sâmbătă | 20 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


Med Life S.A. - M

Concluzii preliminare, studiu MedLife anticorpi

Data Publicare: 24.04.2020 18:19:31

Cod IRIS: 37788

 

 

Concluzii preliminare, studiu MedLife: Cel mai probabil populatia nu are imunitate dobandita natural pentru COVID 19. Respectarea masurilor de protectie si extinderea testarii reprezinta sansa noastra de a functiona in siguranta si de a reporni economia

 

Compania mai anunta ca a semnat un parteneriat cu Abbot pentru a achizitiona si procesa peste 500.000 de teste pentru detectarea anticorpilor la COVID 19 pana la finalul anului

 

Bucuresti, 24 aprilie, 2020: MedLife, liderul pietei de servicii medicale din Romania, anunta primele concluzii ale studiului privind imunizarea naturala a populatiei pentru COVID 19.

 

Studiul a fost derulat pe un esantion de 371 de persoane, cadre medicale si personal auxiliar din 11 cele mai importante orase in care MedLife are clinici si spitale. Subiectii studiului sunt in proportie de 90% cadre medicale, medici, asistenti si infirmieri, restul de 10% fiind reprezentat de personalul din departamentele de receptie si administrativ.

 

Capitala are cea mai mare pondere in rezultatele studiului, de cca 40%. Orasele Arad, Brasov si Sibiu contribuie fiecare cu o pondere de 10 – 16%, in timp ce restul personalului MedLife, testat si intervievat provine din orase precum Piatra Neamt, Braila, Timisoara, Pitesti, Galati, Targoviste si Ploiesti.

 

Potrivit reprezentantilor companiei, pentru acest studiu au fost folosite succesiv 4 metode de testare: metoda moleculara RT- PCR, considerata gold standard pentru identificarea virusului SARS Cov2, testarea serologica prin metoda Chemiluminiscenta (doi producatori cu echipamente si chituri diferite: Maglumi, respectiv Yhlo), si prin metoda Elisa, precum si teste rapide pentru determinarea anticorpilor de tip IgM si IgG.

 

Personalul medical si auxiliar MedLife este neinfestat sanatos. Masurile de protectie si triaj luate de companie au functionat

 

Rezultatele preliminare ale studiului derulat de MedLife arata ca din cei peste 371 de subiecti testati, cadre medicale si personal auxiliar propriu, au fost identificate pozitiv prin RT PCR 4 persoane, infirmieri si asistenti medicali din Bucuresti si Arad, cazurile fiind deja facute publice de catre MedLife. Cele 4 persoane detectate pozitiv prin RT PCR au fost confirmate si prin testele serologice. In plus, au fost detectati anticorpi IgG numai pentru alte 1,8 % din persoane. 

 

“Numarul foarte mic de cadre medicale si personal auxiliar infectate, confirma inca o data faptul ca masurile de triaj si preventie epidemiologica implementate de MedLife au functionat. Am introdus filtrele telefonice si cele de la intrarea in clinici, am introdus declaratiile pe proprie raspundere, am introdus purtarea echipamentelor de protectie de catre personalul medical si suport, am introdus testarea preventiva si sistematica a cadrelor medicale, testarea temperaturii la intrarea in serviciu si lista poate continua. Toate acestea ne-au ajutat sa limitam la minimum numarul de persoane infectate si sa tinem sanatos personalul medical si auxiliar MedLife. Credem ca am avut o rata de expunere foarte ridicata a personalului la infectie, superioara populatiei generale. Printre sutele de mii de pacienti care ne-au trecut pragul de la debutul pandemei, am avut sute de pacienti cu patologie respiratorie acuta, dar si zeci de pacienti care au refuzat sa semneze declaratia pe proprie raspundere privind istoricul de calatorie sau istoricul de contacti. Vom continua sa testam preventiv si sistematic si sa respectam cu strictete masurile de preventie pentru a ne proteja colegii si pentru a asigura pacientilor un mediu sigur de evaluare a sanatatii pe termen lung” a spus Mihai Marcu Presedinte si CEO MedLife Group.

 

Testele serologice, recomandate ca metoda complementara testarii RT-PCR pentru screening serologic si verificarea raspunsului imun pe populatii mari. Testele rapide sunt insuficient validate

 

Datele studiului arata ca rezultatele testelor serologice s-au corelat in proportie foarte ridicata cu  rezultatele testelor RT-PCR. Astfel, toate cele 4 persoane detectate pozitiv prin RT PCR, introduse voit in esantion pentru verificarea metodei, au fost confirmate de testele serologice. In plus, au fost detectati anticorpi IgG pentru alte 7 persoane, respectiv 1,8 % din totalul de 371 de subiecti testati.  

