duminică | 21 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


ROMPETROL RAFINARE S.A. - RRC

Comunicat de presa Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman

Data Publicare: 26.10.2018 14:00:10

Cod IRIS: EC5D9

Bucuresti, 26 octombrie 2018

Comunicat de presa

A fost infiintat Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman

KazMunayGas International (KMGI) si Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) detinuta de Ministerului Energiei au semnat, astazi, contractul de asociere prin care se infiinteaza Fondul de investitii in energie kazah - roman, conform prevederilor Memorandumului de Intelegere dintre statul roman si KMGI (fostul Grup Rompetrol).

Fondul kazah - roman preconizeaza un nivel investitional de aproximativ 1 miliard de dolari pe o durata de 7 ani. Contributia KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contributia statului roman in valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitata de catre KMGI.

Structura actionariatului fondului de investitii ce va derula proiecte in domeniul energiei este: KMGI - 80% si statul roman - 20%.

Principala prioritate a fondului vizeaza dezvoltarea proiectelor energetice, contribuind, astfel, pozitiv la dezvoltarea sectorului energetic din Romania, precum si la consolidarea securitatii energetice a tarii prin diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol si la consolidarea unui climat investitional favorabil in Romania.

KMGI a identificat deja cel putin doua proiecte majore, cu o valoare a investitiilor care depaseste 200 de milioane de dolari, ce pot fi dezvoltate in cadrul Fondului kazah – roman si care vor impacta pozitiv economia Romaniei, in special, prin crearea directa a aproximativ doua mii de locuri de munca.

Unul dintre proiectele vizate de Fondul mixt de investitii se refera la constructia unei centrale de cogenerare (de producere combinata de energie electrica si termica) pe platforma Petromidia, in parteneriat cu Uzina Termoelectrica Midia. Centrala de cogenerare va avea capacitatea de a alimenta cu energie atat orasul Navodari, cat si rafinaria Petromidia. Valoarea investitiei se ridica la 120 de milioane de dolari si se estimeaza ca proiectul va fi finalizat in 4 ani din momentul demararii.

Un alt proiect se refera la extinderea cu aproximativ 80 de statii a retelei de benzinarii pe piata locala. Noile statii vor fi dezvoltate prin investitii de tip greenfield, suma totala estimata ridicandu-se la 100 de milioane de dolari.

Constituirea Fondului kazah - roman reprezinta un succes atat pentru compania noastra, cat si pentru statul roman si, implicit, pentru romani. Politica de investitii a Fondului este conceputa pentru a sprijini dezvoltarea proiectelor profitabile, durabile si care aduc dividende actionarilor sai. Aceasta inseamna generarea de beneficii reale atat pentru statul roman, cat si pentru KMGI, care va inregistra, astfel, o crestere a profitabiliatii. Privim cu incredere si cu foarte multa responsabilitate catre viitorul nostru impreuna cu partenerii romani.”, a spus Daniyar Berlibayev, Presedintele Consiliului de Administratie al KMG International.

”Constituirea Fondului de Investitii kazah-roman nu este doar o oportunitate de a atrage noi investitii in sectorul energetic romanesc dar, de asemenea, un semnal clar ca putem sa contribuim la dezvoltarea industriei energetice nationale. Prin investitiile pe care crearea acestui fond le presupune vor fi create noi locuri de munca in Romania, iar sectorul energetic national va beneficia de un aport de capacitate de productie”, a spus Constantin Vaduva, Presedintele Directoratului SAPE.

Fondul este construit avand la baza o politica de investitii transparenta, cu criterii si mecanisme de evaluare clare a proiectelor, ambele parti avand posibilitati egale de a propune proiecte spre finantare. Mai mult, reprezentatii SAPE au drept de veto asupra tuturor proiectelor de investitii, pe considerente de securitate nationala.

Statul roman, prin SAPE este reprezentat la nivelul tuturor organelor de conducere ale Fondului. Astfel, in conformitate cu structura actionariatului, SAPE va desemna un membru in componenta Consiliului de Administratie, partile agreand desemnarea cate unui membru SAPE si la nivelul Consiliului Director si a Comitetului de Initiere a Investitiilor.

KMGI a fost asistat in aceasta tranzactie, in domeniul juridic, de compania Suciu Popa care prin profesionalismul si expertiza sa a adus o contributie importanta de-a lungul procesului.

Elemente de background

Memorandumul de Intelegere dintre KMGI (fostul Grup Rompetrol) si statul roman, incheiat in anul 2013, prevede mecanismul de privatizare al actiunilor detinute de statul roman in Rompetrol Rafinare SA si crearea unui fond de investitii comun in domeniul energetic.

KMGI este detinuta de Compania Nationala de Petrol si Gaze din Kazahstan, KazMunayGas. Grupul petrolier KMGI desfasoara operatiuni majore in domeniile rafinare, petrochimie, retail si trading pe 11 piete internationale.

In Romania, KMGI opereaza rafinaria Petromidia Navodari - cea mai mare unitate de profil, rafinaria Vega Ploiesti - cea mai veche unitate de profil in functiune (1905) si unicul producator de bitum si hexan, dar si o vasta retea de distributie a carburantilor. Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.