OMV Petrom publica Raportul de Sustenabilitate pentru 2023
► Progrese importante in tranzitia catre o afacere cu emisii reduse de carbon
► Intensitatea emisiilor de carbon a scazut cu 11%, iar a emisiilor de metan s-a diminuat cu 72% fata de 2019
► Peste 40 de milioane de euro destinate proiectelor sociale, cu ~850.000 de beneficiari
OMV Petrom, cel mai mare producator integrat de energie din sud-estul Europei, a publicat Raportul de Sustenabilitate pentru 2023. Acesta ofera o imagine de ansamblu a realizarilor si proiectelor companiei in domeniul economic, mediu si social, precum si a angajamentelor si a progreselor sale in directia dezvoltarii durabile.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Sustenabilitatea este pe deplin integrata in Strategia noastra 2030. In 2023 am progresat semnificativ cu implementarea strategiei, in tranzitia spre un model de afaceri cu emisii reduse de carbon, cu realizari importante in domeniul energiei regenerabile si mobilitatii electrice. De asemenea, am intrat in faza de dezvoltare a proiectului Neptun Deep, care este esential pentru a asigura o tranzitie lina catre o economie cu emisii reduse de carbon. Am continuat sa ne reducem emisiile si ne mentinem angajamentul de a realiza o reducere cu 30% a intensitatii carbonului din operatiunile noastre pana in 2030, fata de nivelul din 2019."
Cadrul de sustenabilitate se concentreaza pe tranzitia catre afaceri cu emisii reduse de carbon, derularea de operatiuni responsabile, sustinerea oamenilor si a comunitatilor, precum si pe valorificarea inovatiei si digitalizarii. OMV Petrom sustine Acordul de la Paris privind schimbarile climatice si contribuie la Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila a ONU.
Aspecte cheie din Raportul de Sustenabilitate OMV Petrom 2023:
► Portofoliu de peste 1 GW de proiecte de energie regenerabila in Romania, inclusiv prin parteneriate si 270 de statii de reincarcare instalate in reteaua noastra regionala
► Intensitatea emisiilor de carbon a operatiunilor redusa cu 11% fata de 2019
► Emisiile Scop 1-3 au fost reduse cu ~ 9% fata de 2019, cu arderea la facla si ventilarea reduse cu 61%
► Rata de recuperare a tuturor deseurilor a crescut la 82%
► Peste 6.700 de angajati inclusi in campanii de screening medical
► O medie de 33 de ore de instruire profesionala per angajat
► 30% ponderea femeilor cu functii de conducere
► Crestere economica sustinuta prin incurajarea achizitiilor locale: 90% cheltuieli cu furnizorii locali
► Eforturi continue pentru un impact pozitiv asupra comunitatilor locale si pentru a sustine proiecte nationale: peste 40 de milioane de euro cheltuiti pentru proiecte sociale, cu ~850.000 de beneficiari
Ca urmare a eforturilor pentru o transformare sustenabila, managementul sustenabilitatii din OMV Petrom a continuat sa fie evaluat ca fiind puternic. Compania a fost inclusa in seria de indici FTSE4Good pe baza practicilor solide de mediu, societale si de guvernanta dovedite. OMV Petrom a fost din nou prezenta pe lista celor mai bine cotate companii din perspectiva ESG din 2023 a Sustainalytics si a primit statutul de Furnizor Silver de la EcoVadis.
Raportul de Sustenabilitate OMV Petrom a fost elaborat in conformitate cu standardele Global Reporting Initiative (GRI) 2021.
Raportul de Sustenabilitate OMV Petrom 2023 este disponibil in format digital aici.
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cel mai mare producator integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep in 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica pe gaze naturale de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si in tarile invecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinarii, sub doua branduri – OMV si Petrom.
OMV Petrom este o companie in care, la sfarsitul anului 2023, actionarii romani detin peste 43% din actiuni (din care statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,7%, iar 22,5% sunt detinute de fondurile de pensii din Romania, la care se adauga aproape 500.000 de investitori individuali si alte entitati romanesti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,2% din actiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt detinute de alti investitori straini. Din totalul actiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.
OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 - 2023. In aceeasi perioada, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.
Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In perioada 2007 - 2023, compania a alocat circa 160 milioane de euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.
Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice. OMV Petrom raporteaza anual progresul realizat in ceea ce priveste implementarea acestor recomandari.
Contact:
Tel: +40 372 161930, Fax: +40 372 868518
e-mail: investor.relations.petrom@petrom.com