 

Potrivit aceluiasi studiu, testele rapide au o precizie mai scazuta si este posibil sa se dovedeasca ineficiente in contextul clinic al pacientilor. Se mai impune precizarea ca absolut toate persoanele testate cu exceptia celor 4 detectate pozitiv prin RT PCR erau la data efectuarii testelor total asimptomatici. In acest sens, s-a testat temperatura si orice alt simptom specific infectiilor respiratorii acute. 

 

“Faptul ca rezultatele testelor serologice au coincis intr-o proportie foarte mare cu cele ale testelor RT-PCR, fiind doua metode total diferite de abordare a infectiei, reprezinta si o dovada in plus a calitatii factorului uman si a echipamentelor folosite in laboratoarele noastre. Testarea RT-PCR ramane gold standard pentru diagnosticul infectiei cu virusul SARS Cov2 intrucat are un grad foarte inalt de precizie si detecteaza infectia in cel mai scurt timp de la expunere. In egala masura, acest studiu ne-a demonstrat ca testele serologice au o precizie si o acuratete ridicata. Acestea pot fi folosite cu succes pentru supravegherea epidemiologica prin testari serologice a cadrelor medicale si pot fi extinse catre populatii mari, mai ales izolate, pentru evaluarea raspunsului imun ca urmare a infectiei naturale inaparenta sau aparenta clinic, si in corelatie cu RT-PCR pentru stabilirea diagnosticului final” a mai spus Mihai Marcu.

 

Procentul populatiei imunizate pentru COVID 19 la nivelul esantionului evaluat din diverse regiuni ale tarii este foarte mic. Masurile de protectie si extinderea testarii reprezinta sansa Romaniei de a functiona in siguranta si de a reporni economia

 

Studiul derulat de MedLife mai arata ca procentul populatiei imunizate natural pentru COVID 19 la nivelul esantionului evaluat din diverse regiuni ale tarii este foarte mic. De asemenea, exista un procent de cca 1% persoane asimptomatice care au fost identificate doar cu anticorpi IgG pozitivi, si care la un moment dat ar fi putut fi infectati si ar fi putut transmite infectia celor din jur.

 

Dat fiind numarul destul de mare de angajati testati si buna distributie a lor teritoriala, precum si faptul ca au avut contact social extins, respectiv au interactionat cu membrii de familie, au mers la cumparaturi pentru alimente, s-au deplasat zilnic de la serviciu acasa, o parte dintre acestia folosind transportul in comun, arata ca profilul lor nu este total diferit de cel al unor persoane obisnuite. Prin urmare cel mai probabil, populatia Romaniei nu are inca imunitate specifica pentru COVID 19” a ma declarat Mihai Marcu.

 

Totodata, studiul a reliefat faptul ca in ciuda contagiozitatii ridicate, deja recunoscute, odata ce sunt respectate masurile de preventie si protectie, rata de raspandire a virusului scade vertiginos. Aceste concluzii sunt completate si de datele cumulate din experienta din cele doua maternitati MedLife.

 

“Populatia Romaniei si probabil a Europei nu este imunizata natural pe scara larga, proportia persoanelor cu seroconvertite fiind inca mica. Daca un grup de persoane active, care merg in clinici si spitale si care au contact zilnic cu pacienti nu a dobandit imunitate atunci este probabil ca procentul de romani imunizati la nivel national este foarte mic. Astfel, se dovedeste ca prin respectarea masurilor de protectie individuala riscul de transmitere interumana a infectiei cu SARS CoV 2 este semnificativ scazut. Pe termen mediu si lung o sansa importanta a Romaniei pentru a functiona in siguranta si pentru a relansa economia ar putea fi reprezentata de extinderea testarii si respectarea cu strictete a masurilor de preventie. Pe termen scurt, chiar spitalele publice si ambulatoriile, cu atat mai mult companiile care nu lucreaza cu publicul, precum fabricile, pot deveni la randul lor medii mai sigure daca isi iau masurile de siguranta, daca dezinfecteaza, filtreaza, urmaresc simptomatologia, precum temperatura, si  isi testeaza periodic personalul, a spus Mihai Marcu.

 

MedLife a semnat un acord cu Abbot pentru a achizitiona peste 500.000 teste pentru detectarea anticorpilor.  Compania mai anunta ca are capacitate sa proceseze pana la 1 milion de  teste din ser pentru detectarea anticorpilor IgM si IgG si de pana la 350.000  de teste RT PCR pana la finalul anului

 

Ca urmare a derularii studiului, reprezentantii companiei au convingerea ca testarea serologica pe populatii mari ar putea fi o solutie fiabila, care va ajuta Romania sa-si reporneasca economia.

