sâmbătă | 20 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


Med Life S.A. - M

Studiu privind secventierea genomului virusului SARS-CoV-2

Data Publicare: 26.06.2020 14:49:57

Cod IRIS: F5F2A

 

Echipa de cercetare MedLife a facut secventierea genomului virusului SARS-CoV-2

 "In acest acest moment, este foarte putin probabil ca pacientii care au trecut prin boala sa se poata reinfecta”

·         Virusul care circula pe teritoriul tarii are originea in Wuhan

·         Virusul SARS COV 2 s-a transmis in Romania trecand prin tarile europene. Acesta nu a ajuns direct din China, alte tari din Asia, America de Nord sau de Sud

·         Majoritatea cazurilor de infectare din diverse zone ale tarii cu virusul SARS-CoV-2 se datoreaza, cel mai probabil, raspandirii locale si mai putin importului direct din afara tarii

Bucuresti: 26 iunie 2020: Echipa de cercetare MedLife anunta primele rezultate ale unui nou studiu, prin care a obtinut o serie de informatii asupra intregului genom al virusului SARS-CoV-2 care circula in Romania. Cercetarea a fost derulata integral cu resurse umane si operationale locale si a implicat secventierea genoamelor virusului din diferite regiuni geografice ale tarii, atat de la pacienti asimptomatici, cat si simptomatici. Au fost secventiate 53 de probe provenite din 7 orase: Bucuresti, Galati, Slatina, Suceava, Cluj, Focsani si Tulcea.

Nu este o teorie a conspiratiei, virusul SARS-CoV-2 care circula pe teritoriul Romaniei provine cu certitudine din Wuhan

Cercetatorii MedLife au constatat ca originea virusului SARS-CoV-2 care circula pe teritoriul Romaniei se afla in Wuhan, virusul din Romania avand identitate de secventa de 99,97% cu virusul original identificat in China (in medie au fost identificate 9 mutatii per genom, numarul maxim fiind de 13). In plus, potrivit echipei de cercetare, noul coronavirus a ajuns in Romania in urma raspandirii virusului din China trecand prin Europa. De altfel, datele analizate arata ca mutatiile detectate la virusurile secventiate de catre echipa de lucru din Romania sunt similare cu cele identificate cel mai frecvent in Marea Britanie. Cu toate acestea, nu se poate afirma cu certitudine faptul ca virusul a fost adus cu precadere din aceasta zona, intrucat mutatiile identificate se gasesc si in alte tari din Europa.

Echipele de cercetare depun eforturi uriase la nivel global pentru secventierea tulpinilor de SARS-CoV-2. Acest proces este foarte important pentru identificarea originii virusului, a surselor de provenienta ale epidemiilor din diferite regiuni si a dinamicii transmiterii intra si intercomunitare. Intelegerea modului de raspandire este esentiala pentru lupta pe care o ducem cu totii impotriva acestui virus. Mai mult, secventirea genomului ar putea ajuta mult la dezvoltarea tratamentelor si a vaccinurilor viitoare. Pentru acest studiu a fost folosita metoda de secventiere dezvoltata de CDC (Centers for Disease Control) din Statele Unite, fiind o metoda care permite secventierea completa a genomului viral”, a spus biologul Dumitru Jardan, doctor in stiinte medicale, coordonator stiintific al studiului.

Potrivit reprezentantilor MedLife, pentru identificarea profilului viral specific Romaniei, studiul are la baza analiza mutatiilor genetice ale virusului.

