sâmbătă | 20 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


PATRIA BANK S.A. - PBK

Rezultate financiare preliminare 2017

Data Publicare: 15.02.2018 20:31:16

Cod IRIS: 86476

 

COMUNICAT PRIVIND REZULTATELE FINANCIARE PRELIMINARE ALE PATRIA BANK  S.A. LA 31.12.2017

 

Finalizarea fuziunii si relansarea activitatii de creditare

au adus Patria Bank o crestere de 10,5% a creditelor acordate clientelei in 2017 fata de 2016

 

Anul 2017 a reprezentat pentru Patria Bank, banca rezultata in urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta-Banca Comerciala Carpatica si fosta-Patria Bank, un exercitiu financiar in care cele doua banci au functionat separat 4 luni anterior fuziunii si 8 luni impreuna ca banca fuzionata.

Prin fuziune, Patria Bank SA a devenit o banca mai mare si mai puternica cu o retea reprezentativa la nivel national, un portofoliu de clienti activi de circa 180.000, prezenta in 63 de orase, prin 85 unitati bancare, consolidandu-si pozitia de participant activ si inovativ pe segmentele agro, microintreprinderi si IMM si dezvoltand, totodata, segmentul retail in mediul urban, mai ales in orasele mici  si in mediul rural. In acest context, in sustinerea directiei strategice de a fi o prezenta semnificativa in segmentul clientilor mai putin bancarizati, anul 2017 a fost anul lansarii in piata a brand-ului Patria Bank, sub un nou slogan “Patria Bank. Pentru toti romanii” si conceptul creativ “Faci multe pentru patrie, e timpul sa faca si Patria ceva pentru tine!”, campanie ce a avut rezultate foarte din punct de vedere al notorietatii (36% fiind index-ul notorietatii promptate, fata de 16% anterior campaniei) si cresteri semnificative in ceea ce priveste interesul clientilor pentru produsele si serviciile oferite (in medie 100% crestere a solicitarilor venite in mediul on-line si peste 20% a solicitarilor venite in unitati).

Patria Bank SA se pozitioneaza drept o entitate complet diferita fata de cele doua banci care au intrat in procesul de fuziune, atat din perspectiva strategiei, a dimensiunii, a produselor si abordarii pietei, cat si din perspectiva unui nou management si a actionariatului majoritar, ce detine o expertiza si reputatie solida. Fiind una din putinele banci romanesti listate la bursa – sectiunea premium, Patria Bank SA isi doreste sa devina un emitent activ pe piata de capital. Pentru a marca aceasta noua abordare, in data de 13.07.2017 avand loc schimbarea simbolului de tranzactionare din ‚BCC’ in ‚PBK’.

In cele 8 luni scurse de la data fuziunii, Patria Bank SA a urmarit si a reusit sa duca la indeplinire principalele sale obiective strategice post-fuziune, si anume:

(i)                  Implementarea modelului comercial al fostei Patria Bank si extinderea acestuia la nivelul intregii retele teritoriale (inclusiv pentru reteaua de sucursale din fosta Banca Comerciala Carpatica), model care a produs deja relansarea activitatii de creditare a bancii, estimata prin strategia de afaceri si bugetul anual, prin realizarea bugetului anual foarte ambitios de vanzari de credite noi de 694 milioane LEI, din care 520 milioane LEI reprezinta credite noi acordate dupa fuziune;

 

(ii)                Evidentierea primelor efecte ale sinergiilor si economiilor de costuri ca urmare a procesului de fuziune si restructurare, care a dus la reducerea (pe baze anuale) ale cheltuieilor operationale in anul 2017 fata de anul 2016 cu 21.7%;

 

(iii)               Implementarea Planului de restructurare al bancii, finalizat in luna septembrie 2017 si al carui impact final in reducerea cheltuielilor operationale va fi vizibil in cursul anului 2018 (cand se asteapta o reducere de 10% anualizat fata de 2017);

 

(iv)              Realizarea Bugetului in proportie de aproape 100% a veniturilor nete din dobanzi si a veniturilor nete din comisioane si speze precum si scaderea cu 3% fata de nivelul bugetat a cheltuielilor operationale.

Banca isi propune sa imbunatateasca performanta financiara si se asteapta sa devina profitabila in 2018, pe masura ce va reusi plasarea eficienta a lichiditatii excedentare (aflata la un nivel de peste 700 mil. LEI) si care din motive strategice a fost mentinuta pe parcursul anului 2017, realizand obiectivele de crestere organica si achizitii strategice, obiective care consideram ca vor oferi investitorilor incredere in banca si vor stimula participarea la operatiunile viitoare ale bancii pe piata de capital.

Rezultatele financiare preliminare ale bancii la 8 luni dupa fuziune

Venitul total din exploatare de 142,5 mil. LEI este cu 7,8% sub nivelul bugetat, datorita in principal nerealizarii plasamentului unei portiuni din lichiditatea excedentara printr-o achizitie de portofoliu. Fata de aceeasi perioada a anului precendent veniturile din exploatare inregistreaza o scadere de 30% pe fondul i) scaderii veniturilor din portofoliul de titluri de stat, influentata de scaderea nivelului dobanzilor pe piata si ii) ajustarilor favorabile de valoare justa a portofoliului de credite al Bancii Comerciale Carpatica mai mici in 2017 in comparatie cu 2016, si in conditiile unor minime scaderi ale veniturilor din comisioane, pe fondul reducerii retelei de agentii cu 27 de unitati fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile operationale: 165 mil. LEI au inregistrat o scadere cu 2,9% fata de nivelul bugetat, datorita procesului de reorganizare a bancii in contextul fuziunii si al optimizarii retelei de unitati teritoriale.

Rezultatul net la nivelul Bancii: pierderea neta pentru anul 2017 este de 42 mil LEI fata de nivelul bugetat de 20 mil. LEI, abaterea de la buget fiind in principal datorata unor intarzieri in materializarea unor tranzactii importante de executare si recuperare din expuneri neperformante, ca urmare a complexitatii si aspectelor juridice implicate, si care sunt estimate a se finaliza in 2018.

Activitatea de creditare s-a relansat, portofoliul de credite inregistrand o crestere de 10,5% fata de inceputul anului, creand astfel premisele cresterii veniturilor nete din  dobanzi.

Rata Fondurilor Proprii Totale la 31 Decembrie 2017 este de 10,66%, in scadere fata de procentul de 13,32% inregistrat la finele anului precedent, pe fondul pierderilor inregistrate in anului 2017, datorita cresterii activelor ponderate la risc din activitatea comerciala (productia noua de credite) si impactului negativ din marcarea la piata a portofoliului de Titluri de Stat generat de modificarea accentuata a randamentelor pe piata. Pentru a intari baza de capital a bancii, in luna februarie 2018 a fost convocata o adunare generala a actionarilor pentru cresterea bazei de capital cu suma de 60 mil. LEI, din care suma care va contribui la baza de capital incremental este de pana la 40 mil. LEI.

Versiunea integrala a Raportului privind rezultatele financiare preliminare ale Patria Bank SA, insotit de Situatia pozitiei financiare si  Situatia performantei financiare la data de 31.12.2017 (preliminare) sunt accesibile pe website-ul bancii https://www.patriabank.ro/despre-patria/investitori/rezultate-si-rapoarte/rapoarte-financiare  sau pe website-ul Bursei de Valori Bucuresti in linkul de mai jos incepand cu data de 15.02.2018.



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.