joi | 28 martie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. - TGN

Transgaz si CEGH au semnat Acordul de cooperare pentru constituire HUB Gazier

Data Publicare: 01.10.2019 9:00:43

Cod IRIS: 2B84D

RAPORT CURENT

Data raportului: 01 octombrie 2019 2019

Denumirea entitatii emitente: SNTGN TRANSGAZ SA

Sediul social: Medias, Piata Constantin I. Motas, nr.1, jud.Sibiu

Numarul de telefon/fax: 0269803333/ 0269839029

Codul de inregistrare fiscala: RO 13068733

Numar de ordine in Registrul Comertului: J32/301/2000

Capital social subscris si varsat: 117.738.440 RON

Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: Bursa de Valori Bucuresti.

 

Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ SA informeaza actionarii si investitorii asupra faptului ca Transgaz si CEGH au semnat Acordul de Cooperare in vederea constituirii HUB-ului gazier in Romania.

Redam mai jos, integral comunicatul de presa:

SNTGN Transgaz SA, operatorul de transport si sistem (OTS) din Romania si Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH), Operatorul Punctului Virtual de Tranzactionare din Austria, au semnat un Acord de Cooperare in vederea infiintarii societatii romane pe actiuni ”Romanian Gas Hub”, societate mixta ce va avea ca obiectiv operarea Punctului Virtual de Tranzactionare din Romania (PVT).

Acordul de Cooperare a fost semnat din partea Transgaz SA Romania, de domnul Ion Sterian, director general si din partea Central European Gas Hub AG, de domnul Gottfried Steiner, CEO.

Ulterior semnarii acordului, vor incepe demersurile pentru infiintarea “Romanian Gas Hub”, societate ce va furniza servicii profesionale de hub gazier pentru Romania (inclusiv servicii de comercializare si servicii conexe) si va avea ca scop operarea Punctului Virtual de Tranzactionare din Romania (PVT). Transgaz va detine 51% din actiuni, iar CEGH 49%. Transgaz va nominaliza Directorul General, iar CEGH va nominaliza Directorul General Adjunct.

Romania se bucura de o pozitie geostrategica fiind localizata pe importante coridoare de transport intre pietele bine dezvoltate din centrul Europei si sursele de aprovizionare din SE Europei. Romania are o retea de conducte de peste 13.300 km, un nivel ridicat al productiei interne de gaze naturale de aproximativ 10 mld. mc./an si un consum de aproximativ 11 mld.mc/an. Reteaua este operata in mod profesionist de Transgaz si dispune de cele mai bune conditii esentiale pentru crearea unui hub de gaze functional, lichid si bine acceptat pe piata energetica.

Hub-ul Gazier roman presupune o noua viziune asupra pietei gazelor naturale, anume aceea de a construi o piata libera, lichida, responsabila, atent supravegheata, dezvoltand modalitati de sustinere a clientilor vulnerabili, unic dispecerizata pentru prevenirea crizelor in situatii exceptionale si total integrata in Uniunea Energetica Europeana. Hub-ul presupune regandirea tuturor activitatilor din sectorul gazelor naturale intr-un singur scop, acela de a facilita tranzactionarea gazelor naturale cu scopul obtinerii celor mai bune preturi ale gazelor la un moment dat.

Transgaz, in calitate de operator al Sistemului National de Transport gaze naturale din Romania, sustine acest proiect, avand cunostinte profunde in domeniul pietei gaziere nationale si o experienta multianuala in operatiuni tehnice din tara.

Central European Gas Hub, in calitate de operator al Punctului Virtual de Tranzactionare din Austria, aduce in asociere cunostintele sale in operarea unui hub gazier de succes, deoarece CEGH reprezinta cel mai important punct de comercializare a gazelor naturale din centrul si estul Europei.

Prin infiintarea “Romanian Gas Hub” partile doresc sa asigure pe piata un cadru de tranzactionare lichida a gazelor naturale in Romania si sa sprijine comerciantii gazieri in derularea afacerilor lor.

