vineri | 22 septembrie, 2023 |
Starea pietei: DESCHISA

Stiri Piata


BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. - BRD

Raport trim 1 2023

Data Publicare: 12.05.2023 8:28:58

Cod IRIS: 68C18

REZULTATELE GRUPULUI BRD LA FINALUL primului trimestru AL ANULUI 2023:

ACTIVITATE INTENSA DE CREDITARE, IN SPRIJINUL CLIENTILOR SI AL ECONOMIEI ROMANESTI, PERFOrMANTA FINANCIARA RIDICATA

Comunicat de presa

Bucuresti, 12 mai 2023

Evolutia principalelor tendinte comerciale si indicatori financiari ai BRD Groupe Societe Generale la 31 martie 2023, la nivel consolidat, in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS):

Crestere puternica a finantarii proiectelor clientilor nostri persoane fizice si companii

Ø  activitate impresionanta de creditare a companiilor (+28,8% in dinamica anuala), sustinuta atat de IMM-uri (+30,4% an/an), cat si de companii mari (+28,0% in dinamica anuala)

Ø  sprijin activ pentru IMM-uri in cadrul programului IMM Invest Plus, valoarea creditelor nou acordate ajungand la 825 milioane RON in T1 2023, de patru ori mai mare fata de T1 2022

Ø  performanta robusta la nivelul finantarii in leasing (+15,8% fata de aceeasi perioada a anului 2022)

Toate acestea au condus la o crestere de 11,2% a stocului de credite la sfarsitul lunii martie 2023, in comparatie cu sfarsitul lunii martie 2022.

Baza de depozite solida si diversificata

Ø  depozitele clientilor companii mari au crescut cu 22,4% fata de finalul lunii martie 2022

Ø  depozitele retail au crescut cu 3,6% fata de finalul lunii martie 2022

Parcurs digital imbunatatit si progresie a adoptarii digitale

Ø  noi functionalitati integrate in aplicatia de mobile banking You BRD

Ø  numarul utilizatorilor You BRD a ajuns, la 31 martie 2023, la 1,16 milioane, in crestere cu 42% fata de aceeasi perioada a anului 2022

Ø  65% din depozitele noi si 90% din conturile de economii noi au fost deschise direct in YouBRD in primul trimestru al anului 2023

Performanta financiara solida

Ø  dinamica foarte buna a veniturilor, in paralel cu o crestere sub inflatie a nivelului costurilor

Ø  calitate ridicata a portofoliului de credite, cu un cost al riscului limitat si niveluri robuste ale indicatorilor de risc

Ø  profit net de 342 milioane lei, in crestere cu 30% fata de T1 2022, si ROE de 19% in T1 2023

In primele trei luni ale anului, BRD a continuat sa fie un partener activ al clientilor sai si al economiei romanesti. Activitatea de creditare si-a mentinut tendinta crescatoare, cu o majorare importanta a  volumului finantarilor pe segmentul clientilor companii, atat IMM-uri, cat si companii mari, datorita experientei la nivel sectorial si rezultatelor participarii la programul IMM Invest. Pe segmentul retail, activitatea de creditare a fost rezilienta in contextul unei piete in general care incetineste, cu un volum inca ridicat de credite nou acordate persoanelor fizice. BRD este angajata in a contribui material la o economie mai verde, cu un volum total de tranzactii noi care sustin tranzitia spre sustenabilitate de 1,16 miliarde RON in primul trimestru al anului. In plus, BRD isi joaca eficient rolul in intermedierea financiara, distribuind volume semnificative in cadrul programului Fidelis, care contribuie la finantarea bugetului de stat al Romaniei, oferind in acelasi timp clientilor persoane fizice posibilitatea de a-si extinde universul investitional.

Aceasta performanta comerciala dinamica a fost acompaniata de cresterea maturitatii aplicatiei digitale, care ofera functionalitati imbunatatite pentru un numar mai mare de utilizatori, contribuind la satisfactia clientilor, recunoscuta prin imbunatatirea notei acordate in magazinele de aplicatii, care a ajuns la 4,5.

Rezultatele financiare din primul trimestru au reflectat dinamica puternica, cu o crestere ridicata a veniturilor, in timp ce evolutia cheltuielilor de exploatare a fost mentinuta sensibil sub nivelul inflatiei. Costul riscului a fost foarte redus, in timp ce indicatorii de risc au ramas la niveluri robuste, reflectand calitatea ridicata a activelor. Toate acestea s-au tradus printr-o rentabilitate ridicata, profitul net crescand cu 30%, iar ROE atingand 19% in primul trimestru al anului.   

