duminică | 21 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Platforma Arena XT

Reprezinta solutia de platforma de brokeraj dezvoltata de specialistii BVB pentru intermediari. Platforma dispune de toate functiile necesare unei firme de brokeraj pentru operare pe piata de capital: sistem de gestiune ordine, managementul portofoliilor clientilor, module de risk management pentru piata la vedere si la termen, facilitati de tranzactionare prin internet pentru clienti. Arena XT se bazeaza intr-o buna masura pe tehnologia si arhitectura ARENA-AUTOMATED EXCHANGE PLATFORM la care s-au adaugat module functionale care tin de specificul activitatii de brokeraj.

Arena XT transfera spre utilizatori siguranta, performanta si fiabilitatea sistemului de baza, parametri obtinuti – de aceasta data - pe infrastructuri hardware si software care o pozitioneaza ca eficienta pe piata serviciilor de profil.

Invata sa tranzactionezi online la BVB cu
Arena XT/Demo

De ce ArenaXT?

10 avantaje pentru investitori

1. Accesibilitate

Sistemul este accesibil din Internet, utilizand un calculator cu sistem de operare Windows pe care se instaleaza o aplicatie de dimensiuni reduse. Inglobarea tehnicii “ClickOnce“ permite instalarea si actualizarea cu un numar minimal de interactiuni. Clientul se conecteaza la sistemul Arena XT al intermediarului pe baza datelor de acces furnizate de broker.

2. Configurabilitate

Fiecare client/utilizator isi poate personaliza mediul de lucru al aplicatiei Arena XT terminal prin pozitionarea ferestrelor si panel-urilor de lucru. Toate rapoartele au coloane configurabile ca dimensiune, vizibilitate, ordine de afisare sau directie de sortare a informatiei. Selectia este facilitata de utilizarea filtrelor, care pot fi editate de catre utilizator sau se pot selecta din liste derulante. Profilul grafic astfel obtinut se poate salva si reutiliza la urmatoarea conectare.

3. Piata in timp real

Utilizatorul Arena XT terminal dispune de sisteme de monitorizare in timp real de tip “market-watch” in care poate vizualiza cele mai bune preturi de vanzare si cumparare, variatii, preturi de inchidere, totaluri de tranzactionare etc. (date de piata de nivel 1), precum si sisteme de monitorizare adancime de piata (date de piata de nivel 2 – toate nivelele de pret). Fereastra „Market Watch” consolideaza simboluri din diferite clase de produse (actiuni, derivate, obligatiuni etc), permitand astfel utilizatorului sa-si grupeze simbolurile de interes dupa criteriile dorite.

4. Operatii cu ordine

Tipurile de ordine pentru Arena XT sunt cele disponibile pe piata pe care o deservesc. Spre exemplu, pentru sistemul curent al BVB, sunt disponibile ordine de tip limit, market, if touched, stop, FOK, GTD, Day etc.

5. Portofolii

Functia Portofoliu ofera o viziune consolidata asupra pozitiilor de instrumente si a pozitiilor de bani pentru fiecare din conturile gestionate de utilizatorul curent. Portofoliul este evaluat in timp real in functie de preturile din piata si sunt evidentiate profitul sau pierderea realizate si nerealizate.

6. Monitorizare activitate

Clientul utilizator dispune de functii de monitorizare a tuturor instructiunilor executate pe conturile sale, avand la dispozitie un instrument de vizualizare in detaliu a ordinelor si tranzactiilor, precum si pentru monitorizarea operatiunilor de gestiune la nivel de cont.

7. Analiza tehnica

Modulul de analiza tehnica da posibilitatea utilizatorilor sa-si stabileasca strategii investitionale pe baza informatiilor de tranzactionare si a unor indicatori specifici acestui tip de instrument. Solutia de charting furnizata de TradingView.

8. Integrator de stiri

Aplicatia contine un integrator de canale de stiri (RSS reader), prin care se pot urmari cele mai recente stiri bursiere – rapoarte ale emitentilor, publicarea de date financiare, comunicate ale operatorului – sau publicate de agentii de stiri specializate.