 

“Testarea serologica pentru anticorpi este viabila. Acest lucru inseamna ca se pot testa rapid si la costuri mai mici un numar mult mai mare de cadre medicale. Mai mult, aceasta testare se poate extinde si la nivelul populatiei, in special in zonele relativ izolate, respectiv in randul persoanelor cu risc scazut de contact. In felul acesta, prin determinarea anticorpilor IgM se pot demara rapid anchete epidemiologice si testare RT-PCR in focarele identificate. Nu trebuie sa uitam ca, este posibil ca pacientii identificati cu IgG sa aiba imunitate pe termen mai lung, dar acest lucru nu-l putem dovedi decat testand periodic pacientii in lunile urmatoare. Credem cu tarie ca testarea serologica poate fi folosita pe scara larga pentru orientarea diagnosticului, fiind o metoda cu implicatii importante in evaluarea prevalentei infectiei cu SARS CoV 2 si, in plus, ar putea ajuta la elaborarea unor strategii de relaxare a masurilor de distantare sociala si implicit la relansarea economiei romanesti”, a declarat Mihai Marcu.

 

Anuntam pe aceasta cale faptul ca am semnat deja un acord cu Abbot pentru a achizitiona si procesa in laboratoarele noastre peste 500.000 de teste in vederea detectarii anticorpilor pentru COVID 19, capacitatea totala de procesare fiind de 1 milion de teste pana la finalul anului. Vom testa personalul nostru medical si non medical, angajatii companiilor partenere pentru a le ajuta sa isi reia activitatea in siguranta, vom merge in comunitati expuse si vom testa inclusiv la cerere. In situatiile in care vom identifica focare, vom face testari RT PCR. Avem o sansa sa repornim economia si, in calitate de lider de piata, vrem sa punem umarul la combaterea pandemiei. Putem procesa pana la 350.000 de teste RT PCR si pana la 1 milion de teste din ser pentru detectarea anticorpilor daca va exista cerere. Pana la elucidarea informatiilor legate de nivelul de protectie oferit de anticorpii dobanditi dupa infectia naturala, atragem atentia asupra respectarii cu strictete a masurilor de protectie inclusiv de persoanele care sunt depistate cu anticorpi IgG pozitivi anti-SARS CoV-2. Asa cum am spus anterior, masurile de izolare luate de catre autoritati au fost extrodinar de bune, avand un numar redus de persoane infectate la nivel national fata de alte tari. Inclusiv acest studiu dovedeste ca populatia Romaniei nu a dobandit imunitate aproape deloc. Pe aceasta cale, dorim sa facem apel catre populatie sa se izoleze, sa stea in continuare acasa daca se poate si, sa se protejeze in deplina conformitate cu dispozitiile Guvernului, ale Presedentiei, ministerelor si agentiilor implicate. Faptul ca datele noastre evidentiaza un risc redus de infectie cu SARS CoV 2 in randul persoanelor analizate prin respectarea masurilor individuale de protectie, si prevalenta este mai mica decat se estima initial, nu reprezinta sub nicio forma un indemn catre populatie de a se proteja mai putin si nicio recomadare catre niciun fel de autoritate de a ridica restrictiile impuse in ultimele 2 luni. Institutiile statului au informatia agregata la nivel national si sunt singurele in masura sa decida intr-o situatie de o asemenea anvergura”, a mai spus Mihai Marcu.

 

***

 

Studiul pentru evaluarea imunizarii naturale a populatiei s-a derulat in perioada 24 martie – 21 aprilie, in randul personalului medical si auxiliar propriu, fiind primul proiect in regim de studiu derulat de MedLife la o scara atat de mare. In perspectiva, compania intentioneaza sa replice studiul pe cohorte mai expuse pentru a putea determina mai exact diferenta de timp de identificare a infectiei intre PCR si aparitia anticorpilor de tip IgM si IgG. 

 

Vom extinde acest studiu urmand sa il facem in dinamica inclusiv asupra valorilor IgM si IgG depistate atat pentru pacientii confirmati cu PCR pozitiv cat si pentru alti subiecti cu PCR nedetectabil pentru a capata o imagine mai clara a vitezei de aparitie a anticorpilor in cazul infectiilor cu noul coronavirus, precum si a persistentei imunitatii pe termen mediu si lung a acestora a incheiat Mihai Marcu.

 

Concluzii Preliminare ale Studiului

 

PROFILUL ESANTIONULUI

Rezultatele cercetarii sunt reprezentative pentru toti angajatii Medlife a caror activitate implica contactul cu pacientii, din 11 cele mai importante orase in care grupul are policlinici sau spitale. Din univers au fost exclusi angajatii care si-au suspendat colaborarea cu Medlife pe perioada starii de urgenta din diverse motive (ex. somaj tehnic). Astfel, a rezultat un esantion de 371 de respondenti care au raspuns la o serie de intrebari referitoare la stilul de viata din perioada COVID.