Cu profilul sau puternic, BRD isi continua parcursul de partener de incredere si relevant atat pentru clientii sai, cat si pentru economia romaneasca", a spus Francois Bloch, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale.

O postura comerciala dinamica

Soldul net al creditelor (inclusiv leasing) a ajuns la 38,7 miliarde RON, in crestere puternica, cu 11,2% fata de 31 martie 2022, sustinuta de o activitate intensa de creditare pe segmentul corporate. Pe segmentul retail, productia a ramas rezilienta in ciuda unei dinamici mai slabe a pietei.

Pe segmentul retail, soldul net al creditelor a crescut cu 2,8% fata de anul precedent, evolutie sustinuta atat de clientii persoane fizice, cat si de companiile mici. Productia de credite pentru persoane fizice a ajuns la aproape 1,6 miliarde RON in T1 2023, un nivel rezilient in ciuda unei cereri reduse de imprumuturi pentru locuinte, pe fondul costurilor mai ridicate si a mediului incert, in timp ce productia de credite de consum s-a aflat pe o tendinta ascendenta in primele trei luni ale anului. Segmentul companii mici a inregistrat o crestere puternica, de 19,8% in dinamica anuala.

Activitatea de creditare pe segmentul companii a inregistrat un rezultat remarcabil (+28,8% YoY), pe baza unei dinamici excelente atat pe segmentul IMM-urilor (+30,4% YoY), cat si pe cel al companiilor mari (+28,0% YoY). BRD a continuat sa se implice activ in programele guvernamentale dedicate IMM-urilor si a oferit, in primul trimestru al anului, sprijin pentru peste 750 de IMM-uri in cadrul programului IMM Invest Plus, valoarea creditelor nou acordate ajungand la 825 milioane RON in T1 2023, de patru ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Depozitele clientilor au ajuns la 55,6 miliarde RON, in crestere cu 4,2% in dinamica anuala, in principal ca urmare a depunerilor mai mari in depozite la termen realizate de clientii persoane fizice si a cresterii resurselor denominate in RON provenind de la clientii companii mari, intr-un context caracterizat de dobanzi ridicate si competitive. De asemenea, BRD a continuat sa participe foarte activ la emisiunile de titluri de stat Fidelis pentru persoane fizice realizate in 2023, cu o cota medie de piata de 42% si o valoare totala distribuita de aproximativ 1,3 miliarde RON.

Adoptarea digitala a continuat sa creasca, asa cum reflecta numarul mai mare de utilizatori ai aplicatiei de mobile banking, You BRD, care a ajuns la 1,16 milioane la 31 martie 2023, in crestere cu 42% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In plus, tot mai multi clienti aleg aplicatia pentru deschiderea de depozite sau conturi de economii. Astfel, 65% din depozite si 90% din conturile de economii au fost deschise direct in You BRD, in primul trimestru. Aplicatia de mobile banking este imbogatita continuu, ratingul direct in aplicatie si ecranul de start simplificat fiind cele mai recente functionalitati implementate in primele trei luni ale acestui an.  Ratingurile aplicatiei de mobile banking in magazinele de aplicatii au crescut la 4,5 in medie, la sfarsitul lunii martie 2023, dovedind faptul ca eforturile de a imbunatati parcursul digital al clientilor nostri raspund nevoilor lor si sunt foarte apreciate.

Un debut foarte bun de an, cu o performanta-record a veniturilor in primul trimestru

Veniturile totale ale Grupului BRD au ajuns la 935 milioane lei, fata de 810 milioane lei, in crestere cu 15,5% fata de T1 2022. Performanta a fost sustinuta de veniturile nete din dobanzi mai mari si de mentinerea unei dinamici excelente pe pietele financiare. Bazandu-se pe volume mai mari, cu o expansiune de 11,2% YoY a soldului creditelor, amplificata si de cresterea dobanzilor, veniturile nete din dobanzi au inregistrat o crestere puternica, de 20,6% in dinamica anuala. Veniturile nete din comisioane au facut un pas inapoi (-4,3% YoY), pe fondul unor comisioane mai mici din activitatea de carduri, ca urmare a cresterii gradului de penetrare a pachetelor de produse si servicii (ce incorporeaza mai multe servicii gratuite) si a efectului de baza din T1 2022 legat de cresterea retragerilor de numerar ale clientilor persoane fizice, pe fondul ingrijorarilor provocate de izbucnirea razboiului din Ucraina. Alte venituri au marcat un avans de 26% in ritm anual, cu o contributie importanta din partea activitatii de tranzactionare.