9. Siguranta

Siguranta platformei si a comunicatiei dintre aplicatia terminal si platforma Arena XT, in ceea ce priveste autentificarea, filtrarea si monitorizarea accesului, criptarea traficului sunt asigurate la nivelul celor mai bune practici din domeniul financiar.

10. Performanta

Viteza de executie a instructiunilor si, in special, a ordinelor este asigurata prin implementarea la nivelul platformei de tranzactionare online a tehnologiei ARENA-AUTOMATED EXCHANGE PLATFORM.

10 avantaje pentru brokeri

1. Alinierea la arhitectura pietei

Arhitectura pietei este in plin proces de transformare: structuri de conturi, mecanisme de risk management, noi instrumente. Arena XT ofera intermediarilor cea mai rapida cale de adaptare la aceste schimbari.

2. Solutie de online-trading prin internet

Intermediarul poate oferi clientilor sai acces la date de piata, monitorizare portofoliu, istoricul activitatii pe cont, functii de gestiune pentru ordinele proprii printr-o solutie completa de acces prin internet la un sistem de tranzactionare.

3. Virtual Trading Floor

Pentru intermediarii care opereaza prin sucursale si agentii, Arena XT este solutia “la cheie” pentru integrarea unitara a fluxurilor de date, controlul accesului traderilor la conturi diferite, diferentierea rolurilor traderilor etc.

4. Solutie multi-engines/multi-assets

Platforma se poate conecta si opera cu mai multe sisteme de tranzactionare simultan si acomodeaza mai multe tipuri de instrumente.

5. Adaptabilitate OMS la structurile de conturi

Arena XT gestioneaza ordinele clientilor pe conturile interne ale societatii de brokeraj, precum si in relatie cu conturile de executie ale acestora in diferite sisteme de tranzactionare. Executia unui ordin este monitorizata de la initiere si pana la decontarea tranzactiei, indiferent de tipurile de conturi utilizate (individuale, globale, mixte).

6. Risk-management

Operatiunile de gestiune de ordine sunt validate intr-un modul special in acord cu disponibilitatile banesti sau de instrumente precum si cu limita de tranzactionare. Contul de marja se poate configura la nivel de client, iar apelurile in marja sunt monitorizate, captate si transmise catre client.

7. Flexibilitate

Conturi de tranzactionare multiple pentru client, utilizatori cu diferite roluri (traderi, controlleri, supervizori, clienti remote), drepturi de acces diferentiate pe piete si instrumente, operatiuni standard (predefinite), dar si “custom-defined”.

8. Performanta

Performantele Arena XT sunt derivate din caracteristicile sistemului de tranzactionare al BVB, Arena – Automated Exchange Platform. Am pastrat fiabilitatea, stabilitatea si am marit viteza de procesare.

9. Integrabilitate

Arena XT ofera diverse posibilitati de integrare in infrastructura existenta a unui broker, fie prin interfete programabile, fie prin schimburi de fisiere cu aplicatii de tip back-office, CRM etc.

10. White label branding

Intermediarul poate insera propria identitate corporativa in aplicatia terminal distribuita clientului.

Caracteristici

Arena XT este o solutie complexa de tranzactionare ce ofera clientilor finali si brokerilor posibilitati de interconectare cu sistemul de tranzactionare al BVB avand urmatoarele caracteristici:

 • solutie multi-engine – se poate conecta si opera cu mai multe sisteme de tranzactionare simultan
 • solutie multi-assets – acomodeaza mai multe tipuri de instrumente financiare: actiuni, drepturi, unitati de fond, obligatiuni si titluri de stat, produse structurate si instrumente financiare derivate (contracte futures)
 • opereaza cu conturi individuale si globale, precum si cu ordine cu sau fara prevalidare
 • informatii in timp real din piata (real-time market data)
 • solutie completa de management al ordinelor si tranzactiilor
 • flux de ordine integrat in timp real cu managementul de pozitii (order flow integrated in position keeping)
 • managementul de pozitii de bani (cashflow management) si de pozitii financiare (position keeping)
 • modul de risk management pentru riscul de piata (market risk) atat pentru piata la vedere cat si pentru piata de derivate, a riscului de credit prin evaluarea in timp real a detinerilor banesti
 • verificarea validitatii ordinelor de tranzactionare inainte de a fi trimise catre sistemul de tranzactionare
 • facilitate de introducere/corectie de tranzactii
 • gestionarea apelurior in marja (manage exposure to market risk)
 • accesul utilizatorilor la functiile aplicatiei este diferentiat in functie de drepturile acordate

