joi | 28 martie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Stiri Piata


OMV PETROM S.A. - SNP

Prima livrare de GNL

Data Publicare: 17.09.2021 11:00:17

Cod IRIS: CE52D

OMV Petrom a finalizat cu succes prima livrare de gaz natural lichefiat (GNL) din Romania

 

   Volumul a alimentat prima nava cu motoare pe baza de GNL care a fost construita in Romania

 

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a efectuat prima livrare de GNL catre Damen Shipyards Mangalia, cel mai mare santier maritim din sud-estul Europei. Produsul a fost utilizat pentru alimentarea unei nave cu motoare care utilizeaza GNL. Este prima nava de acest tip construita in Romania, la Santierul Naval Damen, din Mangalia.

VIDEO livrare

Radu Caprau, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Downstream Oil: „Sectorul transporturilor, care are un rol esential pentru mobilitatea bunurilor si a oamenilor, este si unul dintre sectoarele in care sunt necesare masuri eficiente si cuprinzatoare de reducere a emisiilor. OMV Petrom este si va continua sa fie parte din solutie, cu un portofoliu mixt de produse care sa raspunda nevoilor de mobilitate din tara noastra. Prima livrare de GNL din Romania este inca un pas pe care il facem in extinderea ofertei de produse pentru transport cu emisii scazute.” 

VIDEO Radu Caprau

Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea Downstream Gas: In contextul tranzitiei energetice, utilizarea GNL-ului in transport si industrie poate duce la o reducere semnificativa a emisiilor de carbon si a celor poluante. Romania are un potential semnificativ de gaze naturale, iar valorificarea acestuia, inclusiv prin lichefiere, deschide noi orizonturi pentru economia romaneasca si contribuie la obiectivele agendei climatice.”

VIDEO Franck Neel

Florin Spataru, membru al Directoratului Damen Shipyards Mangalia: „Ne bucura colaborarea dintre doi lideri ai industriei din Romania si nu numai, care au facut posibila o premiera: este pentru prima data cand o astfel de nava este construita in Romania, iar acest lucru demonstreaza ca industria navala romaneasca este capabila sa implementeze proiecte foarte complexe si inovatoare cu un inalt nivel tehnologic”.  

 

Prima livrare de GNL din Romania, efectuata de OMV Petrom, a presupus coordonarea si gestionarea in premiera a unui proces complex in care au fost implicate mai multe companii partenere, in conditiile respectarii tuturor masurilor de siguranta. Acesta s-a concretizat in doua transporturi separate a cate doua autocisterne, care au alimentat rezervorul primei nave din Romania care functioneaza pe baza de GNL.

Prin racirea gazelor naturale la o temperatura de -160°C si prin lichefiere, acestea isi reduc volumul de aproximativ 600 de ori comparativ cu volumul in stare gazoasa. Astfel, pot fi stocate si transportate in siguranta pe distante foarte lungi, cu un grad crescut de eficienta economica si energetica. Gazele naturale lichefiate reprezinta o alternativa de tranzitie pentru un transport mai curat, in special pentru segmentele de transport ce pot fi mai greu decarbonate, precum transportul rutier greu de marfa si transportul naval. Prin utilizarea de GNL in transporturi, emisiile de CO2 scad cu 15%, cele de oxid de azot scad cu 50%, iar emisiile de particule grele scad cu 99%.

De asemenea, GNL nu genereaza emisii de sulf, respectand astfel cerintele stricte privind emisiile de sulf ale Organizatiei Maritime Internationale.

 

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 53 milioane bep in 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si tarile invecinate prin intermediul a 789 benzinarii, la sfarsitul lui iunie 2021, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,6% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 7%, iar 21,4% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contributii de aproximativ 32 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 – 2020.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In perioada 2007-2020, compania a alocat aproximativ 72 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice) privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice. 

 

Contact:

OMV Petrom Relatia cu Investitorii

Tel: +40 372 161930, Fax: +40 372 868518
e-mail: investor.relations.petrom@petrom.com        

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.