Cheltuielile operationale s-au ridicat la 508 milioane lei, fata de 460 milioane lei in T1 2022. Presiunea inflatiei de doua cifre este ridicata, dar cresterea costurilor (+10,5% in dinamica anuala) a fost limitata sub nivelul inflatiei, pe fondul unui management riguros al costurilor. Cresterea cheltuielilor cu personalul, de 9,1% in dinamica anuala, reflecta efectul de pret al salariilor mai mari si al ajustarii altor beneficii, pe o piata a muncii competitiva si tensionata. Avansul altor cheltuieli incorporeaza o contributie cumulata mai mare la Fondul de Garantare a Depozitelor si la Fondul de Rezolutie (75,8 milioane lei, inregistrata in T1 2023, fata de 69,2 milioane lei in 2022), cheltuieli mai mari cu furnizorii de servicii externe si cresterea costurilor legate de IT&C, care sustin livrarea proiectelor strategice.

Performanta operationala generala a fost ridicata in primele trei luni ale anului, cu o crestere a venitului brut din exploatare de 22,2% fata de anul precedent, pana la 427 de milioane de lei, comparativ cu 350 de milioane de lei in primul trimestru din 2022. Efectul pozitiv al veniturilor s-a tradus prin reducerea raportului cost/venit la 46,2% in T1 2023 de la 48,3% in T1 2022, daca se exclud contributiile cumulate la Fondul de Garantare a Depozitelor si Fondul de Rezolutie.

Costul riscului a fost limitat la o cheltuiala neta de 9 milioane lei fata de 32 milioane lei in T1 2022, pe fondul evolutiei stabile a portofoliului si a performantelor bune la nivelul activitatii de recuperare. Rata NPL inregistreaza o crestere marginala fata de trimestrul anterior, ajungand la 2,6%, ramanand insa sub nivelul de 2,7% din martie 2022. Rata de acoperire cu provizioane a expunerilor neperformante continua sa se mentina la un nivel ridicat (77,4% in martie 2023 fata de 76,5% in martie 2022). Aceste niveluri solide ale indicatorilor reflecta o calitate foarte buna a portofoliului de credite.

Toate aspectele expuse anterior s-au tradus intr-un nivel ridicat de rentabilitate, profitul net al Grupului BRD fiind de 342 milioane lei in T1 2023, fata de 263 milioane RON in T1 2022, in crestere cu 30%, iar rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a atins 19% in primul trimestru al anului.

Rata de adecvare a capitalului s-a situat la 21,9% (fata de 21,5% la sfarsitul lunii martie 2022), in timp ce rata fondurilor proprii de nivel 1 era, la sfarsitul primului trimestru al acestui an, de 18%, reflectand soliditatea pozitiei de capital a BRD.

Rezultatele financiare ale BRD pentru perioada de trei luni incheiata la 31 martie 2023 sunt disponibile pentru public si investitori pe site-ul web al bancii, www.brd.ro, incepand cu ora 09h00. Copii ale documentelor pot fi obtinute, la cerere, gratuit, la sediul central al BRD-Groupe Societe Generale, situat pe Bd. Ion Mihalache nr. 1-7, sector 1, Bucuresti.

Nota: daca nu se mentioneaza altfel, toate variatiile calculate sunt in comparatie cu T1 2022 (pentru elementele aferente contului de profit si pierdere) sau cu finalul lunii martie 2022 (pentru elementele de bilant)

Rata NPL si rata de acoperire a expunerilor neperformante sunt prezentate la nivel individual.

Rata de adecvare a capitalului este preliminara. Fondurile proprii includ profitul net din 2022 si impactul integral in  fondurile proprii al rezervei negative rezultate din reevaluarea instrumentelor de datorie la valoarea justa prin alte elemente ale rezultatului global (fara tratamentul temporar – OCI quick fix). Incepand cu 1 ianuarie 2023, tratamentul temporar aplicat pentru recunoasterea rezervei OCI in fondurile proprii si-a incetat valabilitatea.

BRD - Groupe Societe Generale opereaza o retea de 451 de unitati. Activele totale ale bancii se ridicau, la sfarsitul lunii martie 2023, la 70,5 miliarde lei.

BRD face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 117.000 de angajati in 66 de tari si 25 de milioane de clienti la nivel mondial in cele trei activitati-cheie ale sale:

- Retail banking in Franta

- Retail banking international, asigurari si servicii financiare

- Servicii bancare globale si solutii pentru investitori

 

Contact media: Traian Traicu_021 301 61 50 traian.traicu@brd.ro

www.brd.ro; facebook

  Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.