vineri | 29 martie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Comunicate de presa


Record de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti. Tranzactii totale de aproape 4 miliarde euro realizate prin bursa romaneasca in 2020

12.01.2021

  • Record absolut realizat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in 2020 in ceea ce priveste valoarea de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare pe segmentul principal: aproape 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro, cea mai ridicata valoare din istoria bursei romanesti.
  • Record la BVB in 2020 si in ceea ce priveste lichiditatea medie zilnica cu toate tipurile de instrumente financiare: peste 73 milioane lei, echivalentul a 15 milioane euro.
  • Piata de capital din Romania a incheiat anul 2020 cu o crestere de 3,4% prin prisma indicelui BET-TR, care include si dividendele, ceea ce reprezinta o performanta intr-un context dominat de incertitudinile generate de pandemia de coronavirus.
  • Radu Hanga, Presedinte BVB:
    • Piata de capital a demonstrat, in poate cel mai complicat an din istoria recenta, de ce este o sursa de oportunitati atat pentru companii, cat si pentru investitorii interesati sa-si sporeasca bunastarea. In 2020, la BVB au avut loc 3 listari de pachete de actiuni, 6 emisiuni de titluri de stat si 11 emisiuni de obligatiuni, ceea ce a dus totalul finantarilor realizate prin intermediul pietei de capital la 5,4 miliarde lei sau peste 1,1 miliarde euro.
    • Obiectivul nostru este sa crestem lichiditatea si acest lucru ne-a reusit pentru ca anul trecut am avut parte de cel mai bun an de tranzactionare din istoria BVB. Prin urmare, nu mai este cazul sa ne uitam la 2007 ca la un reper pentru ca deja am depasit acel nivel. Nu putem conduce bursa daca ne uitam tot timpul in oglinda retrovizoare. Ne concentram pe ceea ce avem de facut pentru dezvoltarea bursei noastre.
    • Privim cu incredere la 2021 cand bursa va continua sa-si consolideze pozitia de principal canal de finantare pentru companiile romanesti si de principala sursa de acumulare de capital pentru investitori. Vrem sa ducem BVB cat mai aproape de clientii de retail si exploram toate canalele care ne ajuta sa ne atingem acest obiectiv.
  • Adrian Tanase, CEO BVB:
    • Anul 2020 cu siguranta va ramane in istoria pietei de capital ca un reper pentru dezvoltarea viitoare a bursei. Promovarea la statutul de Piata Emergenta, initierea proiectului de Contraparte Centrala si demararea parteneriatului pentru implementarea de solutii tehnologice la nivelul grupului BVB sunt elementele-cheie menite sa transforme fundamental piata de capital romaneasca.
    • Este foarte important ca Guvernul sa utilizeze intensiv piata de capital, am vazut acest lucru in 2020 prin emisiuni de titluri de stat, si ne dorim ca in perioada urmatoare sa vedem si decizii privind reluarea listarilor pentru ca este in beneficiul Romaniei sa aiba companii transparente si performante.
    • Suntem optimisti cu privire la 2021, ne dorim sa avem decizii consistente in ceea ce priveste dezvoltarea economica a Romaniei si, odata ce se vor dilua riscurile generate de pandemie, sunt toate premisele sa avem un an mai bun decat 2020.

 

Record absolut de tranzactionare realizat in 2020 la Bursa de Valori Bucuresti (BVB): investitorii prezenti pe bursa romaneasca au tranzactionat instrumente financiare in valoare totala de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. Este cea mai mare valoare inregistrata vreodata pe segmentul principal al bursei romanesti si a depasit cu aproape 25% recordul anterior consemnat in anul 2007. Atunci, valoarea tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 14,7 miliarde lei.

Valori record de tranzactionare au fost realizate pe segmentul principal in 2020 si in ceea ce priveste lichiditatea medie zilnica. Astfel, media zilnica de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare (actiuni, instrumente cu venit fix, produse structurate, unitati de fond, ETF) a ajuns la 73,36 milioane lei, echivalentul a 15,15 milioane euro, cu 54% peste nivelul din 2019 si cu 24,9% peste nivelul de 58,72 milioane lei realizat in 2007. 

