joi | 28 martie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


ROMPETROL RAFINARE S.A. - RRC

Comunicat - prima benzinarie din Romania alimentata din surse regenerabile

Data Publicare: 19.07.2018 16:52:00

Cod IRIS: 85DE3

19 Iulie 2018 Contact: Bogdan Urzica

Tel: 021/305.77.45

Rompetrol, prima benzinarie din Romania alimentata din surse regenerabile

Rompetrol Downstream, divizia de retail a Grupului KMG International, a finalizat recent dotarea primei benzinarii Rompetrol cu panouri solare de mare capacitate, o premiera pentru Romania si regiunea Marii Negre.

“Este o idee pe care o analizam de cel putin 3 ani, dar care a devenit viabila o data cu evolutia tehnologica si tinand cont de factori precum suprafata necesara, costuri/investitii, randamente, eficienta si nu in ultimul rand, a legislatiei in domeniu. Este un proiect pilot, care ne va oferi toate informatiile necesare pentru o posibila extindere a acestuia si la alte statii Rompetrol din Romania.“ declara Vlad Rusnac, Chief Retail Officer al KMG International si Director General al Rompetrol Downstream.

Locatia aleasa pentru implementarea acestui proiect a fost statia Rompetrol situata pe soseaua de centura a Capitalei si in apropierea depozitului de carburanti din localitatea Mogosoaia.

In 2013, aceasta statie a devenit laboratorul in marime naturala a companiei, unde a fost dezvoltat si testat noul concept al statiilor Rompetrol (ambianta, combinatie culori, mod comunicare, etc). Conceptul lansat la finele lui 2013 defineste in prezent retelele de distributie carburanti Rompetrol din Romania, Bulgaria, Republica Moldova si Georgia.

“Prin implementarea acestui proiect, ne asteptam ca circa 42% din necesarul energetic al statiei sa fie asigurat din surse regenerabile, ceea ce ar genera si o reducere cu circa 30% a emisiilor de CO2. De exemplu, sistemul a produs in luna mai circa 4.600 KWh, cu o medie zilnica de 148 KWh - consumul unei combine frigorifice de clasa A+++ intrun an de zile” adauga Rusnac.

Solutia tehnica adoptata pentru statia Mogosoaia a vizat dotarea in principal cu o centrala electrica foltovoltaica (CEF) formata din 60 de panouri (suprafata totala panouri – 141,2 mp, suprafata teren dispunere panouri – 800 mp, putere totala panouri - 21 kWp), care a fost racordata la reteaua electrica prin intermediul postului de transformare de medie tensiune al depozitului Rompetrol.

Cu o durata de viata de minim 25 de ani, centrala are o putere maxima de 20 KVA si este dimensionata astfel incat energia produsa fie consumata integral in statia de distributie carburanti. In cazul in care consumul de energie electrica al statiei va fi in unele momente mai mic decat media puterilor minime (stabilite in faza de proiectare/studiu), atunci exista posibilitatea ca aceasta sa fie folosita pentru depozitul Mogosoaia sau sa fie livrata in sistemul national.

Panouri fotovoltaice sunt prevazute cu un sistem care le ghideaza in mod continuu spre sursa de lumina, asigurand randamentul maxim si producand cu 44% mai multa energie in comparatie cu un sistem static. De asemenea, acestea au functii de dezghetare in timpul iernii si sistem incorporat pentru protectia impotriva vanturilor puternice.

In plus, sistemul cuprinde si 2 invertoare de ultima generatie, care au randament de circa 98% si dispozitive de protectie incorporate (protectie la scurtcircuit, protectie diferentiala, monitorizare conditii izolatie si protectie impotriva functionarii in regim insularizat).

Pe fondul conditiilor meteorologice severe din luna martie, Rompetrol Downstream a consemnat in primul trimestru al anului un volum total al vanzarilor de carburanti de circa 490.000 tone, nivel similar cu cel atins in perioada similara din 2017. Din aceasta cantitate, circa 30% a fost comercializata prin statiile Rompetrol, indicator in crestere cu 3% fata de cel din perioada ianuarie – martie a anului trecut.

La finele lunii martie, segmentul de distributie al companiei cuprindea 818 puncte de comercializare carburanti (statii proprii, statii partener, statii mobile, baze interne de 9 si 20 metri cubi), in crestere cu 66 de unitati fata de martie 2017.

Departamentul de Comunicare si Relatii Publice

KMG International



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.