marți | 23 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


OMV PETROM S.A. - SNP

Finantarea prin PNRR a productiei de hidrogen verde la rafinaria Petrobrazi

Data Publicare: 22.05.2023 10:30:12

Cod IRIS: E823D

 

OMV Petrom a obtinut finantare prin PNRR pentru productia de hidrogen verde la rafinaria Petrobrazi

 

   Valoarea totala a investitiei a fost estimata la aproximativ 74 milioane de euro, iar valoarea maxima a finantarii prin Planul National pentru Redresare si Rezilienta (PNRR) este de circa 39 milioane de euro

   Hidrogenul verde va fi utilizat pentru reducerea amprentei de carbon a rafinariilor si pentru mobilitatea viitorului

 

22 Mai 2023 – OMV Petrom, cea mai mare companie integrata de energie din sud-estul Europei, anunta semnarea unui contract de finantare prin PNRR pentru constructia unei capacitati de productie a hidrogenului prin electroliza apei in cadrul rafinariei Petrobrazi. Contractul a fost semnat cu Ministerul Energiei, pentru o valoare maxima de circa 39 milioane de euro, investitia totala fiind estimata la circa 74 milioane de euro.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Credem ca Romania are un potential semnificativ pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi, iar fondurile disponibile pentru finantarea acestor proiecte deschid oportunitati pentru cresterea economica a tarii. Prin Strategia 2030, ne-am angajat sa sustinem tranzitia energetica in Romania si in regiune, cu investitii de circa 11 miliarde de euro pana la sfarsitul acestui deceniu, din care circa 35% vor sustine proiecte cu emisii de carbon scazute si zero.” 

Radu Caprau, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare si Marketing: „Hidrogenul verde deschide oportunitati pentru o economie cu emisii reduse de carbon. Va avea un rol important pentru decarbonarea rafinariilor si pentru transport sustenabil, fie ca vorbim de cel rutier, feroviar sau aerian, fiind una dintre solutiile pentru mobilitatea viitorului. Estimam ca cererea pentru hidrogen va creste semnificativ in Romania, in special in deceniul urmator. Credem ca OMV Petrom are oportunitatea de a deveni principalul jucator integrat pe piata hidrogenului din Romania.”

Proiectul presupune punerea in functiune, in cadrul rafinariei Petrobrazi, a unei capacitati de 20 de MW pentru productia de hidrogen obtinut prin electroliza apei. Intregul proces va fi alimentat cu energie regenerabila. Acest lucru inseamna ca nu vor fi generate emisii de CO2 din utilizarea energiei in timpul electrolizei apei, atunci cand are loc separarea moleculelor de oxigen de cele de hidrogen.

Cantitatea anuala de hidrogen verde care va fi produsa a fost estimata la peste 2.600 tone anual. Integrarea hidrogenului verde produs va determina o reducere cu minim 70% a emisiilor de CO2 de-a lungul intregului lant valoric de producere a combustibililor sustenabili fata de combustibilii conventionali.

In perioada urmatoare, compania va demara licitatia publica pentru achizitia electrolizorului, urmand ca decizia finala de investitie sa fie luata in 2024. Finalizarea lucrarilor este estimata pentru anul 2025.   

 

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep in 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si in tarile invecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinarii, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV Petrom este o companie in care actionarii romani detin peste 42% din actiuni (din care statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,7%, iar 21,7% sunt detinute de fondurile de pensii din Romania, la care se adauga aproape 500.000 de investitori individuali si alte entitati romanesti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,2% din actiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt detinute de alti investitori straini. Din totalul actiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori din Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 - 2022. In aceeasi perioada, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. In anul 2022 impozitele platite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale Romaniei.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In perioada 2007 - 2022, compania a alocat circa 120 milioane de euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice. OMV Petrom raporteaza anual progresul realizat in ceea ce priveste implementarea acestor recomandari.

 

 

Contact:

OMV Petrom Relatia cu Investitorii

Tel: +40 372 161930, Fax: +40 372 868518
e-mail:
investor.relations.petrom@petrom.com

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.