marți | 19 martie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Ghiduri pentru listare

Listarea la BVB - Brosura

Contactati-ne

Remus Danila

Sef Relatia cu Investitorii si Business Development

Stefan Musgociu

Specialist Dezvoltare si Marketing

Ana-Maria Neatu

Specialist Relatii Publice

Email: antreprenori@bvb.ro

Telefon: (+40) (21) 307 95 00

Instrumente pentru finantare

Bursa de valori ofera doua tipuri distincte de instrumente antreprenorilor in cautare de finantare pentru companiile lor – actiuni si obligatiuni.

Actiuni

Prin emisiunea de actiuni noi si listarea lor la bursa, un antreprenor vinde o parte din compania sa publicului, aceasta parte depinzand de valoarea finantarii de care compania are nevoie, precum si de cat de mult din companie este dispus sa vanda antreprenorul. Spre deosebire de obligatiuni, atunci cand sunt emise actiuni, nu  exista o datorie care trebuie rambursata investitorilor. Odata listata la bursa, compania poate beneficia si de alte castiguri financiare, precum utilizarea actiunilor proprii drept garantie pentru accesarea unor credite de la banci, sau ca moneda de schimb pentru achizitia de competitori (pentru mai multe beneficii, vedeti Beneficiile Listarii).

Bursa de Valori Bucuresti opereaza doua piete, pe ambele fiind posibile emisiuni de actiuni sau obligatiuni. In cazul emisiunilor de actiuni, Piata Principala este pentru companiile mai mature care deja au situatii financiare disponibile pentru cel putin ultimii 3 ani, o capitalizare anticipata de minimum 1 milion de euro si cel putin 25% free float, ceea ce inseamna ca minimum 25% din actiuni trebuie sa fie in portofoliile investitorilor si, disponibile la tranzactionare.

Pentru piata AeRO, pe de alta parte, cerintele de admitere sunt mai relaxate, pentru a permite astfel accesul companiilor mici si medii care inca nu indeplinesc conditiile de marime si vechime pentru listarea pe Piata Principala. Pentru ca o companie sa fie listata pe piata AeRO, aceasta trebuie sa aiba o capitalizare anticipata sau capitaluri proprii de minimum 250.000 de euro si un free float de 10% si cel putin 30 de actionari. In ambele cazuri, o companie trebuie sa devina societate pe actiuni (SA) anterior listarii.

Citeste mai multe despre emisiunea de actiuni pe Piata Principala sau pe AeRO.

Obligatiuni

Obligatiunile, pe de alta parte, implica imprumutul capitalului de la investitori, in schimbul platii unei dobanzi periodice. Obligatiunile sunt un instrument atractiv pentru antreprenori, intrucat utilizarea acestora nu afecteaza structura actionariatului companiei si modul in care compania este operata si, totodata, ofera expunere companiei si publicitate prin insasi accesarea acestei finantari prin intermediul bursei de valori. Banii imprumutati de la investitori trebuie rambursati la maturitate, sau in transe. Suma imprumutata poate face obiectul unei refinantari,  printr-o noua emisiune de obligatiuni, inlocuind astfel emisiunea precedenta. O alta varianta este convertirea obligatiunilor in actiuni, la maturitate, sau in anumite momente anterior maturitatii, reducand astfel o parte din suma care trebuie rambursata investitorilor la maturitate (acestea mai sunt cunoscute si ca obligatiuni convertibile).

In cazul emisiunii de obligatiuni, lista cerintelor de admitere este mult mai scurta si vizeaza in principal valoarea emisiunii. Pentru Piata Principala valoarea minima admisa este de 200.000 de euro, desi Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) poate oferi anumite exceptii. Pentru AeRO, nu exista o valoare minima a emisiunii. Este important de retinut ca doar o societate pe actiuni (SA) poate emite obligatiuni.

Citeste mai multe despre emisiunea de obligatiuni pe Piata Principala sau pe AeRO.