Urmarirea diversitatii genetice a virusului ne permite pe de o parte sa avem anumite informatii epidemiologice cum ar fi – pe ce cale a ajuns la noi virusul. Acest lucru este posibil pentru ca pe masura ce virusul se raspandeste, el aduna mutatii si urmarind aceste mutatii care ar putea sa fie specifice anumitor zone se poate vedea de unde a ajuns virusul intr-o anumita regiune si eventual se poate intervini pentru a opri aceasta cale de raspandire. Pe de alta parte, este foarte importanta analiza mutatiilor ce apar la virus. Pe parcursul epidemiei s-ar putea sa apara anumite mutatii care sa faca ca oamenii infectati sa dezvolte o boala mai grava sau poate mai usoara. In egala masura, s-ar putea sa apara mutatii noi care ar putea sa ii permita virusului reinfectia persoanelor care deja au trecut prin boala si sunt imuni la varianta mai “veche” a virusului. Mai mult, mutatiile noi s-ar putea sa faca virusul imun la eventualele tratamente dezvoltate de noi si sa faca vaccinurile ineficiente. In concluzie, virusul se adapteaza permanent, de aceea studierea evolutiei genomului virusului va fi tot timpul pe primul plan, daca vrem sa oprim aceasta pandemie” a mai spus Dumitru Jardan, biolog, coordinator stiintific al studiului.

Cel mai probabil, raspandirea virusului SARS COV 2 in Romania s-a facut local, prin transmitere intrarcomunitara la nivelul regiunilor tarii

Echipa de cercetare MedLife a evaluat in cadrul studiului si modalitatea de raspandire a virusului pe teritoriul tarii, iar datele analizate atesta ca transmiterea noului coronavirus s-a facut in cea mai mare parte local.

Pe lotul nostru de studiu s-a observat ca in fiecare focar diversitatea genetica a virusurilor este relativ mica, fiind detectate diferente notabile mai degraba intre focare, ceea ce inseamna ca in fiecare focar au fost putini oameni care au adus virusul din afara tarii, transmiterea virusului fiind in mare parte intracomunitara. Acest lucru se datoreaza, probabil, si restrictiilor de circulatie impuse in aceasta perioada” a mai spus biologul Dumitru Jardan.

In acest moment, este foarte putin probabil ca pacientii care au trecut prin boala sa se poata reinfecta

In cadrul aceluiasi studiu s-a pus un accent important pe mutatiile genei S, mutatiile careia se presupune ca ar permite virusului sa infecteze oamenii care au trecut deja prin boala. Astfel, mutatiile identificate la pacientii din Romania arata ca este putin probabil ca virusul sa poata reinfecta pacientii vindecati.

“Gena S este cea mai importanta gena pentru infectiozitatea virusului intrucat codifica o proteina ce se leaga direct de receptorul de pe suprafata celulelor umane, aceasta fiind deseori tinta unui raspuns imun antiviral. Mutatiile identificate de echipa noastra la nivelul genei S nu sustin teoria legata de faptul ca virusul ar fi capabil de reinfectie. In viitor insa situatia s-ar putea modifica. Cercetatorii la nivel mondial studiaza indeaproape modificarile care apar la nivelul acestei gene pentru a identifica din timp daca virusul a suferit aceasta mutatie, aceasta fiind cea care ar putea totusi duce la o reinfectie” a mai spus biologul Dumitru Jardan.

Nu in ultimul rand, secventierea genomului pentru acest virus a permis verificarea metodei de detectare a virusului SARS-CoV-2 folosita in Sistemul Medical MedLife. Metoda utilizata la pacient se bazeaza pe identificarea unor secvente din genomul virusurilor, iar mutatiile care pot aparea in aceste secvente interfera cu functionarea testului. Echipa de studiu a aratat ca mutatiile identificate la pacientii din Romania nu interfera cu metoda folosita. In consecinta, a fost validat faptul ca virusul nu a suferit mutatii care sa il faca mai greu detectabil.

In perspectiva, MedLife isi propune sa monitorizeze constant prin secventiere cazurile de SARS-CoV-2 din Romania pentru o mai buna caracterizare a virusurilor care circula pe teritoriul tarii.

“MedLife va monitoriza secventa recunoscuta de anticorpi pentru a descoperi daca pacientii care au trecut prin boala se pot reinfecta sau daca sunt protejati de un eventual vaccin. Este foarte important sa monitorizam daca virusul care circula pe teritoriul Romaniei sufera mutatii care sa il faca rezistent la vaccinurile si tratamentele care vor aparea” a spus Mihai Marcu, Presedinte & CEO MedLife Group.