Medicii, asistentele si infirmierele sunt categoriile profesionale cu cea mai mare pondere in esantionul total (aproximativ 90% din care aprox. 30% medici, aprox. 50% asistente, aprox.10% infirmiere), restul de 10% fiind reprezentat de personalul din departamentele receptie si administrativ.

Capitala are cea mai mare pondere in rezultatele cercetarii, de aprox. 40%. Orasele Arad, Brasov si Sibiu contribuie fiecare cu o pondere de 10 – 16%, in timp ce restul personalului Medlife intervievat provine din orase precum Piata Neamt, Braila, Timisoara, Pitesti, Galati, Targoviste, Ploiesti.

Angajatii MedLife a caror activitate presupune interactiunea interumana au intrat in contact cu 25 de persoane, in medie, pe zi, dintre care doua treimi au fost pacienti.

Chiar daca in perioada COVID, de dupa instalarea starii de urgenta, numarul contactelor din spital/ policlinica s-a redus la jumatate in toate segmentele analizate – medici, asistente, infirmiere, receptie, personal administrativ – expunerea personalului Medlife este semnificativa si probabil net superioara valorilor inregistrate in randul populatiei generale.

Cel mai expus a fost personalul din receptie - 44 de contacte pe zi dintre care aprox. 80% pacienti. Asistentele si personalul administrativ au interactionat zilnic, in medie, cu 26 - 27 de persoane, dintre care doua treimi au fost pacienti. Medicii, de pe alta parte, se remarca prin cea mai mica expunere – 15 persoane in medie pe zi, din care jumatate pacienti.

Expunerea personalului medical si non-medical Medlife si, implicit, riscul de infectare sunt semnificative si, probabil, superioare populatiei generale. Ambele contexte, atat cel profesional cat si cel privat, reflecta un individ activ din punct de vedere social.

Incidenta contactelor sociale – rude, prieteni sau alte persoane din afara spitalului/ policlinicii sau gospodariei – este mare, surprinzand activitatile voluntare oferite de respondenti care au oferit ajutor medical rudelor si prietenilor si au facut aprovizionarea pentru rude si prieteni.

Saptamanal, personalul Medlife este angajat si in alte 2 tipuri de activitati in afara casei, cele mai frecvente fiind cumparaturile, fie din magazinele mici din proximitatea locuintei (aprox. 60%), fie din magazine mari de tip super- sau hyper-market (aprox. 50%). Comportamentul de acordare de ingrijiri/ asistenta altor persoane este mai accentuat in randul medicilor (22% versus 9% procentul inregistrat in restul personalului Medlife). Doar 15% iese in proximitatea locuintei pentru a desfasura o activitate fizica (ex. alergat, gimnastica, plimbare).

Marea majoritate a personalului Medlife investigat se deplaseaza la spital/ policlinica cu autoturismul personal (63%), in timp ce 20% din personal foloseste un mijloc de transport in comun.

Masurile de protectie adecvate puse in practica riguros de grupul Medlife, nu doar ca au protejat pacientii si personalul Medlife improtriva COVID 19, dar au intarit in randul angajatilor sentimentul de control, acestia  simtindu-se mai putin vulnerabili in fata virusului.

Aproape toti cei chestionati declara ca starea lor de sanatate este una foarte buna (aprox. 60%) sau buna (aprox. 35%). Cu toate acestea atitudinea fata de virus in ceea ce priveste vulnerabilitatea este puternic polarizata – 30% isi recunosc vulnerabilitatea in principal datorita contagiozitatii virusului, 34% au o pozitie neutra. Restul de 36% simt mai degraba ca au sau pot sa aiba un control asupra bolii invocand in principal masurile de protectie din spital la care se adauga optimismul in ceea ce priveste atat starea de sanatate, cat si rata de contagiozitate a virusului.

***

Studiul a fost realizat de catre MedLife in  cadrul a 3 laboratoare din grup: laboratorul central MedLife din Bucuresti, Laboratorul Centrului Medical Panduri si laboratorul Sfanta Maria.  

 

Coordonator echipe laboratoare: dr. Roxana Vasilescu, medic primar medicina de laborator, Sef de laborator MedLife Grivita.

 

Suport stiintific oferit de: dr. Valeriu Gheorghita, medic primar Boli Infectioase Doctor in Medicina, Asistent Universitar UMF Dr. Carol Davila, Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila si dr. Mihai Varciu, medic primar endocrinologie, doctor in medicina, Sef de lucrari Universitatea Transilvania Brasov, Director medical MedLife Brasov.

 

Pe partea de metodologie si esantionare, studiul a fost supervizat de Andi Dumitrescu, consultant si expert in cercetare de piata cu o experienta de peste 20 de ani. Dl Dumitrescu a condus compania GfK Romania, care a fost liderul ultimilor 20 de ani ai industriei de market research.

 

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.