esentiale ale planului de digitalizare, se afla in faza pilot. Accentul sporit pe accelerarea digitalizarii este vizibil in cresterea cu 19% a numarului de clienti care utilizeaza in mod activ canale la distanta la sfarsitul lunii iunie 2021 si in cresterea rapida a numarului de tranzactii prin canale electronice, +36% in dinamica anuala in semestrul I 2021. Gradul de penetrare digitala pe segmentul companiilor este la un nivel foarte ridicat, 99% din tranzactiile companiilor mari si 96% din tranzactiile IMM-urilor fiind realizate prin canale digitale.

Performanta financiara in continua imbunatatire

Dinamica comerciala inregistrata in prima jumatate a anului s-a reflectat in obtinerea unui set de rezultate financiare bune, venitul net bancar al Grupului BRD atingand 1.538 milioane lei, in crestere cu 1,7% fata de perioada similara a anului 2020. Veniturile nete din dobanzi au fost mai curand reziliente (de 1.013 milioane lei in semestrul I 2021, -2,7% in dinamica anuala) avand in vedere ratele de dobanda de pe piata semnificativ mai mici (media ROBOR la 3 luni de 1,60% in semestrul I 2021 fata de 2,72% in semestrul I 2020), fiind sustinute de efectul pozitiv al cresterii volumelor.

Presiunea asupra veniturilor nete din dobanzi a fost compensata de performanta veniturilor nete din comisioane si a altor categorii de venituri. Veniturile nete din comisioane au inregistrat o crestere puternica de 13,6% in comparatie cu semestrul I 2020, bazandu-se pe cresterea volumului tranzactional al clientilor si pe o activitate dinamica pe piata de capital. Celelalte categorii de venituri au crescut (+6,4% in comparatie cu semestrul I 2020), beneficiind de rezultatul din tranzactionare mai mare si castiguri din reevaluare.

Cheltuielile operationale au totalizat 825 milioane lei in semestrul I 2021 in comparatie cu 800 milioane lei in semestrul I 2020, o evolutie care reflecta cresterea cheltuielilor care nu sunt aferente salariatilor, in special cele IT, si contributia cumulata la Fondul de Garantare a Depozitelor si la Fondul de Rezolutie. Cheltuielile IT au crescut cu 20% in dinamica anuala, determinate de intensificarea investitiilor ce sustin accelerarea transformarii digitale a bancii. Pe de alta parte, cheltuielile de personal s-au redus cu 1,1% in semestrul I 2021 fata de semestrul I 2020, ca urmare a castigurilor de productivitate.

Avand in vedere toate cele de mai sus, indicatorul cost - venit a ramas sub control in comparatie cu perioada similara a anului trecut, atingand 49,7% in semestrul I 2021 fata de 49,1% in semestrul I 2020, excluzand contributia cumulata la Fondul de Garantare a Depozitelor si Fondul de Rezolutie si costurile aferente gestionarii crizei sanitare.

Calitatea portofoliului de credite a ramas robusta, indicatorii riscului de credit aflandu-se la niveluri confortabile. La finalul lunii iunie 2021, rata NPL (la nivelul bancii, creditele neperformante conform definitiei ABE) a fost de 3,3% in scadere usoara fata de nivelul de 3,5% de la finalul lunii iunie 2020, in ciuda modificarilor reglementare (precum noua definitie de neplata) si a iesirilor din moratoriu, consolidand mai departe baza solida de active a bancii si activitatea eficienta de colectare. Rata de acoperire a creditelor neperformante se mentine la un nivel solid, la 74% la finalul lunii iunie 2021 (rata de acoperire a creditelor neperformante a fost de 75% la finalul lunii iunie 2020). Calitatea portofoliului de credite, in ansamblu, s-a reflectat de asemenea si in costul riscului, care a inregistrat o reversare neta de 39 milioane lei in semestrul I 2021 in comparatie cu o cheltuiala de 225 milioane lei in semestrul I 2020, la debutul pandemiei COVID-19. Reversarea neta de privizioane reflecta efectul cumulat al revenirii economice si al recuperarilor consistente aferente portofoliilor neperformante.

In acest context general imbunatatit, profitul net al Grupului BRD a fost de 626 milioane lei in semestrul I 2021 in comparatie cu 415 milioane lei in semestrul I 2020, in crestere cu 50,9% in dinamica anuala, fiind sustinut de o activitate comerciala solida si reversari nete in costul riscului. Rentabilitatea capitalurilor proprii a fost de 12,6% in semestrul I 2021, mai mare cu 2,8 pp in comparatie cu semestrul I 2020.

Nivelul ratei de solvabilitate a ramas ridicat, atingand 29,6% la finalul lunii iunie 2021 (la nivelul Bancii), in comparatie cu 27% la finalul lunii iunie 2020. Aceasta evolutie este in principal rezultatul fondurilor proprii mai mari, ca urmare a incorporarii profitului aferent anului 2020 si cresterii rezervelor din reevaluarea instrumentelor de datorie contabilizate prin alte elemente ale rezultatului global. Valoarea totala a expunerii la risc a crescut, determinata de activitatea de creditare dinamica.

Rezultatele financiare ale Grupului BRD la finalul primelor 6 luni ale anului 2021 sunt disponibile pentru public si investitori pe site-ul web al bancii, www.brd.ro, incepand cu ora 09:00. Copii ale documentelor vor putea fi obtinute, la cerere, gratuit, la sediul central al BRD - Groupe Societe Generale, situat in Bulevardul Ion Mihalache nr. 1-7, sector 1, Bucuresti.

 

(*) pe piata fondurilor deschide de investitii

Nota: Daca nu se mentioneza altfel, toate variatiile sunt in comparatie cu primul semestru al anului 2020 (pentru elementele aferente contului de profit si pierdere) sau finalul lunii iunie 2020 (pentru elementele de bilant).

Rata NPL  si rata de acoperire a expunerilor neperformante sunt la nivel individual

BRD - Groupe Societe Generale opereaza o retea de 541 de unitati. BRD ocupa o pozitie importanta pe piata romaneasca a cardurilor, cu aproximativ 2,33 milioane de carduri si o retea de acceptare de peste 30,000 POS si aproape 1,400 ATM-uri. Activele totale ale bancii erau, la finalul lunii iunie 2021, de 64,8 mld RON.

BRD face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 133.000 de angajati in 61 de tari si peste 30 de milioane de clienti in intreaga lume, in trei activitati-cheie:

·          Retail banking in Franta

·          Retail banking international, Asigurari si Servicii financiare pentru companii

·          Global Banking si Solutii pentru Investitori.

 

www.brd.ro; facebook

Contact media:

Traian Traicu_021 301 61 50_traian.traicu@brd.ro

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.