sâmbătă | 20 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


OMV PETROM S.A. - SNP

OMV Petrom va incepe productia de combustibil sustenabil pentru aviatie

Data Publicare: 23.06.2022 11:28:56

Cod IRIS: E8383

OMV Petrom va incepe productia de combustibil sustenabil pentru aviatie (SAF) la Petrobrazi

 

   Petrobrazi va fi prima rafinarie din Romania care va produce combustibil sustenabil pentru aviatie (SAF)

 SAF-ul produs la rafinaria Petrobrazi poate contribui la diminuarea emisiilor de CO2 rezultate din zborurile comerciale cu aproximativ 70% fata de combustibilul conventional

 

OMV Petrom, cea mai mare companie integrata de energie din Europa de Sud-Est, va produce combustibil sustenabil pentru aviatie la rafinaria Petrobrazi prin co-procesarea uleiului de rapita produs pe piata locala. Primele cantitati de test sunt estimate pentru luna iulie a acestui an. Produsul va contribui la diminuarea emisiilor de CO2 din zborurile comerciale.

Radu Caprau, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare si Marketing: „Productia de SAF face parte din obiectivele noastre strategice si credem ca va deveni principala alternativa pentru atingerea obiectivelor climatice din industria aviatica. Ne propunem ca la nivelul anului 2030 sa avem o productie anuala de SAF si HVO (ulei vegetal hidrotratat) de circa 450 de mii de tone.”

Acest test s-a bazat pe primul pilot de co-procesare a uleiului de rapita, finalizat cu succes, la rafinaria Petrobrazi, in iulie 2020. OMV Petrom a fost certificat ca producator HVO pe baza auditului CERTROM, in conformitate cu cerintele schemei voluntare International Sustainability and Carbon Certification (ISCC-EU). Acesta este un sistem recunoscut de Comisia Europeana pentru certificarea materialelor sustenabile ce respecta cerintele legale ale Directivei privind promovarea utilizarii Energiei din Surse Regenerabile (RED). Utilizarea HVO reduce cu minim 65% emisiile de CO2 fata de motorina conventionala.

Petrobrazi va deveni astfel prima rafinarie certificata ISCC din tara care produce SAF si HVO prin co-procesarea materiilor prime de natura biologica. SAF-ul produs la rafinaria Petrobrazi pentru zborurile comerciale va contribui la reducerea cu aproximativ 70% a emisiilor de CO2 fata de combustibilul conventional.

In acelasi timp, compania are in vedere extinderea capacitatilor de productie in viitor pentru a realiza combustibili sustenabili avansati, obtinuti dintr-o gama variata de materii prime reziduale (ex: uleiul alimentar uzat).

Pentru a indeplini dezideratele Comisiei Europene privind atingerea obiectivelor climatice, planul actual include utilizarea a cel putin 63% SAF din necesarul de combustibil pentru aviatie pana in 2050 pentru transportul aerian din UE. Combustibilii sustenabili vor juca un rol major in decarbonizarea acestui sector.

Romania este unul dintre cei mai mari producatori de rapita din Uniunea Europeana, situandu-se pe locul 4, in 2021. Conform Institutului National de Statistica, cea mai mare parte a productiei este exportata ca materie prima (seminte), doar o parte din cantitatile obtinute fiind valorificate pe plan intern. Prin utilizarea uleiului de rapita obtinut local in producerea de carburanti sustenabili pentru aviatie, contribuim la extinderea lantului valoric al rapitei in Romania.

 

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep in 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a peste 780 benzinarii, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,6% din actiunile OMV Petrom, iar 28,4% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 35 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 - 2021. In aceeasi perioada, compania a investit circa 17 miliarde de euro.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In perioada 2007 - 2021, compania a alocat peste 80 de milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice) privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice.

 

 

Contact:

OMV Petrom Relatia cu Investitorii

Tel: +40 372 161930, Fax: +40 372 868518
e-mail:
investor.relations.petrom@petrom.com

 

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.