Ion Sterian, Director General al Transgaz SA:

Prin acest hub de gaze, Transgaz isi afirma rolul de leader in ceea ce priveste asigurarea securitatii energetice in Romania si in regiune. Hub-ul Romanesc de gaze este o reusita deosebit de importanta, care creeaza premisele pentru dezvoltarea economica si financiara a Romaniei. Transgaz are capacitatea si know-how-ul necesare pentru a gestiona proiectul. Cu sprijinul Ministerului Economiei, actionarul majoritar al Transgaz, al tuturor factorilor decizionali, vom reusi sa dezvoltam sectorul gazier, transformandu-l intr-unul din principalele motoare de dezvoltare ale tarii. Dupa implementarea calendarului privind infiintarea noii societati, Romanian Gas Hub, estimata pentru finalul lunii februarie 2020. Functie de ceea ce hotaraste Statul Roman, in aceasta societate pot intra in calitate de actionari, companii/ entitati romanesti precum: Romgaz, OMV Petrom, alti producatori de gaze din Romania, CEC sau Eximbank in calitate de Casa de Clearing, OPCOM, BRM, BVB , s.a ".

Gottfried Steiner, CEO al Central European Gas Hub AG:

“Romania avand un sistem mare de conducte gaziere si o productie nationala de gaze ridicata, asigura conditiile ideale pentru un cadru de tranzactionare a gazelor. CEGH a creat cu succes cel mai lichid loc de tranzactionare din centrul si estul Europei si este mandru sa sustina Transgaz in dezvoltarea unui hub gazier in Romania.”

Date generale:

Central European Gas Hub:

Central European Gas Hub AG (CEGH) este operatorul Punctului Virtual de Tranzactionare (PVT) din Austria si asigura o platforma de nominalizare a gazelor pentru companii internationale. Produsele de pe Bursa Gaziera pentru piata austriaca si ceha sunt oferite pe platforma PEGAS prin cooperare intre Powernext si CEGH. CEGH este subsidiara OMV Gas&Power (65%), Wiener Boerse (20%) si Eustream (15%). CEGH s-a demonstrat a fi una din platformele de tranzactionare de top din Europa Centrala cu volume nominalizate de 659 TWh de gaze naturale in PVT CEGH si un volum comercializat de 133 TWh pe piata bursiera de gaze PEGAS CEGH (2018).

Pentru mai multe informatii: www.cegh.at

Transgaz:

SNTGN TRANSGAZ SA este unicul operator al Sistemului National de Transport al gazelor naturale (SNT) care asigura transportul in conditii de siguranta, eficienta si competitivitate, a peste 90% din gazul natural consumat in Romania, in conformitate cu standardele UE de performanta si mediu inconjurator.

Transgaz este o prezenta activa pe piata de capital din Romania, fiind listat la Bursa de Valori Bucuresti. 58.5097% din actiuni sunt detinute de Statul Roman prin Ministerul Economiei iar 41.4903% (free-float) de catre actionari minoritari.

Compania opereaza o retea de peste 13.300 km de conducte de transport gaze naturale, cu o capacitate totala de transport de 30 mld.mc si a gestionat in anul 2018 o cantitate de 13.07 mld. mc. gaze naturale.

In calitate de operator de sistem si de transport gaze naturale certificat conform celui de- Al Treilea Pachet Energetic, din iulie 2010 TRANSGAZ este membru ENTSOG.

Pentru mai multe informatii: www.transgaz.ro

 

Pentru  mai  multe  informatii, contactati:

CEGH

Roland Wolk                                                            

Central European Gas Hub AG                                

Tel. +43 1 2702700 – 28508                                   

E-Mail: roland.wolk@gashub.at                                                     

Pagina de internet: www.cegh.at

 

Transgaz

Nicoleta Vladucu

SNTGN Transgaz SA

Tel.: +40 269 – 803333

E-mail: comunicare@transgaz.ro

Pagina de internet: www.transgaz.ro

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.