Consideram ca in urmatoarea perioada curba infectarilor cu virusul SARS-CoV-2 in Romania va continua sa creasca. Mediul de afaceri, cu precadere marii angajatori, si administratiile publice centrale si locale trebuie sa priveasca cu mare precautie relaxarea suplimentara a restrictiilor ce previn raspandirea bolii

MedLife a derulat in aprilie a.c. primul studiu cu privire la imunizarea naturala a populatiei in urma caruia s-a constatat ca sub 2% dintre romani au dobandit imunitate natural pentru virusul SARS CoV2. In acest moment compania are in derulare al patrulea studiu in parteneriat cu Institutul de Boli Infectioase Matei Bals privind dinamica anticorpilor dobanditi natural pentru COVID 19 in cazul pacientilor infectati. Potrivit reprezentatilor companiei, primele rezutate vor fi comunicate in urmatoarele saptamani, esantionul folosit in acest studiu fiind mai mare decat cel folosit in studiul specialistilor chinezi.

O latura diferita este cea a infectarilor. In acest moment numarul infectarilor comunitare este intr-o evidenta crestere. In fapt, in urma cu doua saptamani, desi se inregistrau zilnic sub 200 de cazuri, MedLife a luat legatura cu Ministerul Sanatatii si Directia pentru Sanatate Publica pentru a semnala iminenta crestere a cazurilor, bazata pe distributia probelor pozitive, prin cazuri mai degraba izolate decat focalizate, caracteristice raspandirii comunitare. Consideram ca mediul de afaceri, cu precadere marii angajatori, si administratiile publice centrale si locale trebuie sa priveasca cu mare precautie relaxarea suplimentara a restrictiilor ce previn raspandirea bolii. Cu siguranta o eventuala crestere a numarului de testari si o adancire a anchetelor epidemiologice va duce la identificarea unui numar mai mare al cazurilor respectiv la stingerea graduala a raspandirii comunitare. Exista si o responsabilitate importanta a cetatenilor, a fiecarui individ, care tine de educatie si de maturitatea sociala. Avem o mare sansa ca tara sa iesim cu fruntea sus din lupta cu acest flagel” a declarat Mihai Marcu Presedinte si CEO MedLife Group.

 

Salutam intentia Ministerului Sanatatii de a reduce numarul zilelor de internare al pacientilor asimptomatici. Sunt cel putin doua motive importante: in felul acesta va scadea considerabil rezistenta romanilor de a se testa intrucat reprezinta o confirmare ferma a faptului ca nu vor fi nevoiti sa ramana spitalizati o perioada indelungata, detaliu extrem de important mai ales pentru angajatorii care au salariati in productie, si in plus, se va face o economie a numarului de teste necesare pentru monitorizarea pacientilor asimptomatici vindecati, crescand in felul acesta numarul de teste alocate pentru anchetele epidemiologice, a adaugat Mihai Marcu.

 

Dincolo de evolutia acestei pandemii, suntem foarte mandri ca intr-un moment in care toate tarile si-au inchis granitele pentru a-si proteja resursele si infrastructura interna, o companie romaneasca a reusit sa desfasoare studii de o asemenea anvergura exclusiv cu specialisti si resurse locale, intreaga cercetare fiind facuta de divizia de cercetare MedLife, respectiv de specialisti romani a spus Mihai Marcu, Presedinte & CEO MedLife Group.

***

MedLife a incheiat prima etapa a studiului privind secventierea genomului virusului SARS-CoV-2. Compania va monitoriza mutatiile genetice lunar in focarele relevante pentru a identifica daca nu apar alte mutatii si daca nu este importanta si o alta tulpina decat cele europene care s-ar putea comporta epidemiologic diferit. La aceasta etapa, MedLife a finalizat deja secventierea unui al doilea lot de 50 de probe si urmeaza sa faca publica o analiza a acestora in cursul lunii iulie.  

 

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.