Piata de capital din Romania a incheiat anul 2020 cu o crestere de 3,4% prin prisma indicelui BET-TR, care include si dividendele, ceea ce reprezinta o performanta intr-un context dominat de incertitudinile generate de pandemia de coronavirus. Mai mult, indicele BET-TR a incheiat anul 2020 la un nivel de peste 16.500 de puncte, ceea ce reprezinta un nou maxim istoric.

„Piata de capital a demonstrat, in poate cel mai complicat an din istoria recenta, de ce este o sursa de oportunitati atat pentru companii, cat si pentru investitorii interesati sa-si sporeasca bunastarea. Investitorii individuali au gasit la BVB oportunitati de tranzactionare excelente care sa corespunda profilului lor de risc. In acelasi timp, companiile au putut apela cu incredere la mecasnismele oferite de piata de capital, iar statul roman a putut accesa, rapid si eficient, lichiditatile de care avea nevoie intr-un context extrem de dificil. In 2020, la BVB au avut loc 3 listari de pachete de actiuni, 6 emisiuni de titluri de stat si 11 emisiuni de obligatiuni, ceea ce a dus totalul finantarilor realizate prin intermediul pietei de capital la 5,4 miliarde lei sau 1,1 miliarde euro. Obiectivul nostru este sa crestem lichiditatea si acest lucru ne-a reusit pentru ca anul trecut am avut parte de cel mai bun an de tranzactionare din istoria BVB. Prin urmare, nu mai este cazul sa ne uitam la 2007 ca la un reper pentru ca deja am depasit acel nivel. Nu putem conduce bursa daca ne uitam tot timpul in oglinda retrovizoare. Ne concentram pe ceea ce avem de facut pentru dezvoltarea bursei noastre,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

„Privim cu incredere la 2021 cand bursa va continua sa-si consolideze pozitia de principal canal de finantare pentru companiile romanesti si de principala sursa de acumulare de capital pentru investitori. Vrem sa ducem BVB cat mai aproape de clientii de retail si exploram toate canalele care ne ajuta sa ne atingem acest obiectiv. Anul 2021 a avut un inceput puternic pozitiv pe majoritatea burselor, iar masurile de protejare a sanatatii publice adoptate de diferite state, precum si aparitia si distributia vaccinurilor semnalizeaza ca actuala criza sanitara poate fi depasita. Traim in continuare intr-un mediu marcat de dobanzi scazute si exces de lichiditate, ceea ce va sustine pretul actiunilor,” a mai spus Presedintele BVB.

„Anul 2020 cu siguranta va ramane in istoria pietei de capital ca un reper pentru dezvoltarea viitoare a bursei. Promovarea la statutul de Piata Emergenta, initierea proiectului de Contraparte Centrala si demararea unui parteneriat pentru implementarea de solutii tehnologice la nivelul grupului BVB sunt elementele-cheie menite sa transforme fundamental piata de capital romaneasca,” a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

„Prioritatea numarul unu pentru 2021 este cresterea numarului de investitori si cresterea participarii voluntare la piata de capital. In continuare este esential sa avem un parteneriat cu autoritatile pentru dezvoltarea pietei de capital si ne dorim sa vedem cat mai multe companii de stat la cota bursei pentru ca prin listarea unor pachete minoritare pe bursa se eficientizeaza activitatea acestor companii prin regulile impuse de piata de capital. Este foarte important ca Guvernul sa utilizeze intensiv piata de capital, am vazut acest lucru in 2020 prin emisiuni de titluri de stat, si ne dorim ca in perioada urmatoare sa vedem si decizii privind reluarea listarilor pentru ca este in beneficiul Romaniei sa aiba companii transparente si performante. Suntem optimisti cu privire la 2021, ne dorim sa avem decizii consistente in ceea ce priveste dezoltarea economica a Romaniei si, odata ce se vor dilua riscurile generate de pandemie, sunt toate premisele sa avem un an mai bun decat 2020. In plus, pentru 2021, ne asteptam ca reprezentativitatea Romaniei in indicii Pietelor Emergente sa creasca prin includerea altor companii in structura acestora,” a afirmat Directorul General al BVB.

Piata de capital din Romania a fost inclusa, incepand cu septembrie 2020, in randul pietelor emergente potrivit clasificarii realizate de furnizorul global de indici FTSE Russell. Promovarea Romaniei la statutul de piata emergenta a fost posibila odata ce doua companii romanesti – Banca Transilvania si Nuclearelectrica – au indeplinit criteriile necesare upgradarii.