duminică | 19 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


SOCIETATEA DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE IN HIDROCENTRALE HIDROELECTRICA S.A. - H2O

Extinderea scopului acordului de colaborare Masdar

Data Publicare: 19.04.2024 11:44:02

Cod IRIS: ED8ED

 

Comunicat

Hidroelectrica si Masdar semneaza pentru extinderea scopului acordului de colaborare

 

 

In perioada 17-19 aprilie 2024, S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. (‘’Hidroelectrica sau Societatea’’) a participat la vizita de lucru in Emiratele Arabe Unite, alaturi de o delegatie guvernamentala romana formata din ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul de Externe, Luminita Odobescu, ministrul Economiei, Radu Oprea, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Digitalizarii, Bogdan Ivan, presedintele ANCOM, Valeriu Zgonea, presedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, presedintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, si directorul Portului Constanta, Mihai Teodorescu.

In contextul acestei vizite, Hidroelectrica si Abu Dhabi Future Energy Company PJSC- Masdar (‘’Masdar’’) au agreat sa extinda scopul Societatii Mixte (Joint Venture Company – ‘’JVC’’) ce urmeaza a fi infiintata astfel incat acesta sa includa realizarea de proiecte solare fotovoltaice on-shore si flotante, precum si implementarea de sisteme de stocare a energiei in baterii, in conditii de exclusivitate tehnologica, pentru o perioada de 3 ani.

In ceea ce priveste colaborarea exclusiva, aceasta poate fi prelungita pentru o perioada suplimentara de inca 3 ani, in conditiile in care societatea mixta a propus pe parcursul primei perioade de 3 ani spre aprobare Board-ului, pentru faza FID, investitii cumulative de 2.000 de MW (proiecte greenfield sau brownfield) si partile au agreat conditiile extinerii exclusivitatii pentru o noua perioada. De asemenea, partile au fost de acord ca prin intermediul JVC pot explora oportunitati de business si in alte tehnologii (eoliene onshore si pe off-shore) sau in alte zone geografice (in afara Romaniei, de ex.), deciziile in acest sens urmand a fi luate pentru fiecare caz in parte. Documentul este semnat sub rezerva obtinerii aprobarilor interne ulterioare din partea ambelor companii, Hidroelectrica si Masdar, pe textul final al Acordului Actionarilor (Shareholder Agreement - SHA), care vor include si aceste propuneri.

In luna martie 2023, Hidroelectrica a semnat un acord cu Masdar pentru dezvoltarea de proiecte in domeniul energiei regenerabile in Romania. Controlat de Abu Dhabi National Oil Company, Masdar este unul dintre liderii mondiali in dezvoltarea si investitiile in proiecte de energie regenerabila. Compania a investit peste 20 de miliarde de dolari in capacitati regenerabile la nivel global, cu o putere instalata de aproape 15.000 MW, in operare si in dezvoltare.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania si furnizeaza servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic National. Compania, esentiala pentru un sector strategic, cu implicatii in siguranta nationala, opereaza 187 centrale cu o capacitate hidroenergetica de 6,3 GW si – in plus, detine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalata de 108 MW. De asemenea, compania detine o cota de 13.09% din piata de furnizare.

 

 

 

Karoly BORBELY                                                                                 Marian FETITA

Presedinte Directorat  - CEO                                                           Membru Directorat - CFO

 

 

  Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.