Arhitectura functionala

Trading venue aggregator
Market data L1
Market data L2
Order Management System
Order & Executions Capture
Middle & Back office
Position keeping
Settlement & Operation
Reporter
Middle & Back office
Settlement & Operation
Trading Limit
Risk Management
User management
Configuration
Logging
Integration
API
JSON
FIX
Batch file processing

Tehnologie

Deoarece institutiile financiare au structuri si infrastructuri existente diferite, Arena XT este construita pe tehnologii care sunt caracterizate in primul rand prin extensibilitate.

 • Arhitectura modulara separata pe mai multe nivele: in nivel de date, nivel de business si nivel de prezentare
 • Extensibilitate: arhitectura permite connectarea cu mai multe sisteme de tranzactionare (Exchange, MTF, OTC)
 • Performante:
  • Comunicare asincrona intre module. Componentele comunica intre ele prin exportul de servicii si functii, inlaturand timpii de asteptare.
  • Trafic de date optimizat folosind mecanismele de subscriere si de “diferential update”
  • Viteza de raspuns mare in conexiunea cu BVB
 • Adaptabilitate: configurare customizata a aplicatiei la cerintele de business ale clientului
 • Integrabilitate: integrarea aplicatiei Arena XT cu aplicatii externe existente ale clientului (back office, risk management etc)
 • Scalabilitate: architectura scalabila de la 2-3 utilizatori pana la sute de utilizatori

Exchange Access Point Manager (XAP)

Permite conectivitatea cu mai multe sisteme de tranzactionare. Prelucreaza fluxul de date in timp real (market data) si executiile, si le integreaza in Arena XT. Printr-un nivel ridicat de interoperablitate si extensibilitate, pot fi adaugate oricate surse de date si consolidate in Arena XT.

COMM Server

Permite comunicarea dintre Arena XT Core si terminalele de tranzactionare Arena XT. De asemenea, poate asigura integrabilitatea cu sisteme externe prin API sau WS.

Business Services

Acopera functionalitati specifice modulelor de managemnetul ordinelor, de gestiune pozitiilor de instrumente financiare si de bani, precum si gestiunea riscului de piata.

Arena XT

Teminal de tranzactionare care permite managementul ordinelor proprii precum si vizualizarea datelor de piata.

Administrare

Interfata de administrare si configurare a aplicatiei; poate fi accesata numai de utilizatori cu privilegii apropiate. Permite configurarea parametrilor aplicatiei cat si rularea unor taskuri specifice (settlement, generare apeluri in marja).

Integration

Acopera integrabilitatea cu sisteme externe prin API, Web Services sau functii de import/export date.

Software ca serviciu

Software as a Service (Saas) este un model de distributie de software in care acesta este gazduit de furnizor, fiind accesibil pentru client de obicei prin interfetele specifice aplicatiei. Accesul la aplicatie se face pe baza unui abonament lunar/anual. Saas este modelul viitorului, oferind fiabilitate crescuta printr-un mediu de gazduire controlat si reducand astfel posibilitatea de a avea probleme cu serverul local.

Avantaje:

 • Focus pe avantaje competitive nu pe infrastructura complexa
 • Costuri reduse prin
  • Reducerea cheltuielilor ca urmare a unui mediul IT simplificat
  • Cost redus cu setarea intiala
  • Cost redus de reglementare
  • Cost redus de intretinere si securitatea datelor
 • Securitate prin integrarea in infrastructura BVB
 • Siguranta prin includerea in programele de salvare si restaurare in caz de dezastru
 • Performata: viteza de raspuns mare
 • Accelerare time-to-value prin implementare rapida
 • Actualizarile automate