miercuri | 24 aprilie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Stiri Piata


TERAPLAST SA - TRP

Primirea acordului de finantare pentru fabrica de folii stretch

Data Publicare: 18.05.2022 18:06:04

Cod IRIS: FF15D

COMUNICAT DE PRESA

 

Grupul TeraPlast a primit acordul pentru un ajutor de stat la dezvoltarea unei noi fabrici de folii stretch

 

·         Valoarea totala a investitiei este de peste 11 milioane de euro

 

·         Constructia noii fabrici se va demara in acest an

 

·         La maturitate investitia va genera o cifra de afaceri de 28 milioane euro pe an si o EBITDA de 4 milioane de euro

 

 

Bistrita,  18 mai 2022

Grupul TeraPlast a primit acordul de finantare prin schema ajutorului de stat pentru o investitie de 11,2 milioane de euro intr-o unitate de productie de folii stretch. Constructia noii fabrici va incepe in acest an in parcul industrial din Saratel. Facilitatea va avea doua linii de productie pentru folii din polietilena de uz industrial, ceea ce reprezinta o capacitate de peste 14.000 de tone anual. Echipamentele sunt de ultima generatie, cu un grad ridicat de robotizare si automatizare a fluxului de productie. La maturitate, investitia va genera o cifra de afaceri de 28 milioane euro si o EBITDA de 4 milioane de euro, corespondenta unei marje de 14%, similara cu cea a altor segmente din cadrul Grupului.

Mecanismul de stimulare a investitiilor cu impact major in economie prevede un sprijin al statului de 50% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului. Prin aceasta facilitate, beneficiarul se angajeaza ca in termen de cinci ani de la finalizarea investitiei sa contribuie la bugetul general consolidat cu o suma cel putin egala cu cea a ajutorului de stat primit.

Pentru derularea optima a investitiei, Grupul TeraPlast va accesa o finantare de la Raiffeisen Bank. E un model folosit cu succes in trecut, care permite o alocare echilibrata a resurselor si un nivel adecvat al gradului de indatorare.

In ultimii trei ani, Grupul TeraPlast a derulat investitii de 44,4 milioane de euro cofinantate prin schema ajutorului de stat.

Ne bucuram ca avem acest sprijin consistent din partea Ministerului de Finante in cadrul unui program care si-a dovedit eficienta in trecut si care aduce beneficii reale pentru dezvoltarea regionala si a intregii economii”, a declarat Laszlo Vajda, directorul de dezvoltare al Grupului TeraPlast.”Acest proiect, parte a strategiei de dezvoltare a Grupului pe un segment de piata cu un potential major, presupune crearea unui centru important de productie de folii stretch in Romania, cu beneficii pe termen lung” a adaugat acesta.

Piata de folii stretch din Romania este estimata la circa 30 mii de tone pe an, iar capacitatea de productie ce va fi dezvoltata de TeraPlast va modifica radical oferta interna, prin reducerea necesarului din import.  Grupul are ca obiectiv atingerea unei cote de piata de aproximativ 45%  din piata foliilor stretch pana la finalul anului 2025, prin dezvoltarea de capacitati proprii si prin operatiuni M&A.

 

Evenimente relevante

 

·         Grupul a operationalizat fabrica de ambalaje biodegradabile in urma unei investitii de 12 milioane de euro, parte centrala a liniei de business TeraBio Pack.

·         In primele 3 luni din 2022, Grupul TeraPlast a raportat o crestere a cifrei de afaceri cu 58%, pana la 170,5 milioane de lei.

 

Despre Grupul TeraPlast

Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack si Somplast. Incepand cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listata la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul TRP. Actiunile companiei sunt incluse in indicele de referinta BET al Bursei de Valori Bucuresti si, din septembrie 2021, in indicii Small Cap si Global All Cap ai FTSE Russell. In cadrul evaluarii Vektor in baza a 15 criterii de comunicare in relatia cu investitorii, efectuata de ARIR, TeraPlast a obtinut nota maxima, 10, pentru al treilea an consecutiv.

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.